Zerwana linka sprzęgła.

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Zerwana linka sprzęgła.

Postprzez darek1111 » 14 lip 2012, o 16:51

Witam.
Wracając wczoraj z pracy wcisnąłem pedał sprzęgła, po raz ostatni :D
Zgasiłem silnik, zepchnalem auto na pobocze otworzylem maske i zauwazylem ze linka sprzegla jest zerwana. Pojechałem dzisiaj do sklepu z częściami samochodowymi ale chłop powiedział że nie może takiej dostać. ( ta którą wyciągnąłem najprawdopodomniej nie jest seryjna bo jest z ręczną regulacją, na nakrętke ) Linka to najmniejszy problem, jednak gdy wrzuciłem dzisiaj bieg na zgaszonym silniku i próbowałem pchnąć go wciskając ręką dźwignie sprzęgła silnik dalej był zablokowany. W sumie to nie jestem pewny czy to była dźwignia sprzęgła ale tak mi się wydaje :D
Obrazek
Obrazek
Wydaje mi się że to to co zaznaczyłem na zdjęciu, dźwignia ta ma strasznie krótki zakres ruchu 2 może 3 cm, tak ma być? Jaką linkę kupić? Nie wiem nawet gdzie są numery silnika na silniku, a naklejki w bagażniku nie znalazłem. Samochod jest z '94 silnik 1.6 KAT
Czy ta linka będzie pasować? Z tego co piszą w auckji to tak http://www.ebay.de/itm/VW-GOLF-3-4-VENT ... 4846188b06 I dlaczego kiedy wciskam dźwignie nie mogę pchnąć auta, jakieś dodatkowe zabezpieczenie? Dodam że dźwignie wciskam tak mocno ze ruszam całe auto. Reczny nie jest zaciagniety, silnik hamuje.
darek1111
Berbeć

Zerwana linka sprzęgła.

Postprzez kermid » 14 lip 2012, o 17:39

Pytaj o linkę do 1.6 ABU ta z linku który podałeś też powinna pasować
darek1111 napisał(a):Linka to najmniejszy problem, jednak gdy wrzuciłem dzisiaj bieg na zgaszonym silniku i próbowałem pchnąć go wciskając ręką dźwignie sprzęgła silnik dalej był zablokowany

Tej dzwigni tak łatwo nie ruszysz musiał byś mieć naprawdę sporo pary w łapach żeby to uczynić
darek1111 napisał(a):Wydaje mi się że to to co zaznaczyłem na zdjęciu, dźwignia ta ma strasznie krótki zakres ruchu 2 może 3 cm, tak ma być?

Tym się nie przejmuj tak ma być
darek1111 napisał(a): I dlaczego kiedy wciskam dźwignie nie mogę pchnąć auta, jakieś dodatkowe zabezpieczenie?

Bo auto jest na biegu a ty ręką wcale tego sprzęgła nie rozłączasz...
kermid
Badacz tematu

Postprzez darek1111 » 14 lip 2012, o 18:09

Dzięki za odpowiedź. Więc zamawiam linkę i w połowie tygodnia dam znać jak poszło. Trzeba będzie się znowu pociągami do pracy pomęczyć :(
darek1111
Berbeć

Postprzez patryk28091991 » 28 lip 2012, o 12:33

i wiesz już jak do ciebie pasuje linka ? Też mam 1.6 abu i żadna linka prawie do mnie nie pasuje ;-( ja miałem taką jak z tej aukcji :

http://allegro.pl/linka-sprzegla-1-4-go ... 47126.html

wolałbym kupić nową żeby znów mi nie strzeliła ....
patryk28091991
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - - mycie okna w biurze w warszawie

Powrót do Napęd i skrzynia biegów