Mam problem, ponieważ chciałbym zastosowac skrzynie 2y do silnika 2e , i problem zaczyna się przy sprzęgle, bo silnik był ze skrzynią z passata na linki. a w 2y wysprzęglik jest na linkę a nie hydrauliczny. Tak więc co potrzeba zmienić ? Zastosowac mogę sprzegło z 1.8 ABS ? Wtedy wrzuciłbym lżejsze koło zamachowe z 1.8 ?
nie zastosujesz sprzegla z 1.8 ABS bo w 2Y jest grubszy walek. Sprzeglo musi byc z golfa II GTI 8v lub 2.0 8v byc moze z 16v ale nie jestem tego pewien. Gdzie kolego chcesz te 2y z 2e zapakowac? Do swojego golfa 1.8? Jezeli tak to nie ma problemu po prostu spinasz 2E z 2Y i zostawiasz swoja linke wraz z pedalami z 1.8
Do golfa 3 1.8. I teraz mam już skrzynie 2y przy silniku 1.8 ABS. Także tarcza już jest na grubszy wałek, Tylko w 2e koło zamachowe jest inaczej montowane niż w ABS i tutaj zaczyna się problem, bo różni się docisk.
Domyslam sie ze u Ciebie w pierwszej kolejnosci dokrecany jest docisk do walu korbowego a nastepnie tarcza z kolem zamahowym. Jezeli tak to takze nie stawnoi problemu bo zwalasz z 2E wszystko i przykrecasz w tej samej kolejnosci czesci od swojego ABSa