neo2223 napisał(a):Ja wymieniłem olej i juz moja skrzyneczka ledwo dyszy JESTEM PRZECIWNY WYMIANIE OLEJU W SKRZYNI. jest takie powiedzenie " co zalała fabryka tego sie nie tyka" uwierzcie to sie sprawdza
Więc jak kupujesz auto to oleju w silniku też nie wymieniasz bo zalała fabryka? Rzeczywiście VW twierdzi, że oleju w manualnej skrzyni biegów w Mk3 nie wymienia się, nie sprawdza poziomu i nie dolewa. Jednak są powody dlaczego oni tak mówią, prawdopodobnie pozatechniczne... Olej w skrzyni trzeba wymieniać, ale na właściwy! Co z tego, że wymieniłeś olej na niewłaściwy? Narobiłeś więcej szkód niż porzytku. Ja, kilka miesięcy temu, wymieniłem olej na oryginalny VW i skrzynia działa znacznie lepiej niż przed wymianą.
Swoją drogą jakim cudem miałoby się coś stać ze skrzynią jeśli wymieni się olej na właściwy
?? Przecież takie twierdzenie nie ma żadnego sensu. Wymieniając na oryginał VW można być pewny, że będzie właściwy, ale najpierw trzeba podać numer VIN i kod skrzyni biegów.
I WAŻNA UWAGA: Wy tak sobie pytacie po sklepach i forach o tak ważne i wieloznaczne rzeczy typu- co lałeś, ile lałeś itd.
? Jest całe mnóstwo skrzyń i każda prawie ma inną pojemność, jedna ma 1,9, druga 3 litry, inna 2, a jeszcze inna 3,1 itd. Nawet tak samo wyglądające z zewnątrz skrzynie o innym kodzie mają czasem inną pojemność, poza tym są różne oleje. Naprawdę olej w salonie VW- oryginalny, jest nawet tańszy niż wiele zamienników, poprostu radzę tam kupić i wszystko wam powiedzą, co i jak. Oprócz tego w ETCE wszystko jest napisane- co i ile trzeba (ale w 2007 była kolejna zmiana olejów, więc ETKA 2007 pokazuje stary jeszcze). Aha, trzeba zakładać, że wejdzie jakieś 100 ml mniej niż napisane, chyba, żeby bardzo długo czekać na wylanie starego oleju, po drugie to są dane przybliżone.
VW Golf, CL Europe, 1995r., 1.6 AEA, benzynowy.