Problem z automatyczną skrzynią biegów Golf 1.9 TDI

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez kbanah » 17 wrz 2012, o 10:35

Witam, mam problem ze swoim golfikiem a dokładnie ze skrzynią biegów.
Nic się nie działo do czasu aż po długiej podróży wracając do domu zaczęło coś pukać w aucie przy dodawaniu gazu na dwójce lub trójce.
Nie jest to wina klocków ani zawieszenia bo pukanie ustaje gdy podczas jazdy wrzucimy N.
Tak samo golfik ma problem z przejściem z 3 na 4kę. Mimo wysokich obrotów nie chce przerzucić biegu w większości przypadków.
Nawet sam nie wiem w czym może tkwić problem. Szukałem skrzyni automatycznej na allegro ale cena 1500 zł które miałbym w niego władować nie uśmiecha mi się.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam
kbanah
Czytacz

Postprzez trollu » 17 wrz 2012, o 11:26

nt skrzyń automatycznych w golfach wiem nie wiele, być może wymiana oleju coś by pomogła ale to tez jest ryzykowna sprawa bo jeżeli skrzynia ma już trochę nalatane a jest ori olej to zebrało się już pewnie trochę osadu itp, nowy olej mógłby to ruszyć i skrzynia całkiem siada. wg mnie nie zostaje Ci nic innego jak jechać do jakiegoś ogarniętego mechanika żeby rzucił okiem ale jeżeli to jakaś grubsza sprawa to remont jest pewnie nieopłacalny i skończy sie na szukaniu nowej skrzyni
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez SotoM » 30 wrz 2012, o 00:27

tam nie ma co sie wypłukiwac cały gnuj zostaje na dole w misce na magnesie no chyba ze juz zywot zakonczaja tarczki... bo te skrzynie maja tylko 4b do przodu, a sa to najbardziej ujeżdżane stopnie.
zmieniaj na poczatek olej w skrzyni biegów....
co do automatu nikt ci znający sie na tym nie zrobi tego za psie pieniądze a znających sie na automatach jest bardzo mało.
najczestrze zalecenia i najtansze rozwiazanie jest wymiana skrzyni na cholera wie w jakim stanie. chyba ze szukac/ gromadzic czesci i z automata zrobic SWAP na manuala...
a jak nie to, poprostu pozbyc sie problemu...
Mój były SotoMoVWóz