Problem ze skrzynią.

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Problem ze skrzynią.

Postprzez kbanah » 7 lip 2013, o 23:19

Witam, posiadam golfa 3 z 94 roku 1.6 LPG. Mam problem ze skrzynią a mianowicie nieodpowiednio zachowuje się piąty bieg. Jest nawet problem z wrzuceniem piątki, żeby to zrobić trzeba wbić trójkę i bez puszczania sprzęgła piątkę. Przy wrzucaniu jest jakby pojedynczy lekki zgrzyt. Kiedy uda się już go wrzucić po przejechaniu kilkuset metrów bądź po mocniejszym nadepnięciu na pedał gazu bieg albo wyskakuje ze zgrzytem lub w odstępach sekundowych auto lekko szarpie i zgrzyta a w efekcie i tak wypada.

Trochę to przeszkadza w trasie bo trzeba piłować 120 na czwórce i spalanie większe.
Proszę o pomoc.
kbanah
Czytacz

Problem ze skrzynią.

Postprzez CacekMKIII » 8 lip 2013, o 10:22

Miałem, ten sam problem. Ponoć zdarza się to czasami. Odradzono mi bawienie się w naprawę ,,wnętrzności skrzyni". Po prostu odżałowałem troszkę pieniążka i wymieniłem cała skrzynie. Nie żałuję ;-)
Wszystko jest kwestią gustu,
a o gustach się nie dyskutuje.

moj-golf/vwozidlo-na-jasnej-stronie-mocy-t60864.html
CacekMKIII
Czytacz

Postprzez Paweu » 8 lip 2013, o 15:45

CacekMKIII napisał(a):Odradzono mi bawienie się w naprawę ,,wnętrzności skrzyni"

apropos poruszenia tego wątku dołączę się do dyskusji.

Opisywałem już przypadłość skrzyni w moim mk3. Teraz pytanie. Czy w rzeczywistości naprawa obecnej skrzyni nie wyszłaby taniej niż kupno skrzynki przekładniowej niewiadomego pochodzenia w niepewnym stanie?

Nie miałem okazji zapytać żadnego fachowca więc chciałem zapytać tutaj. Ile taka 'przyjemność' mogłaby 'pi razy drzwi' kosztować?
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez CacekMKIII » 8 lip 2013, o 21:24

To tak samo jak z używanym samochodem. Mi się jednak udało. Skrzynia ok 400 PLN i wymiana ok 200 PLN ;-)

CacekMKIII
Czytacz

Postprzez kbanah » 8 lip 2013, o 22:17

Na tablicy patrzyłem skrzynia z 200 zł a z silnikiem 400 więc chyba się zacznę rozglądać za używką. Pasują jakieś inne skrzynie z golfów czy musi być tylko i wyłącznie od 1.6 75 KM?
kbanah
Czytacz

Postprzez CacekMKIII » 8 lip 2013, o 23:45

Chyba powinny pasować. Ja mam z polo :-P

CacekMKIII
Czytacz

Postprzez kbanah » 17 lip 2013, o 20:09

Skrzynię mam jednak do wymiany ale słyszałem, że od ibizy jest o niebo lepsza do golfa i teraz pytanie czy pasuje z ibizki 1.6 podobny rocznik czy nie.
kbanah
Czytacz

Postprzez CacekMKIII » 17 lip 2013, o 21:13

Byś musiał mechanika jakiegoś spytać. Ja miałem do golfa 1.4 z polo o jakiejś mniejszej pojemoności

CacekMKIII
Czytacz

Postprzez prezesik » 17 lip 2013, o 22:30

kbanah napisał(a):Na tablicy patrzyłem skrzynia z 200 zł a z silnikiem 400 więc chyba się zacznę rozglądać za używką. Pasują jakieś inne skrzynie z golfów czy musi być tylko i wyłącznie od 1.6 75 KM?
1.6 a 1.6 to wielka różnica. Są 1.6 ABU na jednopunkcie, 1.6 AEA na jednopunkcie, ale korpus jest już od 1.6 AEE (wielopunkt).

1.4 a 1.6 mogą pasować, ale będzie inne przełożenie. Silnik 1.6 ze skrzynią 1.4 będzie zrywniejszy, ale vmax będzie miał niestety jak 1.4.
prezesik
Members

Postprzez Paweu » 17 lip 2013, o 23:01

prezesik25 napisał(a):kbanah napisał/a:
Na tablicy patrzyłem skrzynia z 200 zł a z silnikiem 400 więc chyba się zacznę rozglądać za używką. Pasują jakieś inne skrzynie z golfów czy musi być tylko i wyłącznie od 1.6 75 KM?
1.6 a 1.6 to wielka różnica. Są 1.6 ABU na jednopunkcie, 1.6 AEA na jednopunkcie, ale korpus jest już od 1.6 AEE (wielopunkt).

