sprzeglo golf 3 problem (zdjecia)

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez kobasek » 28 mar 2011, o 21:25

witam mam taki problem zmoim golfem 3 1992 rok 1.8 aam
podczas gdy slinkik pracoje niemoglem wrzucic zadnego biegu przy zgaszobnym silniku normalnie wchodza odkrecilem boczna pokrywe sprzegla i ukazal mi sie taki widok
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

a to od strony pokrywy i lapy sprzegla tam gdzie sie zaczepia linke
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

komp[letnie zniszczone lozysko to oporowe czy wysprzeglajace niewiem jak to sie nazywa,takie w plastikowej onudowie,jedna czesc ta od tego przeta ,trzpienia zgrzala siie do niego mosialemn odrywac na sile i teraz kupilen nowe to lozysko zalozylem juz pedal chodzi wmiare z oporem na dole na gorze ma luz taki z 5 cm ale dalej biegi niewchodza i mysle ze t5en trzepien mogl sie troszke zetrzec i jezeli ktos moze mi powiedziec iile on powinien wysrtawac na sucho bo wystaje jakies 1,5 cm na oko i czy moze to byc tego wina jezlei tak to w jaki sposob go zmienic a jezlei nie to co moze byc przyczyna ze niemoge dalej wrzucac biegow na zapalonym silniku,
kobasek
Czytacz

Postprzez vwkarfso » 29 mar 2011, o 00:14

Sprawdzałeś jak wygląda tarcza sprzęgła? Bo możliwe że, mogła walnąć sprężyna w tłumiku drgań na tarczy i za cholerę nie włączysz żadnego biegu na pracującym silniku. Sprawdź to jeżeli nie sprawdzałeś.
------>pozytyVWnie zakręcony<------
---------->
*MÓJ GOLF* <-------------
vwkarfso
Czytacz

Postprzez killah » 29 mar 2011, o 01:04

a sprawdzałeś czy ten "palec" w tej sprężynie nie jest pęknięty? ostatnio to przerabiałem.

zapadł mi się pedał sprzęgła i biegi nie wchodziły na włączonym silniku.
killah

replay

Postprzez kobasek » 29 mar 2011, o 22:30

witam,dzieki za odpowiedzi..sprawdze wszyteko...
a teraz jeszcze jedno pytanie an moze dwa...
1. to lozysko co widac rozwalone na zdjeciach a raczej jego elementy osadzone jest na trzepieniu i czy ten trzepien moge wyjac z tej strony co sa zrobione zdjecia?
i 2 pytanie
po odkreceniu tej pokrywy wylalo mi sie moze z 2 lyzeczki oleju..powinno chyba troszke wiecej..nie? ja sie nieznam zabardzo ale wydaje mi sie ze tak....samochod przed awaria stal na boku bo robilem konserwacje(na boku od kierowcy..znaczy kierowcy strona byla na dole...czy to moze miec wplyw na ta dziwna sytuacje....
prosze o odpowiedzi
kobasek
Czytacz

Postprzez SotoM » 29 mar 2011, o 23:26

ad 1 - mozesz wyjac. on przechodzi przez długosc wałka glównego.
ad 2 - duo oleju sie tam nie znajduje. porówn aj sobie mnijej wiecej poziom z korkiem wlewowym oleju do skrzyni
Mój były SotoMoVWóz