Witam wszystkich serdecznie. Mam taki problem w swojej MK3 silnik 1.6. Otóż jak silnik jest zimny itd ( powiedzmy postoi cała noc ) wszystkie biegi wchodzą jak w masło bez żadnego problemu. Schody zaczynają się kiedy silnik nagrzeje się po przejechaniu paru kilometrów zwłaszcza w te upały teraz. Jedynka wchodzi wtedy z oporem, dwójka również, trójka trochę mniejszy opór ( potrafi czasem zazgrzytac kiedy nie wcisne sprzęgła do końca), biegi 4 oraz 5 wchodzą bez problemu, wsteczny przy wolnym włączeniu zgrzyta natomiast jeśli szybciej wcisne to jest tylko taki chwilowy zgrzyt i jakby takie walniecie. Dodam jeszcze że mam wrażenie iż kiedy wcisne sprzęgło na prawdę głęboko ( do oporu ) to biegi wchodzą nieco łatwiej jednak nie tak jak powinny. Kolejnym objawem jest to że np jak jadę na 4 biegu i puszczę gaz to obroty oraz samochód powinny powoli zwalniać, jednak czuć raz po raz takie szarpniecie jakby silnik chciał sam ciągnąć dalej. Najczęściej zdaza się to na 5 biegu. Ostatni objaw to kiedy odpalam samochód na biegu i nie wcisne odpowiednio daleko Sprzęgła to samochód delikatnie porusza się do przodu na równej nawierzchni. Ktoś wie co to może być? Docisk? Może zbyt mało oleju w skrzyni? Jaki może być szacunkowy koszt naprawy tej usterki? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
A i zapomniałem dodać że jak silnik jest nieodpalony to biegi również wchodzą idealnie