1.4 a 1.6 mogą pasować, ale będzie inne przełożenie. Silnik 1.6 ze skrzynią 1.4 będzie zrywniejszy, ale vmax będzie miał niestety jak 1.4.

To się zgadza.

Skoro skrzynia z abd zgra ze słupkiem abu. To na odwrót też to podejdzie czyż nie?
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Kamil23 » 1 sie 2013, o 09:40

Ja mam podobny problem z 5 biegiem jak go w rzucę w czasie jazdy i puszcze sprzęgło to bieg jest ale jak chce dodać gazu to wyskakuje i jest zgrzyt.
Ściągałem dekelek piątego biegu i wydaje mi się że są wytarte widełki które go wrzucają i w chwili gdy obciążenie jest większe na skrzynie to wypycha tryb i się nie za zębia i jest zgrzyt .
Czekam na wasze zdanie co o tym myśli cię i czy jest to możliwe.
Kamil23
Berbeć

Postprzez kbanah » 19 sty 2014, o 23:43

Witam, z góry przepraszam za odkopanie swojego tematu ale muszę znów powrócić do tematu wymiany skrzyni i mam trochę więcej info.
W poprzednim roku nie zdecydowałem się na kupno używki tylko na dolanie oleju co wywołało pewne problemy a mianowicie: młody mechanik nie wykręcił tej śruby do wlewania oleju tylko jakąś regulacyjną. Szef zakładu powiedział, że naprawią na własny rachunek albo jak chcemy to znajdą używkę za którą ja zapłacę a oni za grosze (cena oleju i uszczelki) wymienią mi ją. Zgodziłem się, 3 dni byłem bez auta, zadzwoniłem okazało się, że nic nie zrobili bo zapomnieli i zaraz dadzą znać. Dzwoni mechanik że ma skrzynie za 500 złoty ale nie wiedzą czy będzie pasowała bo są z różnej strony filtry i mechanizmy wyboru biegów i wielka niewiadoma kupowanie w ciemno. W takim wypadku powiedziałem, żeby mi robili starą skrzynie i nie zamierzam za nic zapłacić. Skończyło się na policji, pisaniu oświadczeń, oskarżeń itp. Kolejne trzy dni cisza w końcu telefon, że do odbioru. Skasowali mnie 100 złotych za coś stożkowego, nie pamiętam czy łożysko czy coś innego i olej. :-|
W wakacje trochę nabiłem kilometrów - trasy. Piątka wypadała tradycyjnie po przejechaniu 300 km i nie wchodziła do końca podróży (ostudzenia oleju). Na krótkich dystansach nic się nie działo oprócz zgrzytnięcia przy wbijaniu piątki i świstów na prędkościach około 60km/h i 90km/h. Dzisiaj robiłem 400 km w 2 strony i po 150 km awaria piątki. Pomimo zimy uważam, że 7.5 litra gazu w trasie to dużo (w lato około 6.5) i tylko to zachęca mnie do zrobienia skrzyni na dobre. Poczytałem o oznaczeniach i takie same jak moja skrzynka CHL mają jeszcze skrzynie CCK, CEC, CHX, CKR, CNU, CWM, CWR. Wypisałem chronologicznie od najstarszych montowanych do najmłodszych. Moje pytania wyglądają tak:
1) rozumiem, że wszystkie te skrzynie pasują pod względem typu wybierania biegów i rodzaju sprzęgła a więc czy minimalne różnice w przełożeniach biegów do przodu i trochę większych w przypadku wstecznego nie będą miały negatywnego wpływu na pracę auta [oczywiście poza innym czasem przyśpieszania (skrzynia krótsza-dłuższa)]
2)czy jest sens sprawdzenia synchronizatora 5tego biegu i dolania oleju czy od razu szukać używki.
3)jak to jest ze skrzyniami od seata ibizy? da ktoś namiary na stronkę z oznaczeniami skrzyń? nie mogę znaleźć
z góry pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :-D :-D :-D
kbanah
Czytacz

Następna strona

- - - skrzynie biegów regeneracja

Powrót do Napęd i skrzynia biegów