Skrzypienie skrzyni w golfie III 1.8 90KM

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez kaktus_krk » 19 sty 2013, o 22:03

Witam,
przy wbijaniu 1, 2 i R cos skrzypi, dzwiek przypomina mokra gume ktora skrzypi.. co to moze być? biegi wchodza normalnie..
kaktus_krk
Berbeć

Postprzez Opik » 19 sty 2013, o 22:33

Może paprochy w sprężynce/jabłku wybieraka? Ściągasz mieszek i masz przed oczami owe ustrojstwa. Nawal smaru jakiegoś i zobacz czy pomogło
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez kaktus_krk » 19 sty 2013, o 22:59

tzn ze mozna ja nasmarowac..? a olej mozna jakos sprawdzic lub wymienic..? dodam ze na zimnym nie skrzypi po ok 10 mnutach zaczyna..

jeszcze cos.. jak sie sciaga mieszek? nie chce czegos urwac..
kaktus_krk
Berbeć

Postprzez Opik » 20 sty 2013, o 01:22

Jak się ściąga mieszek? Bierzesz na krawędziach, odciągasz na zewnątrz i do góry i ściągasz, on jest na dole elastyczny i że tak powiem zaciska się na takiej plastikowej ramce. Ot, cała filozofia.

To całe jabłko wybieraka (ta kulka o której napisałem) siedzi w takim specjalnym plastikowym ustrojstwie, które jest jej hmm.. niech będzie że łożyskiem. Składając to do kupy (bo wymieniałem na nowe - polepsza się komfort zmiany biegów) nawaliłem tam smaru i było spoko. Nieco wyżej tej kulki masz blaszkę, która ją trzyma (sprawdź czy jest dobrze skręcona po obu stronach) i na tym sprężynka, która stawia opór gdy wciskasz lewarek żeby wrzucić wsteczny. I wszystkie te elementy możesz dosłownie zarzygać smarem, nie ma on gdzie uciec więc nic się nie stanie. Jedyną wadą może być nieszczególny zapach smaru (niektórych) no i po zdjęciu mieszka widok jakby ktoś tam zostawił rzadkiego klocka. Ale to chyba mały problem ;)

Olej w skrzyni można wymienić, masz tu nawet na forum dość obszerny temat w ilości kilkudziesięciu sztuk (szukajka i poszli) jak to zrobić, czym, gdzie, w co itd. Tyle że olej w skrzyni biegów nie ma nic do skrzypienia, jak jest już stary albo jest go mało to skrzynia haczy, głośno pracuje, przy zmianie biegów słychać metaliczne zgrzytanie.

Nagraj mi to skrzypienie bo mam wrażenie, że to to samo co było u mnie.

p.s. - a, właśnie - wszystko co napisałem tyczy się dźwigni zmiany biegów na drążku wybieraka, nie na cięgłach (nie wiem czy tam jest tak samo)
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez kaktus_krk » 20 sty 2013, o 21:16

Tak tez zobie, dzieki za pomoc:) we wtorek pewnie znajde chwile to napisze pozniej czy pomoglo.
kaktus_krk
Berbeć

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów