sprzeglo? dziwny zapach, swisty

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez MTuner » 15 wrz 2008, o 21:06

mecenas napisał(a):bo te dziwne rzeczy, zmiany wychodza z dnia na dzien, a ze nie jestem specem w tych sprawach to czasem mi ciezko ujac to o co mi chodzi, stad czasem takie nieporozumienie

hej jesli chodzi o sprawdzenie sprzegla czy dobre to radze jeszcze zaciagnac reczny i wbic nawet 2 bieg i rozkrecic obroty do 2,5 tys i poscic sprzeglo jak zawsze normalnie. Jak silnik nie zgasnie to sprzeglo do wyniany i lozysko wyciskowe na sprzegle bo juz gwizda jak turbo.
W komplecie masz juz wszystko razem. Cena dobrego sprzegla w dobrej cenie to 350zl w sklepie motoryzacyjnym najlepiej sie zaopatrzyc. Robocizna 200-250zl.Pozdro Mtuner
Jeśli zobaczysz mnie we wstecznym lusterku to nie próbuj wciskać gazu... ja już to zrobiłem!!!

moj-golf/mtuner-reaktywacja-vr6-t5834.html
MTuner
Badacz tematu

Postprzez kuracjusz » 15 wrz 2008, o 22:53

takie cos jest warte tej ceny:
http://www.moto.allegro.pl/item42667992 ... o_1_6.html

edit:
do kupienia mam sprzeglo valeo za 370zl, to juz jest podobno niezla cena, a co do robocizny to szok, dowiadywalem sie w kilku miejscach to rozbieznosc jest taka 270-350zl, masakra
kuracjusz
Badacz tematu

Postprzez robercik » 16 wrz 2008, o 17:12

ja mialem taki przypadek zona ciagnela mnie golfem benzynka palilismy na zaciag audi w dieslu i poszlo sprzeglo to jak wyjelem je i rozebralem to byla masakra a wczesniej bylo dobre,chlopie kup sobie ksiazke o golfie 3 wymontuj sprzeglo,rozbierz wymien tarcze jak spalona jak lozysko do du.. to wymien zloz to i zamontuj bo cie mechanicy zezra jak barana z rozna, a ksiazka to ci sie jeszcze przyda,miec samochod tani i byc bez kasy to trzeba głowkowac

[ Dodano: 2008-09-16, 17:13 ]
a za te 250 zl za robocizne zapros swoja do kina i tak dalej ;-)
robercik
Badacz tematu

Postprzez kuracjusz » 16 wrz 2008, o 18:05

dzisiaj sprawdzalem czy sie nie slizga sprzeglo tak jak mi radziliscie, 4 bieg, reczny, 3000 obrotow no i obroty nie spadly a auto zgaslo, wiec wychodzi na to ze sie nie slizga, tym bardziej ze normalnie nawet na 4 rozpedzam sie pod gorke, obroty i predkosc rosnie

gorsze sa te swisty i dzisiaj zaczelo jeszcze cos stukac, wykonczy mnie to auto psychicznie, hehe postaram sie najpierw z jakims kumatym mechanikem ustalic czy to na 1000% sprzeglo, bo koszty sa spore
kuracjusz
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 16 wrz 2008, o 18:10

mecenas napisał(a):a co do robocizny to szok, dowiadywalem sie w kilku miejscach to rozbieznosc jest taka 270-350zl

oni to już sami nie wiedzą ile brac...mi samo wyjęcie skrzyni i włożenie drugiej zajęło 4-5h a robiłem to pierwszy raz i przy wyciąganiu pomógł mi kumpel ale zakładałem już sam więc trzeba było kombinować a jak masz skrzynię wyjętą to zmienić sprzęgło to na spokojnie godzina roboty...największy problem to miałem ze znalezieniem klucza do śrubek mocujących półosie a reszta to pikuś...jeśli czujesz się na siłach to tylko jakiś kanał będzie Ci potrzebny, kilka kluczy, wolne popołudnie i 300zł zostaje w kieszeni

[ Dodano: 2008-09-16, 18:11 ]
mecenas napisał(a):no i obroty nie spadly a auto zgaslo

czegoś tu nie rozumim :-|
mani51
Members

Postprzez kuracjusz » 16 wrz 2008, o 18:37

Kod: Zaznacz cały
Uruchamiamy na postoju silnik, zaciągamy hamulec ręczny, wciskamy pedał sprzęgła włączamy 4 bieg, doprowadzamy obroty silnika do ok.3000 obr/min. a następnie puszczamy dość szybko sprzęgło. Jeżeli sprzęgło jest sprawne silnik powinien zgasnąć, jeżeli obroty jedynie się nieco zmniejszą, nasze sprzęgło się "ślizga".

zrobilem wszystko wedlug tego sposobu, dlatego napisalem ze obroty nie spadly a auto zgaslo

co do wymiany sprzegla to raczej nie czuje sie na silach...
kuracjusz
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 16 wrz 2008, o 18:49

mecenas napisał(a):dlatego napisalem ze obroty nie spadly a auto zgaslo

tylko tego zdania nie rozumim bo jak obroty nie spadły to dlaczego auto zgasło?
mani51
Members

Postprzez kuracjusz » 15 paź 2008, o 17:31

stukanie lacznika elastycznego to jedna przyczyna (zostal juz wymieniony), ale czasem, nadal mi cos stuka, dzisiaj np. jechalem ze stromej gorki i staczalem sie na 1 biegu hamujac silnikiem (w mysl zasady zjezdzaj na takim na jakim bys mogl wjechac) i gdy obroty wzrosly do okolo 1500 zaczelo znowu cos stukac, wbilem luz i cisza, czy to moze byc docisk sprzegla ?
kuracjusz
Badacz tematu

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów