PROBLEM ZE SPRZEGLEM I SKRZYNIA BIEGOW

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez adi 21 » 3 maja 2008, o 19:46

Mam golfa 1.6 ABU.Moj problem polega na tym,ze jak auto sie rozgrzeje to strasznie trzeszczy pedal sprzegla i ciezko wchodza biegi.Poki sie nie rozgrzeje wszystko chodzi plynnie.Moze ktos mial taki przypadek?Co moze byc tego przyczyna?Z gory dzieki.
adi 21
Berbeć

Re: PROBLEM ZE SPRZEGLEM I SKRZYNIA BIEGOW

Postprzez czarny.00 » 4 maja 2008, o 12:11

adi 21 napisał(a):Mam golfa 1.6 ABU.Moj problem polega na tym,ze jak auto sie rozgrzeje to strasznie trzeszczy pedal sprzegla i ciezko wchodza biegi.Poki sie nie rozgrzeje wszystko chodzi plynnie.Moze ktos mial taki przypadek?Co moze byc tego przyczyna?Z gory dzieki.
mojemu znajomemu chyba sie cos takiego pzydazyło niejestem pewny ale on miał chyba tylko tarcze do wymiany i olej w skrzyni
czarny.00
Czytacz

Postprzez Mayk » 7 maja 2008, o 01:53

Wymień olej w skrzyni,sprawdz linkę sprzęgła ;-)
Mayk
Badacz tematu

Postprzez adi 21 » 7 maja 2008, o 19:10

Bylem u mechanika i wymienil linke,ale nic to nie dalo dalej skrzypi jak sie przejedzie pare kilometrow.Sam sie glowi co tam tak trzeszczy.Podejrzewa,ze ta lapa przy sprzegle.Popsikal czyms tam,ale zero efektu.Czeka mnie znowu wizyta w warsztacie,bo to trzeszczenie doprowadza mnie do szalu. :-(
adi 21
Berbeć

Postprzez Thomas3 » 16 maja 2008, o 01:01

najprawdopodobniej masz do wymiany docisk lub tez lozysko na docisku :)

pozdrawiam
Thomas3
Czytacz

Postprzez djwitek89 » 16 maja 2008, o 12:00

witam. mam tak samo w golfie III 1.6B. tylko ze to skrzypienie jak naciska sie sprzeglo jest od czasu jak go ojciec kupil(czyli od zawsze tylko ze mi to nie przeszkadza) i skrzypi tylko jak jest zgaszony silnik. a biegi ciezko wchodza od zawsze i myslalem ze tak musi byc poki sie nie przejechalem golfem III 1.9TDI tam jest o niebo lepiej. i tez sie zastanawiam co jest przyczyna. pozdrawiam
djwitek89
Berbeć

Postprzez bleky99 » 16 maja 2008, o 12:28

u mnie tez trzeszczało a czasami wpadał pedał sprzegła tzn. raz brał wysoko a raz przy samej ziemi --był to początek problemu z linką po jej wymianie jest juz ok
bleky99
Badacz tematu

Postprzez dziabi3 » 16 maja 2008, o 23:01

hej widze ze niejestem sam

mam tak samo

piszczenie jak sie rozgrzeje

podejzewam albo tulejki na tej łapie co linka ją ciagnie pod maską lub w srodku docisk a te widełki co są do jednego wałka przyczepione z dociskiem

a kwestia oleju terz mi sie zdaje ze to cos w nosi do ciezkiej zmiany biegów dodam ze niemam problemu z wysprzeglaniem

hyba bede jezdził dalej tak
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez marqess87 » 27 mar 2009, o 18:52

Ja z tym piszczeniem też coś zauważyłem przy swoim samochodzie,w moim Golferze III 1.4 ABD jak pokonam dłuższą trasę czyli jak jest już porządnie rozgrzany (choć nie mam pojęcia czy to ma coś wspólnego) na piątym biegu coś mi piszczy w skrzyni,nie jest tak za każdym razem ale od czasu do czasu taki fakt zaistnieje i jest to tylko właśnie na 5 biegu,jeśli jadę np równą drogą to piszczenie jest delikatne ale jeśli zacznę podjeżdżać pod wzniesienie to słychać to głośniej i z momentem kiedy puszczę pedał gazu piszczenie zniknie a jak nacisnę gaz ponownie to piszczenie wraca
marqess87
Berbeć

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów