2 Pytanka

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

2 Pytanka

Postprzez mazi30 » 21 lis 2008, o 18:53

Witam
Posiadam golfika 1,9 TD i mam do was dwa pytanka.
1. Chce zamontować w aucie navigacje GPS ale nie wiem jaką wybrać, chcę tanią dobrą dajcie jakieś linki na allegro bądź doradźcie coś w tym temacie!
2. Gdy zapalam golfa słysze świst w sooboferze z tyłu jak dodaje gazu też tak świszczy w tubie. Sprawdzając sprzęt audio w aucie ujawniłem że po odłączenia kabla masowego od wzmachola wszystko gra normalnie, a nie powinno. Natomiast po odłączeniu kabli chinch ze wzmacniacza świśzczenie ustało ale oczywiście nie grał sprzęt. Wnioskuję że wzmachol czerpie masę przez kable chinch ale co się stało jak to możliwe. Miał ktoś podobny problem. Jak temu zaradzić. Może coś się w radiu przestawia się a mam soniacza.
Z góry dzieki za pomoc.
pozdro
Moje dwie miłości!!!
Zapraszam do mnie
http://www.golf3.pl/topics2/golf-by-maz ... 45a1#86099
mazi30
Czytacz

2 Pytanka

Postprzez marcinkoz2910 » 21 lis 2008, o 19:02

mazi30, jeśli masz radio Sony to pewno to z funkcją X-Plod, a samo radio z funkcją rozbudowy pod wzmak, więc na 100% są tam ustawienia od tych wyjść chinch i musisz zobaczyć czy masz to tak ustawione jak powinno być i w tym celu przyda Ci sie instrukcja od radia. A powiedz mi czy przewód ten co masz razem z chinchami masz podłączony (chodzi mi o ten co wzbudza wzmacniacz do pracy)?

Ile planujesz wydać na GPS?? Bo z reguły patrzysz na możliwość dogrywania map i innych modyfikacji związanych z aktualizacją map i oprogramowania, nie kupuj takich co mają już na stałe wgrany program i mapę z którym już nic sie nie da zrobić lepiej dołożyć 200zł a mieć możliwość modyfikacji w oprogramowaniu lub mapach
marcinkoz2910
Members

Postprzez valenti.no » 21 lis 2008, o 19:05

troche siedziałem w nawigacjach i tak... dobrze jest raczej kupić używke trochę z wyższej półki.. dość proste sa garminy i tomtom- duzo map jest do nich...

co do audio to jak odłączasz mase od wzmacniacza to ciągnie "-" przez chinche i tak mozesz uwalić sobie wyjscia RCA na radiu wiec nie polecam.. przyczyn moze być kilka- kable RCA słabej jakości bądź za blisko pompy paliwa na przykład, dobrym rozwiązaniem byłoby pociągniecie minusa od akumulatora nie od masy.. sprawdz tez czy wszystkie "-" przy wejsciu RCA na wzmacniaczu ładnie stykają ;-)
valenti.no
Badacz tematu

Postprzez mazi30 » 21 lis 2008, o 19:50

Tak kabel pobudzający mam razem z chinch. Wszystko ładnie podłączone. Wcześniej grało ok od tygodnia się tak pierdzieli. Może dlatego że wcześniej akumulator zmieniłem i ustawienia w radiu się zresetowały. Tak mam Sony xpload modelu nie pamiętam. Ale jak w radiu coś przestawić to napiszcie dokładniej co. Co do nawigacji ok czaje i czekam na jakieś propozycje. I jeszcze jedno jak podłączyć navi dużo przy tym roboty?
Moje dwie miłości!!!
Zapraszam do mnie
mazi30
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 21 lis 2008, o 20:00

mazi30 napisał(a):I jeszcze jedno jak podłączyć navi dużo przy tym roboty?
podłączyć do zapalniczki i postępować zgodnie z instrukcją lub samouczkiem :-D
marcinkoz2910
Members

Postprzez mazi30 » 21 lis 2008, o 20:07

Aha to ok wielkie dzięki
Moje dwie miłości!!!
Zapraszam do mnie
mazi30
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 21 lis 2008, o 20:08

mazi30 napisał(a):Ale jak w radiu coś przestawić to napiszcie dokładniej co.
nie wiem dokładnie bo nie mam takiego z taką funkcją ale raczej to nie bedzie wina radia, podsunę Ci coś jak kiedyś miałem wzmak podpięty w golfie pod same głośniki to z pompki od centralnego ściągał mi on zakłócenia które szły z pompki filtr napięcia nic nie dał ale nie próbowałem tego o czy pisze kolega wyżej żeby mase pociągnąć od akumulatora...
marcinkoz2910
Members

Postprzez mazi30 » 21 lis 2008, o 21:14

Panowie ale mase wogóle odłączyłem a radio i tuba normalnie grało więc nie wiem co podłączenie minusa pod akumulator. Dodam że nic nie ruszałem i wcześniej było ok póki nie wstawiłem nowego akumulatora. Więc nic źle podłączone nie może być.
Moje dwie miłości!!!
Zapraszam do mnie
mazi30
Czytacz

Postprzez valenti.no » 21 lis 2008, o 21:24

jak odłączasz minusa od wzmacniacza to on ciągnie tego minusa z kabla RCA.. na moj gust masz uwalone RCA na wzmacniaczu (przy zmianie akumulatora coś mogło sie zrobić niedobrego)
valenti.no
Badacz tematu

Postprzez marcinkoz2910 » 21 lis 2008, o 21:28

mazi30 napisał(a):Panowie ale mase wogóle odłączyłem a radio i tuba normalnie grało więc nie wiem co podłączenie minusa pod akumulator.
mase może brać z tych chinchów tak jak juz pisał kolega, a jaki masz teraz akumulator? (chodzi mi o Ah), może jest za słaby podepnij inny sprawdzony jak masz taką możliwość, a i jeszcze jedno patrzyłeś na to o czym pisał valenti.no,
valenti.no napisał(a):sprawdz tez czy wszystkie "-" przy wejsciu RCA na wzmacniaczu ładnie stykają ;-)
i też zobacz przy radiu czy styka,
marcinkoz2910
Members

Postprzez mazi30 » 21 lis 2008, o 21:32

74 Ah taki był wcześniej taki jest teraz. tak sprawdziłem to co odpisał valent.no i nic wszystko ładnie styka i jest ok może faktycznie wzmachol się uwalił?? :cry:
Moje dwie miłości!!!
Zapraszam do mnie
mazi30
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 21 lis 2008, o 21:35

mazi30 napisał(a):może faktycznie wzmachol się uwalił?? :cry:
można to sprawdzić załączyć wzmacniacz i podać mu sygnał inny niż z tego radia co masz np.: z MP3, MP4 lub z czegokolwiek co daje muzykę i podać mu na WE wzmacniacza i zobaczyć jak zagra
marcinkoz2910
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio