Brak napiecia radia (kable?) - Blaupunkt Victoria POMOCY!

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez luvthaway » 13 cze 2008, o 18:40

Witam!

Jakiś czas temu kupiłem Golfika III, bez radia. Wszystkie kostki z kablami są
zakladając że wszystko jest ok (miało być) podłączyłem radio, ale nie włączyło się.:

Obrazek

OTO MOJE PYTANIA (PROBLEMY :-| )

1. nie mogę sprawdzić czy jest pod kablem napiecie, bo nie mam ani miernika ani żaróweczki 12V

2. przeglądnąłem inne watki i znam oryginalna konfigurację kabli, kable u mnie są jakieś inne, inne kolory i nie mogę się w tym połapać.

3. próbuje włączyc zapalniczkę żeby sprawdzic czy jest napiecie, ale zapalniczka nie zaskakuje (wina zapalniczki, zepsuta? czy wina braku napięcia w kablu?) przytrzymuję zapalniczkę ale sie nie nagrzewa, zapalniczka powinan palic przy przekręconej stacyjce, czy zawsze?

4. sprawdziłem bezpieczniki i jest chyba wszystko ok, z tego co patrzyłem bezpiecznik od radia i od zapalniczki to dwa pierwsze od prawej, są ok

5. koło bezpieczników trafiłem na dziwny PSTRZYCZEK, jest wmontowany na kratce osłonowej pod bezpiecznikami, wiecie od czego ten przycisk? są do niego podpięte dwa kable, czarny i czarno-brazowy

6. czy w kazdej wersji golfa II powinien działać bzyczek świateł? u mnie nie działa, tzn. po zostawieniu świateł i wyjeciu kluczyka nic nie bzyczy

PONIŻEJ SĄ FOTKI POKAZUJĄCE MOJĄ KONFIGURACJĘ KABLI W KOSTKACH

KOSTKA 1
KOSTKA 2

jakieś pomysły? :niepewny:
luvthaway
Berbeć

Postprzez piotrus23 » 13 cze 2008, o 19:04

a włączałes radio z włączonym zaplonem bomoze byc tak ze bez zapłonu nie chodzi ja tez tak mniałem

[ Dodano: 2008-06-13, 19:06 ]
a jak nie to zmostkuj przy kostce od radia zółty z czerwonym
piotrus23
Members

Postprzez luvthaway » 13 cze 2008, o 19:22

tak próbowałem....

zrobiłem wszystko tak jak trzeba, łącznie z odpinaniem akumulatora przy podpinaniu radia.

czytałem już wszystko na temat zamiany kabli przy ustawieniu fabrycznym, ale ja nie mam żółtego kabelka :-/
luvthaway
Berbeć

Postprzez piotrus23 » 13 cze 2008, o 19:31

ale nie masz przy radiu czy w instalacji samochowej
piotrus23
Members

Postprzez luvthaway » 13 cze 2008, o 20:14

przy radiu nie mam, nie dlubałem głębiej w instalacji i nie wiem czy dalej nie ma tego kabla, dopiero co kupiłem autko i nie patrzyłem co i jak, przez wnekę radia nie widać żeby było jakiejś przejście/mostek, nie wiem skąd inne kolory kabli od fabrycznych.
chyba wszystko widać an fotkach które załączyłem
luvthaway
Berbeć

Postprzez piotrus23 » 13 cze 2008, o 21:48

hmhmm a spróbój pociagnac bezposrednio od aku jak radia sie włączy to bedziesz mniał pewnosc ze to nie radio tylko instalacja w aucie
piotrus23
Members

Postprzez Zico63 » 13 cze 2008, o 23:33

W tej sytuacji (z resztą przy samochodzie bez tego się nie obejdzie) żaróweczka z dwoma kabelkami jest konieczna. Próby saperskie mogą też sapersko się skończyć. Kto wie jak ktoś to podłączał, czy dbał o kolory czy też "aby szło"... Szkoda autka!
Temat podłączenia radia był na forum wielokrotnie. Jeśli moderator nie zdejmie - to raz jeszcze:
Brązowy (grubszy) - masa.
Brązowo-czerwony(cieniutki) - sygnał o włożeniu kluczyka do stacyjki.
Czerwono-biały (grubszy) - stały +
Niebiesko-biały - zasilanie anteny (pojawia się + po włączeniu radia).
Szaro-niebieski - podświetlenie (jest + po włączeniu świateł pozycyjnych.
To są kolory fabryczne i tych można być pewnym. Co do dalszych to jak pisałem :-/
Co do czarnej kostki - wygląda że jest w porządku ale TYLKO dla radia fabrycznego VW. Dla innej firmy zamienić oznaczone strzałkami kabelki ze sobą miejscami!
Czerwona kostka jest do głośników i po porostu może ich (głośników) nie być! Należy to sprawdzić, najlepiej przez życzliwego kolegę z omomierzem. Jeden głośnik ma mieć ok 4 Ω oporu. Pary tworzą kolory zaznaczone strzałkami. Przyłączenie miernika + i - nie ma znaczenia przy pomiarze.

Obrazek Obrazek

No właśnie! :-D
Ostatnio edytowano 14 cze 2008, o 12:22 przez Zico63, łącznie edytowano 2 razy
Zico63
Members

Postprzez luvthaway » 14 cze 2008, o 10:44

musze podjechac do praktikera i kupic jakis tani miernik, dzieki Zico63 za pomoc!
myślałem że mam inne kable, bo pojawiały się też informacje o kablach czarnych i żółtych w golfach. autko było sprowadzone z nimiec, poprzedni właściciele same dziadki po 50tce i widocznie zostawili radio fabryczne
sprawdze dokładnie czy jest napięcie w tych kablach co powinno być, zamienię kabelki i powiem czy zagrało :hyhy:

[ Dodano: 2008-06-14, 12:13 ]
poszperałem troche w instrukcji i pozbierałem info od was i skleciłem takie rysunki :

:arrow: [b]schematy podłaczenia kabli do Blaupunkt Victoria SD48 dla Golf III :[/b]

Obrazek Obrazek
luvthaway
Berbeć

Postprzez Matulek » 15 cze 2008, o 02:25

mialem podobny problem ale rozwiazalem go tak, ze Czerwono-biały czyli stały + podlaczylem do 8 i do 4. te liczby to numerki dziurek w kostce;)
--------------------------------------------------------
Zapraszam do obejrzenia mojego MK3 GT 1.9 TDI
Matulek
Berbeć

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio