Problem ze skrzynia.

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Problem ze skrzynia.

Postprzez crokop » 24 sie 2009, o 15:50

Witam, od dłuższego czasu mam problem z wrzucaniem wstecznego po rozgrzaniu silnika, po prostu jakby sprzęgło nie rozłączało napędu i nie da się wrzucić
Jedną z sugestii była zmiana oleju, ale nie pomogła niestety (może dlatego,że wlałem 75W90 zamiast 80W90 jak zalecał SotoM).
Teraz zauważyłem, że gdy są kłopoty z wstecznym (po rozgrzaniu silnika) gdy wciskam sprzęgło na maxa słychać dźwięk jakby obijanie się czegoś w skrzyni (terkotanie jakby).
Co to może być?
crokop
Berbeć

Problem ze skrzynia.

Postprzez prezesik » 25 sie 2009, o 01:25

w MK3 często są problemy ze zgrzytający wstecznym. jest na to sposób:
Przed wrzuceniem wstecznego wrzuć III-bieg i potem wsteczny - nie ma prawa zgrzytnąć :super:
prezesik
Members

Postprzez SotoM » 25 sie 2009, o 18:34

crokop napisał(a):Teraz zauważyłem, że gdy są kłopoty z wstecznym (po rozgrzaniu silnika) gdy wciskam sprzęgło na maxa słychać dźwięk jakby obijanie się czegoś w skrzyni (terkotanie jakby).
może sie sypac sprzegło lub też samo łozysko oporowe sprzegła. bo zazwyczaj jak jest problem z terekotaniem skrzyni to jest na odwrót- terekotanie wystepuje na puszczonym sprzegle a na wcisnietym cichnie. wiec moim zdaniem ja bym szukał przyczyny po str. sprzegła....
crokop napisał(a):Jedną z sugestii była zmiana oleju, ale nie pomogła niestety (może dlatego,że wlałem 75W90)
kiedy ten olej zmieniłeś...?? daj pare dni niech ten olej przylepi sie do czesci... ja bym teraz 1L zlał i dolał swierzego bo ten olej na 100% wyglada teraz tak samo jak był stary (wypłukal skrzynie z syfu)...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez crokop » 26 sie 2009, o 13:12

prezesso napisał(a):Przed wrzuceniem wstecznego wrzuć III-bieg i potem wsteczny - nie ma prawa zgrzytnąć

Niestety u mnie to nie działa i tu nie chodzi o to, że zgrzyta tylko po prostu nie da się wrzucić R na rozgrzanym silniku (tak jakbyś chciał wrzucić bieg bez wysprzęglenia)

SotoM napisał(a):wiec moim zdaniem ja bym szukał przyczyny po str. sprzegła

Ile może wyjęcie i przegląd sprzęgła kosztować?

SotoM napisał(a):kiedy ten olej zmieniłeś

Jakieś 1,5 miesiąca temu, więc na pewno go już przemieliło, ale na prawdę nie sądzę żeby to była kwestia oleju
crokop
Berbeć

Postprzez SotoM » 26 sie 2009, o 23:38

crokop napisał(a):Ile może wyjęcie i przegląd sprzęgła kosztować?
róznie - zależy gdzie(rejon) w warsztacie renomowanym , czy u janka pietrachy czy u zenka w garażu... ja bym za to wział 250zł
crokop napisał(a):Jakieś 1,5 miesiąca temu, więc na pewno go już przemieliło, ale na prawdę nie sądzę żeby to była kwestia oleju
no napewno go przemieliło. poiwiem ci tak- ja takze miałem mieszane mysli co do oleju. taż zmieniałem olej wlewałem oryginał - ale to na krutko. po jakiś 3 czy 4 miesiacach wróciły problemy...mysłałem - co jest...?? postanowiłem zmienic raz jeszcze olej ale na 80W90. juz bedzie jakoś 2miesiące jak sie ciesze z lużnej bez problemowej pracy biegów. dzić np z nudów postanowieł zlać ze skrzyni 1L oleju i dolac 1L swierzego... a co mi tam...
Mój były SotoMoVWóz