przez StRaDiVaRiUs » 23 lut 2009, o 15:33
Tomuś, po pierwsze, jeśli bierzesz pod uwagę tel z gps to pamiętaj, że musisz mieć system operacyjny w telefonie, tzn. symbian lub windows. Cena takiego tela nie jest niska, doliczając fakt, że musisz jeszcze kupić zewnętrzny odbiornik gps, jeśli tel go nie ma. Minusem jest, że tel który ma system operacyjny bardzo krótko działa na baterii - około 1-2 dni, a praca na nawigacji to jego padaka po 2-3 godzinach.Do tego mały wyświetlacz, może trochę utrudniać. Możesz instalować oprogramowanie z normalnych navi, kltóe jest dostosowane pod telefon. Z telefonów polecam Nokie, chociaż sam mam Samsunga z gps i systemem oper. Koszt telefonu bez umowy minimum 700-1000 PLN, chyba że weźmiesz używkę, ale minimum musisz 500 PLN dać.
Co do standardowej navi - masz duży ekran, możliwość sterowania telefonem kom, dłużej działa na baterii, ale musisz dać minimum 500 PLN, aby coś z tej navi było. Żadnych hipermarketowych cudów.
Wybór należy do Ciebie - ja jeżdżę z telefonem w uchwycie na szybę - mniejszy ekran, ale nie musiałem wydawać dodatkowej kasy na na navi, a tel wziąłem za złotówkę z abonamencie za 50 zł. Używam programu Garmina, ale można wgrać dowolnego producenta.