Zgrzyty przy sprzęgle.

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez Bolek III » 23 gru 2008, o 12:10

Czyli jak mi teraz coś tam zgrzyta w sprzęgle i ślizga to wymienić TYLKO docisk i tarcze tak ? A sprzęgło ślizga mi tak że zaciągne ręczny wbije go na 3 tyś obr wrzuce drugi bieg i strzele ze sprzęgła to samochód dalej chodzi a nie jedzie na 1600obr. Jechać jeszcze jeździ fajnie lekkie ślizgi na piątym biegu przy 110-120.Jeszcze tydzień musze tak pojeździć niestety , a za 10min właśnie jade do Szczecina (75km).

Wróciłem na szczescie ;)). Mam troche informacji jak jade sobie spokojnie to jest ok a jak go przeciągam na biegach to sprzęgło zaczyna ciężko chodzić . No i jak jade powiedzmy 20kmh na luzie , wciskam sprzegło i próbuje dwójke wbić to tak chrobocze coś ze sprzęgła , a jak jedynke to jeszcze głośniej , bez sprzęgła jak póbuje wbić dwójke to tylko niechce wejśc ale żadnych chrobotań nie ma. Ojciec mówi że to lożysko oporowe :/ Czyli je tez jednak wymienić ? Ile mnie skasują za wymiane docisku tarczy i łożyska no i linki,??
I Love My Golf ;PP
Bolek III
Czytacz

Postprzez SotoM » 23 gru 2008, o 23:52

żebym miał mozliwości to ja bym ci to wymienił za 200zł...
no nic dziwnego ze biegi zgrzytaja jak juz masz zjechaną tarcze sprzęgła...nie słuchaj sie taty...łozysko nie ma nic do tego akurat w tej skrzyni... musi byc zmieniona tarcza i docisk...dokładnie papierem sciernym przetarta bierznia koła zamachowego i montaż spowrotem wszystkiego i odjazd i zapominasz o problemie...a linkę jak masz z samoregulatorem to wymień ja na zwykłą linke z reczną regulacją-jest tańsza i lepsza i regulujesz sobie sprzegło tak jak tobie pasuje...od mk2 16 bedzie pasowało...na bank. bo juz nie raz taka kupowałem zakładałem i wszystko elegancko ładnie fafało....te zgrzyty to sa własnie przez tarcze!!! chyba ze bym sie pomeczył u siebie na małym kanale to bysmy mogli to zrobić...tylko nie wiem czy by ci sie opłacało i chciało gnac do szczecina...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Bolek III » 24 gru 2008, o 01:07

Co do tej linki od mk2 1,6 to mi nie pasuje. Kupiłem taką i jest inne mocowanie przy pedale sprzęgła. W samoregulującej miałem taką kulke płaską i to wchodziło w dzire a w tej od mk2 taki biały o długości 2cm plastik z dziurą w środku i niewiedziałem jak to wsadzić , przerobiłem i wlazło ;d . Dlatego dokładnie na następny raz jaką ta linke kupić ? Dokładnie kupiłem od Golf 2 86r / GTI / vento. A to łożysko w skrzyni to za co odpowiada ? A ten dzwięk z okolic sprzegła to tak jak by koło o koło tarło ;) Obadałem dokładnie z pomocą kolegi, myśle że to może te sprężynki szorują , ale dziwie sie bo ślizga sie dośc rzadko heh , tylko jak rozgrzany to moge zapomnieć o wrzuceniu wstecznego bo tak zgrzycze że jak by miał sie rozpaść. Jeśli byś miał chęci to moge przyjechać i wymienimy przy okazji sie czegoś naucze ;)).
I Love My Golf ;PP
Bolek III
Czytacz

Postprzez SotoM » 24 gru 2008, o 14:58

:lol: przy okazji....takiej rzeczy nie robi sie przy okazji tylko konkretnie termin godzina,przyjeźdzasz i robimy....przy okazji to mozesz po drodze kupic coca cole i jedzenie sobie co byś nie padł jak kawka mi w garażu.... ;-)

[ Dodano: 2008-12-24, 13:59 ]
no to skoro juz masz linkę załozona to ewidetnie docisk i tarcza do smieci... jak juz bedzie zdiety docisk to warto było by połozyc 30zł i kupić tylny uszczelniacz wału korbowego...moze jeszcze nie puszcza oleju ale moze w kazdej chwili zacząć i znowu ten sam koszt robocizny...a tak masz zaoszczedzone....
Mój były SotoMoVWóz