Moderator: Moderator
PJazz napisał(a):Witam!
Mam pytanie odnośnie kosztów wymiany sprzęgła. W moim Golfie benzyna 1.4 z 1997r sprzęgło łapie na samej górze i zaczęło niestety ślizgać. W dużym serwisie powiedziano mi: 400zł sprzęgło i 400zł wymiana...czy takie koszty są faktycznie konieczne czy dla studenckiej kieszeni jest szansa zrobić to taniej? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
raczej nie da rady, bo będzie zbyyt duży luz między wałkiem a otworem w łożysku i łożysko będzie się zawieszać podczas wciskania sprzęgła - będzie się chybotać na wałku zamiast być idealnie spasowane z min luzem.kermid napisał(a):Na zdjęciu u góry widać element po którym porusza się łożysko wyciskowe,Niestety w jednym miejscu jest dość mocno wytarte,wymiana nie wchodzi w grę.Dało by radę wyrównać to papierem ściernym żeby to jakoś chodziło ?
Ja miałem zdjętą michę i między wał korbowy a wewn. ściankę bloku włożyłem drewniany klocek. Ale odkręcisz to spokojnie specjalnym kluczem. Pierw lekko psiknij WD-40, aby odpuściło. Jedna osoba niech przytrzyma w miejscu koło zamachowe, a Ty odkręcaj śrubki.kermid napisał(a):Jak unieruchomić silnik,bo jak próbuję odkręcić to mi się całe sprzęgło obraca??
Ewidentnie widać, że łożysko oporowe krzywo chodziło na wałku stąd to wytarcie na "słoneczku" docisku.Tak wygląda docisk sprzęgła ewidentnie zjechany,samo łożysko wyciskowe po wyjęciu wydawało trzaski więc także do wymiany,nie wiem w jakim stanie jest tarcza...
Proszę o pomoc ludzi którzy wymieniali już sprzęgła bo wiem że tacy są
prezesik25 napisał(a):Ale odkręcisz to spokojnie specjalnym kluczem.
niestety musisz mieś specjalny klucz ( nasadowy spline 6-kątny ), bo zwykłym tylko uszkodzisz łeb śruby, a wtedy w ogóle nie odkręcisz ...kermid napisał(a):To czyli jakim czy zwykłym oczkowym idzie to odkręcić czy musiałeś jakiś specjalny klucz dokupywać(
raczej będziesz musiał poszukać uszkodzonej skrzyni ze sprawnym tym elementem lub zmiana skrzyni na sprawną.kermid napisał(a):Jeśli już to jak nazywa się ten element po którym porusza się łożysko,czy jest to element łatwo dostępny??
jakbyś zrobił zdjęcie w makro, to by się oceniło jakie są uszkodzenia.kermid napisał(a):Najdziwniejsze jest to że łożysko pracuje wzdłuż wałka a wytarte jest jakby w poprzek, na samym łożysku też nie widać śladów zużycia...
kermid napisał(a):Jeśli już to jak nazywa się ten element po którym porusza się łożysko,czy jest to element łatwo dostępny??
Powrót do Napęd i skrzynia biegów
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości