Szumy/huczenie -zagadka

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Szumy/huczenie -zagadka

Postprzez adziok09 » 27 maja 2014, o 02:29

Witajcie

Mam pewnien problem ale nikt nie ma pojęcia co to może być cała historia jest dość dluga ale postaram się ją streścić.

Mialem zamontowana skrzynie 5 biegową od 1.4 ale na 5 biegu świstała,więc postanowiłem ja wymienić. Kupiłem skrzynie od 1.6 i nowe sprzęgło. Oddałem auto do mechanika i ok wszystko wymienił super ale po wymianie autko chodziło super cicho biegi ekstra tak jak powinno być tylko na luzie coś chrobotało okazało się że to wina sprzęgła LUK, 300 zł poszło w błoto ale nic kupiłem nowe sprzęgło, po zamontowaniu nowego sprzęgła i skrzyni od 1.6. Chrobotanie ustapiło ale coś tak jakby szumi/huczy. Najbardziej jest to słyszalne przy niskich prędkościach jak naprzyklad jadę ze stałą prędkością w korku 30km/h albo nawet mniej.

Jak wcisne sprzęgło dalej słychać ten odgłos
Jak hamuje tez słychać
Jak skrecam dalej to samo

Dodam jeszcze że wymieniane były lozyska przednie Master sport przed tymi wymianami sprzęgła

Dziwi mnie to że te odgłosy zaczęły się po tej drugiej wymianie sprzęgła. Czy możliwe że źle coś poskladali?

Może to zbieg okoliczności i przeguby siadają?

Pozdrawiam i proszę o rady
adziok09
Badacz tematu

Szumy/huczenie -zagadka

Postprzez pawlacz » 27 maja 2014, o 11:14

Jestes pewny ze to ze skrzyni?
Moze opony ci huczą.
pawlacz
Czytacz

Postprzez Paweu » 27 maja 2014, o 13:48

adziok09 napisał(a):Może to zbieg okoliczności i przeguby siadają?

Może szumi łożysko alternatora bądź pompa wody?
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez adziok09 » 28 maja 2014, o 00:13

No więc tak skrzynie i opony odrzucam bo na letnich i zimowych jest tak samo. Na luzie nic nie huczy te huczenie nie jest zależne od obrotów to jest tak że ruszam jadę te 20km\h i słychać te huczenie/szumienie

[ Dodano: 2014-05-28, 09:09 ]
A naprzyklad jeśli jest wlany za gęsty olej do skrzyni to może tak szumiec w skrzyni? bo teraz tak pomyślałem że jak wciskam sprzęgło to odłączam silnik od skrzyni ale przecież ona dalej w środku pracuje.
adziok09
Badacz tematu

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów