4 kanały 2 cewki

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

4 kanały 2 cewki

Postprzez AdiK__ » 30 sie 2012, o 22:29

Witam. Mam mały problem. Posiadam wzmacniacz Magnat 360 Classic oraz subwoofer pioneer ts-w307d4 w skrzynce z BR. Pytanie moje brzmi tak: jak podłączyć ów głośnik pod owy wzmacniacz tak aby grał w miarę odpowiednio wykorzystując fakt iż ma na wyjściu 2x180 W przy 4 Ohm. Obecnie mam podłączone tak
Obrazek

Czy to dobrze? Poproszę o podpowiedź z góry dzięki.
AdiK__
Members

Rocznik: 2003
Silnik: AVF+
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

4 kanały 2 cewki

Postprzez bogib184 » 31 sie 2012, o 06:36

Jeżeli dobrze widzę, to masz spięte cewki równolegle (głośnik z nazwy wynika ma 2 x 4 ohm, co daje 2 ohm), czyli impedancja wypadkowa głośnika jest 2 ohm, a głośnik zasilasz z mostkoa Gladiatora, który nie jest stabilny w mostku na 2 ohmy. Możesz bardzo szybko uszkodzić wzmacniacz w ten sposób. Najprostsze rozwiązanie, to zakupić wzmacniacz stabilny w mostku w 2 ohmy, lub nabyć typowego monoblocka (moc wskazana dla tego Pionka, to śmiało z 600 RMS przy 2 ohm). Z tego pieca za wiele nie wyciśniesz, można by podłączyć 2 kanały przednie (lub tylne) pod osobne cewki, ale to i tak nędza będzie, zaś nie polecam próbować podłączać dwóch mostków pod osobne cewki - podasz różny sygnał na nie i załatwisz głośnik. Ogólnie wzmacniacz to słabeusz i kwalifikuje się do wymiany (o ile wytrzyma takie podłączenia).
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Postprzez k0nr4d » 1 wrz 2012, o 17:40

Ten wzmacniacz to muł, nie nadaje się do napędu subwoofera. Tym bardziej w BR.
k0nr4d
Gaduła

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio