spalony rozrusznik?

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

spalony rozrusznik?

Postprzez killah » 25 sty 2014, o 14:08

Panowie problem jest

Pierwsza mroźna noc golfika poza garażem. Rano próbuję go opalić. Kręcę rozrusznikiem ale widać coś nie ma siły obracać. Kręcę, kręcę - golf już prawie odpalił ale zgasł i od tego momentu rozrusznik nie daje znaku życia. Myślałem że aku padł ale podładowaliśmy go (no i ma 1,5 miesiaca...680A więc powinien ogarnąć taki mróz) i nadal 0 reakcji - NIC nie słychać rozrusznika.

Pytanko mam takie czy rozrusznik już umarł? Da się go wymienić od góry?

2gie pytanie - Mam skrzynię 1.8 AUG z golfa 2. Powiedzcie mi pls jaki rozrusznik będzie pasować.
killah

spalony rozrusznik?

Postprzez łukasz1983 » 25 sty 2014, o 14:59

killah, Sprawdzałeś rozrusznik przez obejście stacyjki?
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez micho » 25 sty 2014, o 15:41

Ja bym spróbował na krótkoo
nie oddam robił będę
micho
Czytacz

Postprzez killah » 25 sty 2014, o 15:56

łukasz1983 napisał(a):killah, Sprawdzałeś rozrusznik przez obejście stacyjki?

Właśnie chciałbym to zrobić ale nie bardzo wiem jak.

Obrazek

Te 2 grube kable na dole to plusy. Ten pojedynczy to minus. Na dole jest jakiś niepodłączony bolec. jak to niby ma działać?

//////////////

Albo ten co oznaczyłem jako minus to jest tak naprawdę plusem.... on iskrzy jak mu się plusa zapoda z aku a rozrusznik nie kręci.
killah

Postprzez Gesiu_15 » 25 sty 2014, o 16:05

Przy plusie powinien znajdować się cienki kabel, co idzie od + do stacyjki do plusa rozrusznika :-) włączasz zapłon , na luzie , kawałek kabla podłączasz pod aku do + i potem drugim końcem tam gdzie jest ten cienki kabel stykasz . Jak odpali kostka do wymiany .

[ Dodano: 2014-01-25, 15:07 ]
do rozrusznika są 2 + ;-) jeden na stałe połączony do aku , drugim idzie impuls do stacyjki podczas odpalania i rozrusznik kręci :-)
Ostatnio edytowano 25 sty 2014, o 16:09 przez Gesiu_15, łącznie edytowano 1 raz
Gesiu_15
Moderator Globalny

Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI

Postprzez killah » 25 sty 2014, o 16:08

Gesiu_15 napisał(a):Przy plusie powinien znajdować się cienki kabel, co idzie od + do stacyjki do plusa rozrusznika :-) włączasz zapłon , na luzie , kawałek kabla podłączasz pod aku do + i potem drugim końcem tam gdzie jest ten cienki kabel stykasz . Jak odpali kostka do wymiany .

[ Dodano: 2014-01-25, 15:07 ]
do rozrusznika są 2 + ;-)

To już wiem ale jak to się ma w odniesieniu do załączonego obrazka?

////

hej dobra. Już wiem że rozrusznik kaput. Dałem + na ten kabel który oznaczyłem jako minus na włączonym zapłonie i słychać jak załącza się pompa paliwa ale rozrusznik ani drgnie.
killah

Postprzez łukasz1983 » 25 sty 2014, o 16:45

Obrazek
W tym miejscu masz prawdopodobnie + po stacyjce,i tam spróbuj podać +
Na tym odciętym kablu masz zapewne +,ale pytanie od czego on jest?
U mnie takiego koloru idzie kabel z + do podgrzewacz jeża,ale nie wiem,czy w twoim silniku to jest?

[ Dodano: 2014-01-25, 15:50 ]
killah napisał(a):Dałem + na ten kabel który oznaczyłem jako minus na włączonym zapłonie i słychać jak załącza się pompa paliwa ale rozrusznik ani drgnie.
Po podaniu + na rozrusznik pompa nie powinna się załączyć.
łukasz1983
Members

Postprzez killah » 25 sty 2014, o 16:50

łukasz1983 napisał(a):[url=http://images65.fotosik.pl/590/6b8b59cc4af5ffbe.jpg]Obrazek[/URL]
W tym miejscu masz prawdopodobnie + po stacyjce,i tam spróbuj podać +
Na tym odciętym kablu masz zapewne +,ale pytanie od czego on jest?
U mnie takiego koloru idzie kabel z + do podgrzewacz jeża,ale nie wiem,czy w twoim silniku to jest?

łukasz - podałem tam gdzie kazałeś na włączonym zapłonie. Rozrusznik ani drgnął ale za to odezwała się pompa paliwa czyli to jest miejsce gdzie jest wzbudzenie. A skoro podałem je manualnie, zadziałała pompa paliwa a silnik nie kręci to mamy winowajcę.

Z tego co już wiem to z diesli pasują rozruszniki. Na miejscu mam z 1,6 benzin rozrusznik ale nie wiem czy nie będzie za słaby. Proszę o jakieś propozycje z czego wybrać sobie najlepszy możliwy rozruszniczek ;)

killah napisał(a):Dałem + na ten kabel który oznaczyłem jako minus na włączonym zapłonie i słychać jak załącza się pompa paliwa ale rozrusznik ani drgnie.
Po podaniu + na rozrusznik pompa nie powinna się załączyć.[/quote]

Ale jak z kluczyka odpalałem i przekręcałem kluczyk to też słyszałem pompkę jak zaczynała pracować
killah

Postprzez łukasz1983 » 25 sty 2014, o 16:55

killah, Co do rozrusznika,to najlepiej daj taki jaki powinien być do twojego silnika,z 1.6 może być faktycznie za słaby.
Rozbierz swój,przeczyść,przesmaruj,sprawdź stan szczotek,może wyzdrowieje.

[ Dodano: 2014-01-25, 15:58 ]
killah napisał(a):Ale jak z kluczyka odpalałem i przekręcałem kluczyk to też słyszałem pompkę jak zaczynała pracować
A już kapuje.Podałeś + na wsuwkę rozrusznika,ale nie odłączyłeś kabla,co idzie + ze stacyjki,i dla tego pompa zatrybiła.
łukasz1983
Members

Postprzez killah » 29 sty 2014, o 23:17

łukasz1983 napisał(a):killah, Co do rozrusznika,to najlepiej daj taki jaki powinien być do twojego silnika,z 1.6 może być faktycznie za słaby.
Rozbierz swój,przeczyść,przesmaruj,sprawdź stan szczotek,może wyzdrowieje.

[ Dodano: 2014-01-25, 15:58 ]
killah napisał(a):Ale jak z kluczyka odpalałem i przekręcałem kluczyk to też słyszałem pompkę jak zaczynała pracować
A już kapuje.Podałeś + na wsuwkę rozrusznika,ale nie odłączyłeś kabla,co idzie + ze stacyjki,i dla tego pompa zatrybiła.

Dokładnie tak zrobiłem :) Czyli wszystko jest u mnie wporządku jeśli chodzi o instalację:P

//////////////

Witam,

Rozrusznik od 2.0 wstawiony. Golf na chodzie. :) Temat zamykam.
killah

- - - amatista blanco

Powrót do Napęd i skrzynia biegów