Sprzęgło w Mk3, nie da sie wrzucić biegu

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez gkonik » 2 lis 2008, o 22:42

Witam na forum!! jestem nowy!!!! Proszę o POMOC!!!! nie miałem problemów ze zmianą biegów / silniczek ciągnął /żadnych zgrzytów sprzęgło się nie ślizgało (brało wysoko ale OK) aż tu nagle w piątek pedał zrobił się twardawy jak zapowietrzone hamulce nie można wrzucić żadnego biegu PROSZĘ O JAKĄŚ PORADE OD CZEGO zacząć ???????? linka jest z samoregulatorem luzu możliwe że się ROZSYPAŁA??????? coś tam naciąga ale mało GOLF 3 europe 19.TD 93 Rocznik PROSZĘ O JAKIEŚ PODPOWIEDZI DZIĘKI
Ostatnio edytowano 4 lis 2008, o 21:14 przez gkonik, łącznie edytowano 1 raz
gkonik
Berbeć

Postprzez SotoM » 2 lis 2008, o 23:59

a patrzyłeś czy coś przypadkiem nie zablokowało łapy sprzęgła przy skrzyni...?? bo nawet jakby sprzęgło sie skończyło to pedał by sie ruszał to nie ma bata...coś musi blokować...albo spróbowac zmienić linke i jak dalej bedzie to samo to trzeba rwac skrzynie i weryfikować częsci... juz wiele tematów przerobiłem sprzegłowych ale nigdy sie z czymś takim nie spotkałem aby pedał sprzegła stał dęba...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez gkonik » 3 lis 2008, o 10:48

Dzięki za odpowiedz !!!!Pod łapą nic nie blokuje sprawdzałem !!! linka chodzi na małym odcinku a pedał da się wcisnąć ale z oporem jak zapowietrzony hamulec !!!!!!!!!! może w skrzyni się rozwaliły jakieś widełki czy coś takiegohttp://www.golf3.pl/images/smile ... wiedzialne za docisk?????????????
gkonik
Berbeć

Postprzez pablomed » 3 lis 2008, o 18:50

gkonik, załóżmy że linka jest ok, to wpisz sobie w wyszukiwarkę hasło wysprzęglik. Szczegółów sam nie znam ale to coś pod miejscem do którego dochodzą linki zmiany biegów
pablomed
Members

Postprzez marko1967 » 3 lis 2008, o 20:26

gkonik, miałem podobna sytuacje z 10 lat temu w golfie 2 okazało się że pancerz się przetarł od linki i linka była aż wbita zakleszczona w pancerzu może też tak masz warto sprawdzić to tylko moja sugestja oczywiście że może to być inna przyczyna pozdrawiam :-)
marko1967
Members

Postprzez gkonik » 4 lis 2008, o 12:12

Dzięki Panowie za podpowiedzi !!!!!!!!!! ******pablomed w golfie 19.td to chyba nie ma takiego czegoś jak wysprzęglik w TDi coś takiego występuje ?????????????Dzisiaj lub jutro DO MECHANIKA to się okaże CO W TRAWIAE PISZCZY POZDRAWIAM Dzięki

[ Dodano: 2008-11-04, 20:44 ]
Witam ponownie !!!! jestem na warsztacie!!!! Po sprawdzeniu linki sprz.okazuje sie OK >dalej odkręcamy dekiel tylny skrzyni !!!sprawdzamy widełki i sprężyna włączająca OK >> no to kurde rwiemy Skrzynie a tam okazuje się że pękło i postawiło się pionowo jedno z zębów od słoneczka docisku sprzęgła i ta CHOLERA to wszystko zablokowała (muszę kupić komplet tarcza+docisk+tarcza naciskowa) kumpel RWAŁ pare skrzyń ale takiego przypadku jeszcze nie miał **************sprzęgło do wymiany było orginał 240 000 przejechane (nie wiem dużo czy mało????????????wytrzymało???????????) POZDRAWIAM WSZYSTKICH Którzy chcieli pomóc HEY ** GOLF 3 EUROPE 19.Td 1993 r **
gkonik
Berbeć

Postprzez SotoM » 5 lis 2008, o 00:07

no przecież ci napisałem ze trzeba rwać skrzynie....ehehhe :lol: ;-)
Mój były SotoMoVWóz