Witam, z góry przepraszam za odkopanie swojego tematu ale muszę znów powrócić do tematu wymiany skrzyni i mam trochę więcej info.
W poprzednim roku nie zdecydowałem się na kupno używki tylko na dolanie oleju co wywołało pewne problemy a mianowicie: młody mechanik nie wykręcił tej śruby do wlewania oleju tylko jakąś regulacyjną. Szef zakładu powiedział, że naprawią na własny rachunek albo jak chcemy to znajdą używkę za którą ja zapłacę a oni za grosze (cena oleju i uszczelki) wymienią mi ją. Zgodziłem się, 3 dni byłem bez auta, zadzwoniłem okazało się, że nic nie zrobili bo zapomnieli i zaraz dadzą znać. Dzwoni mechanik że ma skrzynie za 500 złoty ale nie wiedzą czy będzie pasowała bo są z różnej strony filtry i mechanizmy wyboru biegów i wielka niewiadoma kupowanie w ciemno. W takim wypadku powiedziałem, żeby mi robili starą skrzynie i nie zamierzam za nic zapłacić. Skończyło się na policji, pisaniu oświadczeń, oskarżeń itp. Kolejne trzy dni cisza w końcu telefon, że do odbioru. Skasowali mnie 100 złotych za coś stożkowego, nie pamiętam czy łożysko czy coś innego i olej.
W wakacje trochę nabiłem kilometrów - trasy. Piątka wypadała tradycyjnie po przejechaniu 300 km i nie wchodziła do końca podróży (ostudzenia oleju). Na krótkich dystansach nic się nie działo oprócz zgrzytnięcia przy wbijaniu piątki i świstów na prędkościach około 60km/h i 90km/h. Dzisiaj robiłem 400 km w 2 strony i po 150 km awaria piątki. Pomimo zimy uważam, że 7.5 litra gazu w trasie to dużo (w lato około 6.5) i tylko to zachęca mnie do zrobienia skrzyni na dobre. Poczytałem o oznaczeniach i takie same jak moja skrzynka CHL mają jeszcze skrzynie CCK, CEC, CHX, CKR, CNU, CWM, CWR. Wypisałem chronologicznie od najstarszych montowanych do najmłodszych. Moje pytania wyglądają tak:
1) rozumiem, że wszystkie te skrzynie pasują pod względem typu wybierania biegów i rodzaju sprzęgła a więc czy minimalne różnice w przełożeniach biegów do przodu i trochę większych w przypadku wstecznego nie będą miały negatywnego wpływu na pracę auta [oczywiście poza innym czasem przyśpieszania (skrzynia krótsza-dłuższa)]
2)czy jest sens sprawdzenia synchronizatora 5tego biegu i dolania oleju czy od razu szukać używki.
3)jak to jest ze skrzyniami od seata ibizy? da ktoś namiary na stronkę z oznaczeniami skrzyń? nie mogę znaleźć
z góry pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi