czy beda dobre

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

czy beda dobre

Postprzez emilos » 11 paź 2008, o 14:23

Co myslicie o tych glosnikach na tylna polke usztywniona ? http://www.mdspoland.pl/399,6x9-8221;-g ... gp600.html
emilos
Badacz tematu

czy beda dobre

Postprzez piotr0488 » 11 paź 2008, o 15:13

glosniki wart swojej ceny, tylko jakis wzmacniacz maly do tego by sie przydal http://www.mdspoland.pl/271,wzmacniacz- ... t.-c2.html
piotr0488
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez guratri » 11 paź 2008, o 21:37

głośniki 6x9 to moim skromnym zdaniem, strata pieniędzy.. lepiej kupiś dwudrożne 160/165 mm głośniki za tą samą cenę. Głośnik o kształcie elipsy nie jest w stanie oddać w 100% czystego dźwięku :> przy głośniejszym słuchaniu zaczynają się trzaski i brzęczenie... a podłączenie ich pod wzmacniacz zwielokrotni tylko ten efekt. no chyba że komuś zależy na tym aby tylko było głośno bez jakości, to owszem, nadają się:>
Golf MK3 1,6 GL
guratri
Czytacz

Postprzez emilos » 12 paź 2008, o 22:47

konkretnie chodzi mi o to ze..... w tej chwili mam radio blauka 4x50 w i do tego z przodu 4 glosniki blaupunkta z tylu na podszybiu 2 blaupunkta i do tego 6 tweeterow w podsufitce. Zalezy mi zeby wstawic 6-9 bo mam juz gotowe wyciete otwory po starym wlascicielu do tego myslalem jeszcze nad dobrym i w rozsadnej cenie glosnikiem basowym do bagaznika i wzmacniaczu. Tylko jak ja mam to zrobic zeby bylo dobrze czyli czysto ? Prosze o rady zalezy mi na glebokim i czystym brzmieniu miedzy innymi basu
emilos
Badacz tematu

Postprzez guratri » 13 paź 2008, o 23:58

to jeżeli masz cąły zestaw blaupunkta to kompletuj wsio jednego producenta :> ja jestem przeciwnikiem 6 x 9. ja zamiast skrzyni czy broń boże tuby zamontował bym coś takiego http://www.allegro.pl/item458998687_blaupunkt_gtw_1200_mk_ii_nowosc_sklep_gwar.html
wycisz drzwi, wsadż takie głośniki ze wzmakiem i będzie cud miód muzyka. jeśli wstawisz 6x9 w półke to cała "moc" głośników pójdzie w sufit i będzie ogłószać ludzi na tylnej kanapie.:>
Golf MK3 1,6 GL
guratri
Czytacz

Postprzez MediaX » 14 paź 2008, o 20:11

Święte!!!!!!!!!!!!
NIE MONTUJEMY GŁOŚNIKÓW Z TYŁU PONIEWAŻ:

- Montowane w półce *** się bardzo słabą odpowiedzią impulsową (grają niedokładnie i bez dynamiki)
- Psują scenę dźwiękową (jak idziesz na koncert to stoisz twarzą do sceny a nie tyłem)
- Grają w sufit albo do ucha pasażera nadwerężając jego słuch (szkodzą)
- Elipsy nie potrafią odtwarzać dźwięku poprawnie (kształt membrany jest nieodpowiedni)
- Luźna uwag- to dresiarskie metody nagłaśniać auto od tyłu.
- niepotrzebnie wydaje się na nie pieniądze które można by dodać do sumy na system przedni i kupić przód wyższej jakości.
- W połączeniu z subwooferem powodują piekielny bałagan w dźwięku - psują dźwięk i kłócą się z subwooferem.

SYSTEM ODSEPAROWANY Z PRZODU

- Najlepiej żeby był to 16cm woofer i tweeter zamontowany w słupku ewentualnie gdzieś w okolicy lusterka
- Jest to optymalne najstosowniejsze rozwiązanie
- Daje poprawną scenę dźwiękową
- Dobrze zainstalowany i dobrany wystarczy na nagłośnieni całego samochodu (nie licząc subwoofera)
- Gra dobrze bo:
– tweetery grają w kierunku słuchacza a nie w jego nogawkę czy sufit
- woofery mają komorę drzwi która poprawia ich grą (musi być wytłumiona)
- Pasmo dzieli zwrotnica, która wydatnie poprawia dźwięk nie obciążając głośników niepotrzebnym pasmem.
- Tweeter ma miejsce żeby się wybrzmieć (odległość od głowy jest odpowiednia)
- woofer jest bliżej niż w przypadku montażu z tyłu lepiej go słychać, a co najważniejsze mamy g przed sobą.
- głośniki systemach są zazwyczaj wyższej jakości od tych współosiowych (mowa tu o systemach za minimum przyzwoitości, czyli w okolicach 300zł i wzwyż)
- (montaż systemu opiszę w innym miejscu)

DLACZEGO SKRZYNKA A NIE TUBA

-Głośnik subwoofera powinien pracować w sztywnej odpowiednio dopasowanej dedykowanej obudowie.
- Tuba jest zła, bo jest zrobiona z kartonu który nie jest sztywny, głośniki w tubie są miernej jakości, tuby strojone są na efektywność a co za tym idzie mają duże braki w jakości dźwięku, dodatkowo jest to sprzęt robiony po najniższych kosztach (wiadomo co za tym idzie)
- Skrzynka robi bum bum a tuba buuuuu buuuuu
- Skrzynka powinna byś wykonana z MDF'u i wyliczona odpowiednim programem na podstawie parametrów głośnika.
- Kupno tuby to wyrzucenie pieniędzy w błoto, to rozwiązanie jest poniżej krytyki.
MediaX
Czytacz

Postprzez emilos » 14 paź 2008, o 21:05

wiec konkretnie co polecacie do tego zestawu co podalem ktory posiadam. co mam zrobic zeby bylo czysto i gleboki bas ?
emilos
Badacz tematu

Postprzez guratri » 14 paź 2008, o 21:27

a ile kasy masz zamiar przeznaczyć na głośniki:> ja bym proponował skomponować wszytko w blaupunkcie, firma solidna, a głośniki po odpowiednim zamontowaniu grają wyśmienicie:> sam mam blaupunkty w drzwiach(niestety 3-drożne przez mój błąd :>) i grają przednie:> teraz szykuje się na wyciszenie drzwi i porządne umocowanie tapicerki oraz zakup basowych głośników w tylne drzwi :> (oczywiście balupnkta) :)
Golf MK3 1,6 GL
guratri
Czytacz

Postprzez emilos » 14 paź 2008, o 21:48

no nie wiem na glosniki to z 200 stowki wzmak tez z 200 i jakis basik
emilos
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio