Problem z wbiciem luzy ze wstecznego

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez Kszynju87 » 2 wrz 2012, o 13:02

Witam,

gdy parkuję tyłem ( używając biegu wstecznego), po zatrzymaniu auta w odpowiednim miejscu, skrzynia głupieje i nie mogę ponownie wbić żadnego biegu, nie mogę wrzucić luzu, muszę się strasznie naszarpać, przykładając sporo siły i czasu by ustawić skrzynie na biegu jałowym. To ogromny problem, ponadto stwarzam zagrożenie, gdy przez niesprawną skrzynię nie mogę wyjechać z miejsca parkingowego, zatrzymując się na jezdni i walcząc w tym czasie z biegami...
Miałeś podobny problem, znasz powód i rozwiązanie...?

Pozdrawiam, Kszynju
Kszynju87
Berbeć

Postprzez Opik » 2 wrz 2012, o 13:13

- mogło się złachać, popękać, łotewer jabłko lewarka; ale wtedy by drążek biegów dziwnie chodził a biegi normalnie
- mógł się zepsuć wybierak
- mógł się zepsuć wałek zwrotny biegów
- wałek zwrotny mógł się odkręcić od wybieraka i zamiast przerzucać góra-dół wykonuje jakieś dziwne manewry

więcej pomysłów na chwilę obecną nie mam, skrzynia chodzi normalnie jak już bieg wejdzie? w sensie czy nie wypadają, zgrzytają itp
Ostatnio edytowano 2 wrz 2012, o 18:32 przez Opik, łącznie edytowano 1 raz
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Kszynju87 » 2 wrz 2012, o 13:21

Tak, od 1. do 5. wszystko jest po staremu, jest tylko problem z wbiciem luzu z biegu wstecznego, by dalej kontynuować jazdę.

Rozumiem, że wymienione przez Ciebie przyczyny, to nie jest nic szczególnie strasznego, a koszty części i naprawy mnie nie zabiją...?
Kszynju87
Berbeć

Postprzez Opik » 2 wrz 2012, o 13:32

Jeżeli jest to któraś z rzeczy które wymieniłem, a na to wygląda skoro skrzynia jako taka pracuje normalnie to tragedii nie ma.
A nie "wpadł" Ci przypadkiem lewarek w dół? Spróbuj go szarpnąć do góry czy trochę wyjdzie. Bo możliwe że zdechła sprężynka która odpowiada za wciskanie wstecznego jeszcze. Chociaż nie wiem czy wtedy byłby problem z luzem, ale bardzo możliwe
Opik
Members

Postprzez Kszynju87 » 2 wrz 2012, o 13:35

idę do auta :) za chwile wracam .

[ Dodano: 2012-09-02, 12:52 ]
Sprężynka jest ok. bo nie da się podnieść lewarka, ale tam wszystko chodzi bardzo luźno, biegi wchodzą bez użycia sprzęgła.
Myślę, że to może być jabłko lewarka, bo patrząc na nie ( zakładając, że jest to kulisty element, na końcu lewarka zmiany biegów) dopatrzyłem się pęknięcia.
Kszynju87
Berbeć

Postprzez Opik » 2 wrz 2012, o 14:06

Zerknij w jakim stanie jest wałek zwrotny pod maską, u mnie w temacie masz na drugiej stronie jak był u mnie złachany

jabłko lewarka to ten element na dole dźwigni zmiany biegów, element który jest punktem obrotu całego drążka
Opik
Members

Postprzez Kszynju87 » 2 wrz 2012, o 14:11

Dzięki za pomoc, jak się umówię z mechanikiem, to po wszystkim napisze o przyczynie...Teraz pozdrawiam. Miłego :)
Kszynju87
Berbeć

Postprzez Opik » 2 wrz 2012, o 14:21

napisz co to było, bo ciekaw jestem bardzo
nie ma sprawy, jak coś to wal pw :)
Opik
Members

Postprzez Kszynju87 » 16 wrz 2012, o 16:23

Kupiłem "nową" skrzynie i jest git..., nie wiem co było w tamtej zepsute.
Kszynju87
Berbeć

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów