Skrzynia biegów

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Skrzynia biegów

Postprzez radmaka » 20 paź 2010, o 20:22

Witam wszystkich!!!
Mam pytanie jak wyjeżdżam gdzieś dalej w trasę po przejechaniu ok 100km zaczynam mieć problem ze skrzynią a szczególnie z 5tką. Albo wyskakuje albo w ogóle nie wchodzi. Inne biegi też jakby ciężej wchodziły. Przy jeździe miejskiej problem nie występuje.
Proszę o radę, co może być przyczyną. Mechanik mi powiedział, że to synchronizator.

Pozdrawiam
radmaka
Berbeć

Skrzynia biegów

Postprzez paliwo » 21 paź 2010, o 21:14

moze byc to synchronizator ale nie jestem peweien zobacz na jabku czy nie ma luzu jak icie ciegło do skrzyni mozesz miec problem ze sruba za słabo jest dokrecona na ciegle
paliwo
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 24 paź 2010, o 09:25

zacznij od sprawdzenia poziomu oleju. Może jest mało i jak skrzynia dostaje po tyłku w trasie to się grzeje i stąd problemy. Sam piszesz że w mieście nie ma problemu.
mani51
Members

Postprzez SotoM » 27 paź 2010, o 08:28

sprawdź poduszke skrzyni na poczatek i ewentualnie zmień olej w skrzyni - stary olej jak sie nagrzeje traci lepkość robi się jak woda a to bardzo ma duzy wpływ na pracę synchronizatorów.
a ze juz w tych autach skrzynie sa podjechane proponuje kupic i zalac olej gestszy 80W90 no Castrol EP80 spełnia norme wymagana VW GL4.- jest lekiem na wiele problemów
a jesli chcesz naprawiac skrzynie to idzie to zrobic bez wyciagania jej z auta- tryby 5go biegu sa za delkem na końcu skrzyni.
Mój były SotoMoVWóz