Kordi napisał(a):przemke, skrzynia była do wymiany. Taki wałeczek się wytarł. Koszt całości ok 500 zł ze skrzynią..
Dzięki za info to taki wałeczek czy łożysko wałeczkowe jak pablomed pisał ?
U mnie pojawił się też chyba wyciek ze skrzyni...ja juz nie robię będzie tak jeździł do zajechania pewnie, rozglądam sie za nowszym autem (za dużo problemów naraz dla mnie)
[ Dodano: 2014-10-28, 09:01 ]edit: ja mogę mieć chyba to:
"Szum dochodzący z okolic skrzyni biegów może oznaczać, iż uszkodzeniu uległo łożysko sprzęgła. Jego głośna praca najczęściej występuje po wciśnięciu pedału sprzęgła. Może się również zdarzyć, iż łożysko hałasuje bez obciążenia, a podczas wciśnięcia pedału sprzęgła szum ustaje."
[ Dodano: 2014-12-04, 15:46 ]Ja dalej jeżdżę. Zabawne, na początku było zdaje się tak, że przy wciśnięciu sprzęgła dźwięk sie wzmagał. Zdarzały sie co jakiś czas w trakcie jazdy (na biegu raczej) przeraźliwe łupnięcia ...i ostatnio sie nie pojawiają (jakby to co się miały rozwalić już poszło w kawałki) a dźwięk ustaje jak się dociśnie sprzęgło, tak samo jak doda gazu - ogólnie ten terkot jest raczej na biegu bez gazu słyszalny.
Jeśli komuś to bardziej wskazuja na łożysko w skrzyni albo w sprzęgle to dajcie znać
Bo wygląda na to, że zimę jeszcze musze nim przejeździć