Problemy z biegami

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez Bradley » 7 kwi 2012, o 10:41

m_ajor91TDI napisał(a):Ale co najlepsze nigdzie tego nie znalazłem,

To akurat nie dziwne :) Bo nie masz czegos takiego w TDI ani zadnym innym mk3, ktory ma system na linkach, a nie na ciegnach.
Jak masz problem z 1/2/R to wyreguluj linke przy wybieraku (ta od ruchow na boki). Ale jak przesadzisz to za to z 5tka moze byc problem.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Brak wstecznego

Postprzez ssimbaa » 8 kwi 2012, o 09:14

witam.. po wymianie sprzegla nie ma wstecznego co moze byc przyczyna ?? i od czega sa te 2 czyjniki wkrecone w skrzynie ??
ssimbaa
Berbeć

Postprzez SotoM » 8 kwi 2012, o 09:33

brak biegu R - zle wyregulowane na łaczniku gdzie rodzielałes wybierak od skrzyni -opaska zaciskana.
jeden czujnik to włacznik biegu wstecznego a kolejny to impulsator predkosci.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez SotoM » 8 kwi 2012, o 09:36

proponuje dokładnie obejrzec wybierak przy skrzyni biegów przede wszytkim czy nie jest nadłamana dxwignia plastikowa do której jest podłaczona górna linka...
Mój były SotoMoVWóz

SotoM
Members

Postprzez ssimbaa » 8 kwi 2012, o 12:39

regulacja nie ma chyba nic do tego bo nawet na odpalonym aucie moge wrzucic wsteczny bez wciskania sprzegla tak jak by te tryby wogole nie dzialaly. Dodam ze pod tym deklem na skrzyni co jest po odkreceniu go jest tam taki bolec i kolega go wyciagnol nie wiem po co, nie dalo sie go wlozyc spowrotem, ale z trudem udalo sie moze to tez byc przyczyna ??
ssimbaa
Berbeć

Postprzez SotoM » 8 kwi 2012, o 23:29

jaki dekiel, gdzie, co...?? nie zrozumiale napisałeś posta...
napisz dokładnie co rozbierane było ewentualnie daj jeskies foto... bo widac ze z prostej wymiany podzespołow narobiliscie niezłego syfu... BEZ OBRAZY - tak to jest jak laik się tyka czegoś co nie jest tematem katechezy...
Mój były SotoMoVWóz

SotoM
Members

Postprzez mariusz325 » 9 kwi 2012, o 10:04

A prubowałeś ręką przesunąć tą wajche co wychodzi ze skrzyni ?na wsteczny ? a jaką masz linke sprzęgła? samoregulującą czy zwykłą?
mariusz325
Gaduła

Rocznik: 1996
Silnik: 1900
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez ssimbaa » 9 kwi 2012, o 10:13

kolega byl tylko potrzebny mi do wyciagniecia skrzyni a jest tak wscipski ze na chwile sie obrocilem i wlozyl lapy gdznie nie mial... dekiel jest jeden tylko na koncu skrzyni co jest wajcha od sprzegla....

Linke mam z samonapinaczem (wiem ze lepsza jest reczna) ale auto bylo jak najszybciej potrzebne a taka tylko mieli na stanie w sklepie
ssimbaa
Berbeć

Postprzez mariusz325 » 9 kwi 2012, o 10:17

ssimbaa, pytam dlatego o lince bo jak ja założyłem moją to wcale nie miałem biegów i musiałem raz jeszcze zakładać .Źle założyłem za pierwszym razem i lewarkiem ruszałem a biegi nie wchodziły.
mariusz325
Gaduła

Rocznik: 1996
Silnik: 1900
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez pablomed » 9 kwi 2012, o 13:14

ssimbaa, jest dokładnie jak SotoM, pisze, zdarza się że nawet wykręcane są śróby w poszukiwaniu wlewu oleju po wykręceniu których skrzynia jest do rozbiórki u fachowca, i tak pewnie jest w tym przypadku

Więc jeśli faktycznie w pozycji wstecznego niema go to do speca, jest jednak jeszcze maleńka szansa że to nie jest pozycja wstecznego i może regulacja pomóc, ale jeśli I i II i V normalnie wchodzą - to marne szanse
pablomed
Members

Postprzez ssimbaa » 10 kwi 2012, o 21:47

pozostale biegi wchodza idealnie. w jaki sposob sie to regulije??
ssimbaa
Berbeć

Trzeci bieg i parę pytań.

Postprzez Frank_24 » 23 kwi 2012, o 19:42

Witam, na wstępie podam że jestem absolutnym laikiem w sprawach mechanizacji i świeżym właścicielem golfa III z 1994 r. dla tego trafiłem do Was.

Mój problem polega na tym że nie mogę wrzucić na włączonym silniku trzeciego biegu, trafiam na opór, próbuję lekko w prawo, w lewo i nic, czasem próbując to zrobić drążek smyka się na piąty bieg, co może być tego powodem? czasem jest też mały problem ze wstecznym trzeba mocniej popchnąć aby wskoczył.

Moje drugie pytanie, nie chcę zakładać kolejnych wątków, zauważyłem pewien podwójny przewód idący od miejsca na radio do akumulatora, przewód ten jest w przeźroczystej gumie miedziany, jedna część jest podłączona do plusa akumulatora, druga nie jest podłączona do niczego. Myślałem że to może zasilanie radia ale radio działało bez tego przewodu.

Trzecie pytanie, czy przednią i tylną klapą trzeba mocno uderzyć aby się zamknęły? Całkiem sporo muszę nimi stuknąć z wysokości aby zaskoczyły. Myślałem że maskę wystarczy położyć i docisnąć ręką aby się zamknęła.

Czwarte pytanie. Kupiłem golfa z lampami soczewkowymi a tu kolega mówi mi że są zakazane, szukam w internecie i żadnej takowej informacji nie znalazłem.
Frank_24
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - - Białko - https://www.orcogroup.pl - Białko

Powrót do Napęd i skrzynia biegów