Problemy z biegami

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez bioly21 » 24 kwi 2012, o 16:12

pewnie szwankuje Ci tzw. kulka przy lewarku zmiany biegów, poszukaj sobie na forum bo duzo o tym bylo pisania a to jeden z czestszych problemow
u mnie tylna klape zamykam puszczajac ja z okolo 15-20cm bez trzaskania i zamyka sie elegancko, przednia tak samo opuszczam, dociskam reka i jest zamknieta

jakie masz te lampy soczewkowe ?? pewnie angel eyes :) daj jakis przykladowy link z allegro albo jakas link do fotki z Twoimi lampami to powiemy Ci czy sa zakazane czy nie :mrgreen:
bioly21
Gaduła

Postprzez Frank_24 » 25 kwi 2012, o 14:44

Przepraszam że tak późno odpowiedz. Nie mogłem zrobić zdjęcia owych lamp ale chyba znalazłem identyczne na allegro. http://allegro.pl/vw-golf-iii-3-lampy-r ... 17211.html

Mam także małe pytanie o opony, jako że mam gwintowane zawieszenie golfik siedzi bardzo nisko, zawieszenie mam zamiar wymienić na normalne, obecnie mam opony na stalowych felgach 195/65/14, czy po zmianie zawieszenia będą mi pasowały alufelgi z oponami 205/65/15 albo 195/60/15? A może 185/60/14 to jeszcze lepsze rozwiązanie? Chciałbym aby autko stało wysoko bo teraz haczę o każdy pagórek a jazda po dziurach to masakra z tym zawieszeniem.
Frank_24
Czytacz

Postprzez prezesik » 26 kwi 2012, o 01:38

Frank_24 napisał(a):Przepraszam że tak późno odpowiedz. Nie mogłem zrobić zdjęcia owych lamp ale chyba znalazłem identyczne na allegro. http://allegro.pl/vw-golf...2251117211.html
są to lampy dozwolone do użytkowania po polskich drogach.

Frank_24 napisał(a):Mam także małe pytanie o opony, jako że mam gwintowane zawieszenie golfik siedzi bardzo nisko, zawieszenie mam zamiar wymienić na normalne

poszło PW

Frank_24 napisał(a):czy po zmianie zawieszenia będą mi pasowały alufelgi z oponami 205/65/15

Będą pasować, lecz będą zbyt wysokie. Preferowany profil opony to 50 dla felg 15".

Frank_24 napisał(a):A może 185/60/14 to jeszcze lepsze rozwiązanie?
To najlepsze standardowe rozwiązanie.
prezesik
Members

Postprzez Frank_24 » 27 kwi 2012, o 16:13

Dobra dzięki za odpowiedzi, a co do zmiany biegów który zestaw naprawczy kupić?
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-dzwi ... 24743.html
czy
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-zmia ... 50172.html ?
Frank_24
Czytacz

problem z jedynką i dwójką

Postprzez raxonix » 30 kwi 2012, o 17:36

Witam, posiadam golfa III 1.9D i mam od pewnego czasu problem ze szkrzynią a mianowice bardzo ciężko mi wchodzi jedynka a jak wrzucam dwójkę to czasem tak jakby nie wchodzi i jest dzwięk jakbym do końca sprzegła nie wcisną. Dzis na skrzyżowaniu stałem z minutę bo nie mogłem jedynki wrzucić dopiero jak sie namęczyłem to weszła... wie ktoś co to za przyczyna? Zaprowadziłbym do mechanika ale nie znam w poblizu kogos dobrego od szkrzyni biegów a do byle jakiego nie będe prowadził. Pozdrawiam
raxonix
Berbeć

Postprzez Franeczek » 2 maja 2012, o 15:06

Nie wiem jakim cudem wsteczny wchodzi ci tak jak mówisz. Powinno się drążek naciskać i tak jak jedynke wrzucać. Możliwe że jest na linkach za mocno naciągniete ja tak miałem że nie miałem wstecznego za bardzo podciągnołem to wsteczny zrobiłem a piątki nie miałem musisz pojechać do mechanika to jest na jakieś 1 może połtora godziny roboty
„Co się stanie gdy jadąc z prędkością światła włączysz przednie reflektory?”
Franeczek
Czytacz

Rocznik: 1993
Silnik: 2.0 2E
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

zgrzytają mi biegi

Postprzez Domek » 6 maja 2012, o 17:37

Witam,nie raz jak wciskam do końca sprzęgło to 1, 2 i wsteczny mi zgrzytają. zastanawiam sie czy mam do wymiany całe sprzęgło czy wystarczy może linke podciągnąć?
Domek
Berbeć

Postprzez prezesik » 6 maja 2012, o 22:54

Spróbuj podciągnąć linkę.
A może Ty nie masz już oleju w skrzyni - będzie identyczny objaw.
prezesik
Members

Postprzez slawek5t » 7 maja 2012, o 11:42

W tdi nie ma linki. Sprawdź olej, jak jest stan to może juz sprzegło....
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez paliwo » 7 maja 2012, o 22:49

Sprawdzi olej w skrzyni ale to mało kiedy trzeba dolewać lub zmieniać szybciej będzie że sprzęgło już do wymiany
paliwo
Badacz tematu

Postprzez trollu » 8 maja 2012, o 00:56

paliwo napisał(a):mało kiedy trzeba dolewać

oleju potrafi ubyć jak od nowości nikt nie zaglądał. u mnie przy okazji zmiany sprzęgła był sprawdzony i dolany bo było 3/4. biegi przedtem wchodziły dobrze ale po dolaniu zauważyłem że przy redukowaniu na 2 bieg lżej wchodzi.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez SotoM » 9 maja 2012, o 23:09

ubyc oleju przy braku wycieków - a co to woda.... ja piernicze co za bzdury...
olej niegdy nie jest dolewany po korek przy nowosci... to jest tylko wymysł kogos i tak to sie rozpowszechniło. nigdzie nie ma napisane aby lac az sie przeleje tylko zawsze w danych podawana jest konkretna ilosc oleju. a to ze nie wchodzi tyle ile podaja w instrukcji czy gdzies tam to moze byc wina przez przeprowadzenie wymiany na zimnej skrzyni gdzie olej nie jest zadki...
kolega niech kupi olej sobie i pojedzie lub sam przeprowadzi wymiane oleju w skrzyni - swierzy olej okazuje sie lekiem na wiele dolegliwosci...
równiez warto było by spr. wybierak przy skrzyni pod wzgledem wytarc plastikowych elementów...
Mój były SotoMoVWóz