Szarpanie przy zmianie biegów

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez Bonix » 19 lip 2012, o 01:22

Witam. Mam problem. Gdy szybciej puszczę sprzęgło samochód wpada w dziwne wibracje. Podczas zmiany biegu muszę bardzo powoli puszczać sprzęgło, jest straszne szarpnięcie. Coś czytałem że to mogą być jakieś tłumiki drgań przy sprzęgle, lub wina samego sprzęgła. Poduszkę tą z przodu silnika wymieniłem i bez skutku. Ta za skrzynią nie wygląda na "zmęczoną". Samochód ma przejechane 260tys. i nie wiem czy było wymieniane sprzęgło, a bierze stosunkowo wysoko. Od paru dni mam okazję pojeździć takim samym golfem, i tam to wszystko ładnie płynnie pracuje. Dodam że biegi też wchodzą ciężej, pomimo wymiany oleju w skrzyni. Proszę o pomoc
Bonix
Badacz tematu

Postprzez pietrasiak2 » 19 lip 2012, o 02:09

Raczej dobrze celujesz . Efekt taki to nie równe okładziny lub kończą się.Efekt ten wzmaga się na rozgrzanym sprzęgle ? :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez Bonix » 19 lip 2012, o 12:03

Raczej bym powiedział że przy rozgrzanym te szarpanie jest, ale nie aż takie duże. :-)
Bonix
Badacz tematu

Postprzez pietrasiak2 » 19 lip 2012, o 12:32

Nie napisałem że efekt się zdwaja tylko jest trochę większy. Ale proponowałbym przejrzeć jeszcze dokładnie zawieszenie silnika (poduchy , łapy) . Bo że one wizualnie są ok. to nie świadczy , że są sprawne . Upewnij się i sprawdź . Nie wiem może to pomoże : ja jak sprawdzam to sadza za fajerę jakiegoś ludka zaciągam ręczny i karzę próbować ruszyć na I lub II biegu tak by silnik nie zgasł.Wtedy najlepiej jest widać po silniku jak "trzymają " poduszki :-) :-) :-)
pietrasiak2
Members

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów