Budowa nagłośnienia do mojego golfika

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez malzyk » 14 lis 2008, o 23:02

Witam! :)

Wreszcie udało mi sie doprowadzić stan silnika swojego gofra do takiego stanu ze nie musze sie martwic czy jutro nadal bedzie jeździł, przyszedł więc czas na audio...

Moim faworytem jest JBL. Znam możliwości subwooferow tej marki i mysle ze taki maly komplecik powinien mnie zadowolic... odrazu zastrzegam ze nie interesuje mnie cięcie tylniej półki czy tylnych boczków, auto ma wyglądać tak jak wyglądało. Nie jestem fanów wyżynarki i ogromnych 6X9 w tylnej półce.
Moją uwage przykuły następujące głośniki:

Pod szybkę:

http://allegro.pl/item474164592_jbl_gt5 ... gw_pl.html

W przednie drzwi zamierzam włożyć coś takiego (nie pytajcie czy mam wyciszenie i dystanse, oczywiście że mam.. To podstawa dla głośników które mają grać, nie pierdzieć :P )

http://allegro.pl/item475028414_jbl_gto ... ratis.html

Do bagażnika chciałem włożyć coś na krztałt:

http://allegro.pl/item474482825_jbl_bas ... aczem.html

Zależy mi na czystym dzwięku, dynamicznym bassie. Nie musi to "walić" na pół osiedla. to ma być zestaw dla mnie, nie dla przechodniów..

A ostatnie pytanie, czy pod przednie głośniki jest potrzeba montowania dodatkowego wzmacniacza? Posiadam takie radio :

http://allegro.pl/item476313703_promocj ... ma_fv.html

A na koniec pytanie, z jakich komponentów moge wykonać w miare ładnie wyglądającą zabudowe tylniego bagażnika? (nie jest mi on w zupełności potrzebny, zastanawiałem sie nawet nad wymontowaniem tylnich foteli i zrobieniu czegoś ładnego) Mam zamiar tam włożyć minimum 2x http://allegro.pl/item474233286_jbl_gto ... ratis.html

i jakis mocniejszy wzmacniacz + 2 farady... Najbardziej zalezy mi na odpowiedzi na temat 2 pierwszych głośników, temat subwoofera nie jest taki pilny, zostawie go na sam koniec z uwagi na koszt i ew. robocizne potrzebną do wykonania pożadnej zabudowy :)

Proszę Was o opinie, czy te głośniki są warte swojej ceny? CZy jest możliwość takiego zabudowania w seryjnych miejscach montażowych żeby nie było widać co tam siedzi? I ogólnie, może jakieś lepsze ( ROZSĄDNE CENOWO!! ) propozycje.

Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych (i tych mniej) !!!
malzyk
Czytacz

Postprzez danx » 15 lis 2008, o 16:49

JBL to dobra marka i cenowo jeszcze w miare, ja mam u siebie z przodu phonocary y-line i jak dla mnie wystarczaja, w podszybiu jakies grzywe tweetery w spadku po poprzednim właścicielu ale bede to wymieniał na coś innego.
A co do samego radia to moją ulubiona marka jest pioneer.

Głosniki JBL to dobra inwestycja, tym bardziej jezeli chcesz ten zestaw odseparowany na zwrotnicach, do tego dobre kable, wyciszone drzwi i bedzie ładnie grało.

Co do suba, to z własnego doswiadczenia polecam skrzynie zamkniete i wzmacniacz, jeżeli zalezy Ci na dynamice basu. Na temat tego suba aktywnego nie moge sie wypowiedziec bo nie wiem jak ona gra.

Temat zabudowy zamiast siedzeń to już bardziej na pokazy, bo do normalnego użytkowania samochodu to raczej mało praktyczne, a wydaje mi sie że najwiecej radosci daje uzyskanie dobrego efektu zachowując fabryczny układ wnetrza.
danx
Czytacz

Postprzez lysutki » 15 lis 2008, o 17:40

mowisz ze chcesz muzyke dla siebie, nie dla przechodniow... a chcesz wpakowac te 2 potwory 30 cm, suba...

ja raczej zrobilbym tak:
zamiast podszybia i drzwi, kupic jedne lepsze glosniki i dac woofery w drzwi i syki pod szybe, koniecznie pod wzmacniacz! do tego subwoofer pasywny, nie to pudlo aktywne. subwoofer i glosniki dac pod jeden wzmacniacz i bedzie super.
na swoj proponaowany zestaw duzo zaplacisz, a jakby dac te glosniki co proponujesz bez zwmaka, suba i te dwa monstra na tyl, to uwazam ze bedzie lipa.

ja mam taki zestaw:
Hertz DSK 165 z przodu, subwoofer Tonsil i to wszystko pod Alpine V12 4x60W
uwazam ze dzwiek jest bardzo dobry.
twoj fundusz jest nieco wiekszy, wiec glosniki z wyzszej polki, za jakies 500 zł bedziesz mial ekstra brzmienie.
pamietaj, ze jak nawalisz 7 glosnikow, to w cale nie musi byc lepiej niz jak zrobisz 3 glosniki lepszej klasy, powiem wiecej, na pewno bedzie glosniej, ale brzydziej.

naliczylem twoj sprzet... jakies 1300 zł bez kabli
mysle ze jak kupisz suba za 400 zł, glosniki za 400 i za reszte(jakies 500) uzywany wzmacniacz 4kanaly z gornej polki, lub nowke np. jakis Carpower to bedzie o wiele lepiej.

lubisz JBL, no to trudniej bedzie Cie przekonac do przemyslenia mojej propozycji, ale jeszcze nigdzie nie doradzano mi zakupu JBL b za ta sama kase mozna miec ladniejszy dzwiek :)
jak chcesz rozwazyc moja propozycje to chetnie poszukam i pomoge :D

[ Dodano: 2008-11-15, 16:42 ]
aha i jeszcze jedno, wedle moich informacji suby JBL sa m.in. do nap.... a nieraz juz slyszalem o subach innych firm, ktore raczej graja bardzo ladnie, daja porzadny dzwiek ale nie łupią na 200 metrow dookola auta :D np. MDS Intertechnik
lysutki
Badacz tematu

Postprzez Metius » 15 lis 2008, o 19:50

Z zestawu odseparowanego patrzył bym jeszcze na firmy hertz , infinity , hifonics( cena od 450zł ale jakośc świetna). Jeśli nie będziesz kupywał wzmaka to szkoda kasy na głośniki bo radio nigdy nie pokaże jakie mają te głośniki potencjał.
Jeżeli chcesz wywalac siedzenia na dwa subwoofery 2x30 to szkoda czasu, ponieważ zmieszczą się one bez problemu do bagażnika i możesz też zrobic świetną zabudowe !!!
Metius
Berbeć

Postprzez Mazz » 15 lis 2008, o 21:31

Widzę że też jesteś przekonany do firmy JBL polecam jak najbardziej ,ale powiem ci że zawsze zachwalałem tą firmę pod niebiosa dopóki nie kupiłem tego modelu: INFINITY 6510cs dźwięk jak dla mnie po prostu cudny bez wzmaka !Natomiast na twoim miejscu zrezygnował bym z tych głośników z podszybia co podałeś linka , wywalenie foteli tylnych też nie jest zbyt doba decyzją :P zawsze znajdzie się ktoś kogo trzeba podrzucić itp a tu co zoonk :P wsiadaj na skrzynie :cry:
Mazz
VIP

Postprzez lysutki » 15 lis 2008, o 23:11

INFINITY 6510cs dźwięk jak dla mnie po prostu cudny bez wzmaka !

to pomysl sobie jak zagraja pod dobrym wzmakiem :-o

i generalnie najbardziej polecane audio do auta to 2 z przodu (drzwi) + sub, lub 4 (2 przod drzwi, dwa tyl drzwi) + sub
oczywiscie zawsze zestawy odseparowane i wszystko pod wzmacniacz,
to tak po profesjonalnemu najbardziej :D
lysutki
Badacz tematu

Postprzez valenti.no » 20 lis 2008, o 22:02

malzyk 2 zasadnicze pytania i najważniejsze pytania- jakiej muzyki słuchasz i ile kasy masz na wydanie?
valenti.no
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio