Sprzęgło

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Sprzęgło

Postprzez Defo » 11 lut 2014, o 22:35

Mam pewne obawy co do żywota mojego sprzęgła tz. myślę ze może byc to kończące sie sprzęgło .
Obiawy są następujące:
1. Auto do tyłu nie jedzie na samym sprzęgle tylko trzeba mu gazować i to całkiem solidnie( na sprzęgle gasie zaraz po zasprzegleniu(delikatnym)
2. Często podczas dynamicznej jazdy po zmianie biegu i puszczeniu sprzęgła auto zwieksza obroty a po chwili je zmniejsza i nagle przyspiesza stabilizując je.

Odziwo biego wchodzą bardzo ładnie prócz 1 z która mam kłopoty czasem. Nigdy nie zgrzyta a biego wchodzą nawet z lekko wcisniętym sprzęgłem.

Proszę o porady co to może być:)
Defo
Berbeć

Sprzęgło

Postprzez sebastyanov » 13 lut 2014, o 11:32

Witam po opisanym problemie masz sprzęgło do wymiany... tylko kup tarcze sprzeglową droższą na tym nie ma co oszczedzac tym bardziej ze tanie tarcze zaraz sie rozsypią albo wyleca nity. no i wymiana jest pracochlonna i niekiedy trudna przy braku odpowiednich narzedzi .
sebastyanov
Czytacz

Postprzez Defo » 13 lut 2014, o 19:48

Proszę jeśli można o porady (może komuś też tak się działo) czy to sprzęgło czy może być to coś innego? Mnie osobiście wydaje się że to sprzęgło... auto mam 2miesiace a jak kupowałem nie wyczułem nic niepokojącego a teraz sie pogorszyło. Jak by ktoś się odezwał proszę też o podanie jakiegoś modelu czy producenta który oferuje dobre sprzęgła (nie musza być tanie) liczy się jakość:) Nie znalazłem na forum tematu gdzie polecali byście sprzęgła jeśli jest to z góry przepraszam ze rozgrzebuję temat od nowa.
Defo
Berbeć

Postprzez sebastyanov » 13 lut 2014, o 21:15

sprzeglo i docisk firmy valeo bardzo dobra jakosc polecam.
sebastyanov
Czytacz

Postprzez scyzormks » 14 lut 2014, o 00:31

valeo ? proszę Cię ! szrot jakich mało. LUK jest dobry a najlepszy chyba SACHS
scyzormks
Gaduła

Postprzez sebastyanov » 14 lut 2014, o 10:02

szrot ?? haha ja nie moge . poprzedni wlasciciel mojej furki zakladal wlasnie valeo i jezdzil tak przez 3 lata ja odkupilem auto od noego i przejezdzilem 4 dopuki zona nie spalila sprzegla.. i co powiesz ?? szrotem sa tarcze za 100 zl . ale wybor nalezy do kolegi
sebastyanov
Czytacz

Postprzez krzyś » 14 lut 2014, o 21:41

tylko luk,sachs,valeo resztę omijajcie szerokim łukiem ;-)
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
krzyś
Members

Rocznik: 1996
Silnik: 1.9 TDI 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez pablomed » 24 lut 2014, o 00:09

Defo, musisz poprosić kogoś wprawnego o pomoc w ocenie usterki ponieważ co do punku 1. skoro silnik gaśnie po puszczeniu sprzęgła to sprzęgło trzyma, a punkt 2 - opis zupełnie niejasny.
Objawy są łatwe to stwierdzenia: zaczyna się od tego że przy jeździe na wyższym biegu 4 lub 5 kiedy mocno dodasz gazu to obroty silnika rosną , a auto nie przyśpiesza tak jak rosną obroty silnika, a sprzęgło cuchnie bo się przypala.
pablomed
Members

Postprzez Defo » 24 lut 2014, o 16:24

No właśnie wydaje mi się że sprzęgło łapie przy samym koncuale da sie ładnie ruszyć, nie trzeszy przy zmianie biegów, i jak mowisz ze przy zużytym sprzęgle slizga sie na wyższych biegach to to u mnie nie wystepuje predzej na niższych gównie zdarzało się na 2. Muszę też przynać że im wyższer temperatury otoczenia tym lepiej i nie odczuwam ślizgania wg. zimą przy mrozach -2,-20 jakich auto w tym sezonie doczekało odczuwałem ślizganie.
Defo
Berbeć

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów