W moim golfie 3 rocznik 93 stare kasetowe radio chyba niedługo wyzionie ducha. Grzebiąc na allegro w poszukiwaniu nowego radyjka, przypadkowo natknąłem się na to:
http://allegro.pl/parapety-polki-kiesze ... 33721.html
Normalnie nie otworzyłbym tej aukcji, ale moją uwagę przykuła miniaturka aukcji. Po przeczytaniu i zobaczeniu zdjęć zdałem sobie sprawę, że przecież mam coś takiego w swoim golfie, identyczne głośniki, ale tylko takie 2 panele w przednie drzwi i z przodu tweetery w podszybiu. Myśląc dalej, kiedy jeździłem kilkoma innymi golfami ze znajomymi tam nagłośnienie z przodu wyglądało zupełnie inaczej. Moje panele mają otworki jakie widać na 2 zdjęciu aukcji i napis BLAUPUNKT BASS-REFLEX SYSTEM. Może mi ktoś przybliżyć dokładniej co to jest? Mam zamiar po zakupie nowego radia, powoli zacząć składać małe granie, zaczynając od wygłuszenia drzwi oraz zakupu nowych głośników i dystansów, później wzmacniacz i sub.
Dodam jeszcze, że byłem przed chwilą w aucie zmierzyć średnicę głośnika i jest ok. 145mm mierząc od mocowań śrub, a sama membrana głośnika ok 10.5 cm. Dotychczas myślałem, że jest 165mm, bo taki chyba jest standard. Sprzedający na akucji napisał: "TAKIE ZESTAWY BYŁY PODOBNO MONTOWANE TYLNO W NIEKTÓRYCH WERSJACH GOLFA, LUB NA ZAMÓWIENIE". Chciałem w przyszłości kupić jakieś głośniki 165mm i dystanse i teraz widzę, że to chyba nie będzie pasowało. Grzebiąc w necie, dotarłem do niemieckiego forum, gdzie wyczytałem, że to system Car Magic Blaupunkta w moim przypadku oznaczenie 215(system w przednich drzwiach), montowane też były 225 z tyłu auta, takie jak są na tej aukcji. Grzebiąc dalej, wyczytałem, że jest o ponoć wygłuszona już kieszeń z głośnikiem umocowanym na dystansie, ale czy to prawda to nie wiem.
Ludzie pomocy