Witam, bardzo proszę o pomoc, poradę, wskazówkę ...
posiadam Golfa III 1.6 r.94 benzyna, już ponad rok i nic w nim się nie działo.
Dwa tygodni temu miałem przegląd techniczny no i okazało się że jest do wymiany mieszek półosi prawej.
Pojechałem do zakładu w Krakowie no i mi wymienili mieszek półosi prawej + wymienili rurkę do wspomagania kierownicy (taka ciśnieniowa), bo poprzednia była przerdzawiała i groziła pęknięciem.
A od tygodnia jak jeżdżę pojawiło się zgrzytanie na jedynce i dwójce w momencie przyspieszania. Jest bardzo wyraźne i przechodzące w pisk metalu.
Nie wiem czemu tak się dzieję. Podejrzewam, że goście mogli coś "ZEPSUĆ" podczas tamtej wymiany bo od tego czasu pojawiło się zgrzytanie.
Dziś byłem w tym samym zakładzie ... goście oczywiście nie mają pojęcia co się stało ...
Powiedzieli że mogło łożysko się rozpieprzyć, ale nic nie wiedzą. Sprawdzili płyn w skrzyni i płyn jest OK. Więc nie mają pojęcia co jest nie tak.
W perspektywie podali tylko wymianę skrzyni biegów. Ale to jest koszt skrzyni 800zł + robota 600zł.
Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Jestem wkurzony.
Proszę doradźcie mi jakie są rozwiązania?
Czy goście mogli coś zepsuć przy skrzyni biegów w momencie wymiany mieszka i rurki do wspomagania?
Skoro już muszę wymienić skrzynię, to gdzie mogę kupić w rozsądnej cenie taką skrzynie biegów? Przeszukałem trochę sieć, zadzwoniłem do kilku zakładów, no i oczywiście sprawdziłem serwisy aukcyjne ... przedział cenowy od 700 do 800zł.
Może ktoś doradzi gdzie można znaleźć w uczciwej cenie skrzynie (najlepiej w Małopolsce)?
Czy ktoś może też doradzić dobrego mechanika w Krakowie? (pewnie to pytanie się przewijało setki razy, więc z góry przepraszam, ale przeszukiwanie starych kilkuletnich postów nie ma sensu).
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
--
Andrzej