Mam problem ze skrzynia biegów wszystkie biegi wchodzą normalnie. Jedynie tylko wsteczny niekiedy zaczyna rzegotać przy wrzucaniu go i nie wiem co z tym zrobić jeśli może ktoś coś na to poradzić z góry dzięki z pomoc
wsteczny nie ma synchronizatora więc zawsze trzeba go delikatnie wrzucać, najlepiej chwilkę odczekać po wciśnięciu sprzęgła i nigdy na dużych obrotach silnika.
Tak jak proponuje prezesik25, też jest dobrze bo wtedy przy wbijaniu jakiegoś biegu do przodu wałek sprzęgłowy zatrzymuje się i wsteczny wejdzie gładko.
po co az na 3ke wystarczy na 1ke jak wyglada olej w skrzyni kiedy był zmieniany?? - tak na margineszie - olej swierzy bardzo popmaga na prace R biegu(nie raz to zastosowałem i był efekt.)
za korzystaniem z 3 ki zamiast 1ki przemawia fakt że przy jedynce przeważnie synchronizator jest w gorszym stanie więc po co go jeszcze bardziej wykorzystywać. Innego powodu nie widzę bo można się posiłkować dowolnym biegiem którym tylko bedzie wygodniej
u mnie zawsze wystarczy poczekać 1-2 sekundy po wciśnięciu sprzęgła i nic nie zgrzyta. dłuższe czekanie też nie jest dobre bo czasem gdy wałek sprzęgłowy się zatrzyma nie mogę wbić wstecznego i dopiero delikatne puszczenie sprzęgła mi to umożliwia
Ten numer z 3 biegiem to rewelacja za zadnym razem teraz nie zarzegota dobry patent a mam wlasnie zamiar wymienic olej w skrzyni tylko ze nie wiem jaki to olej i gdzie go wlac...i czy wymienic caly czy tyko dolac jesli mozecie to doradzcie cos z gory dzieki
75W90 - 3L. na warsztacie to kosztuje z 20zł i tam wiedza jak to zrobic... gdzies tu był kolega na 4um tez zabierajacy sie do wymiany oleju w skrzyni i chłop postanowił wlac to do sprzęgła bo korek zobaczył u góry....