skrzynia ABD, ABU

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

skrzynia ABD, ABU

Postprzez prezesik » 6 paź 2011, o 20:52

Koledzy, którzy mają 1.4 ABD lub 1.6 ABU, czy Wy też macie taką sprężynę przy łapie sprzęgła?
U mnie nie ma... i jeżdżę tak od 6 lat...

W polo 86c2f z silnikiem 1.4D taka sprężyna również jest :-|

Obrazek
prezesik
Members

skrzynia ABD, ABU

Postprzez greg_117 » 6 paź 2011, o 21:12

Prezesik ja mam 1.4 ABD i nie mam tej sprężyny ale faktycznie jakieś otworki widać na łapie i skrzyni :) co ona w ogóle daje ?
greg_117
Gaduła

Postprzez prezesik » 6 paź 2011, o 21:21

greg_117 napisał(a):co ona w ogóle daje ?
niby odciąga pedał sprzęgła, aby był cały czas w górze, jak linka będzie się kończyła to bez tej sprężyny pedał wpadnie ci w podłogę, a jak będziesz miał sprężynę to pedał podciągnięty będzie do góry.

Po prostu spytałem z ciekawości, bo w innych modelach np. polo ta spręzyna jest.

Ja chyba wyczaruję jakąś i założę, to wtedy będę pewny, ze nie spadnie mi linka z pedału sprzęgła jak się lekko poluźni.
prezesik
Members

Postprzez pablo294 » 2 lis 2011, o 13:06

Odkopuje. Mam silnik 1.6 wlasnie ABU. Jadac wczoraj albo zerwala mi sie linka albo zsunela. Moje pytanie brzmi jak to powinno wygladac za padełem bo nie mam przykladu, a jesli jest zepsuta to linka kupic z samoregulacja czy bez. bo koles w sklepie powiedzial ze ma tylko bez ale nie jest pewny czy w tym aucie byly tez z samoregulacja. Szukalem i nie znalazlem jak to zrobic
pablo294
Czytacz

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów