CZYM NAGLOSNIC SWOJA ' bestie' ?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez danonek » 27 lip 2008, o 20:06

Witam panowie...

Przybywam dzisiaj z takim pytankiem ( jak juz zdazylem spojrzec wiele osob na tym forum mialo podobna rozminke ) a bardziej nawet jestem chlonny sugestii :) Mianowicie szukam jakiegos zestawu audio w postaci radyjko plus glosniczki, ktore montowane beda najprawdopodobniej w tylnej desce ( wersja 3 drzwiowa ).
Co do radyjka to jestem prawie zdecydowany:

PIONEER DEH-P6000UB - http://www.audiophile.pl/p/1188_pioneer_deh-p6000ub , zapewne tym osobom, ktore dosc nie dawno szukaly jakiegos radyjka jest znane, ma wg mnie swoj styl i wstepnie dla mnie wystarczajace, cena ~550 zl i wzwyz. Jezeli jest ktos w stanie polecic jakas alternatywe, chetnie spojrze...

Co do glosnikow, tutaj mam mniej do powiedzenia, albo:

JBL GTO 937 - http://www.autoradex.pl/index.php?locat ... rod_id=650

lub:

JBL GTO 927 - http://www.autoradex.pl/index.php?locat ... rod_id=649

Nie wiem specjalnie jak co innego brzmi, inne modele ale wolalbym pozostac przy konfiguracji wlozenie glosnikow w tylna deske nizeli wrzucac skrzynie do bagaznika.
Co do glosnikow, jezeli macie na oku jakas ' dobra oferte ' rowniez chetnie sie z tym zapoznam ;)

Pozdrawiam, danon.
Nie tak dawno zakupiona " bestia " w postaci : Golf III, 1.9 TD, 75 km. Pozostawia wiele do zyczenia... A idealow, mowia, ze nie ma ;)
danonek
Berbeć

Postprzez dragonfly » 27 lip 2008, o 21:22

Powiem ci tak kolego: radio strzał w dziesiątkę.Mam takie i jestem z niego bardzo zadowolony.Ma ogrom możliwości i funkcji.Co do głośników to nie polecam montowac w półce tylko kupić dobry odseparowany zestaw na przód i dobrą skrzynie do bagażnika.Dlatego że nie nagłaśnia się auta od tyłu.Przecież jak idziesz do kina to nie siedzisz tyłem do sceny tylko przodem.Poza tym głośnik ma grać do ciebie a nie w sufit.
dragonfly
Czytacz

Postprzez danonek » 27 lip 2008, o 21:33

Dzieki z miejsca co do zdania na temat radyjka. Przegladajac ' jakies tam oferty ' to przykulo moja uwage specyficznie.
Mam tylko jeszcze skromne pytanko:

Moduł adaptujący Bluetooth® (CD-BTB200)
Jak mam to rozumiec? Jest ten bluetooth czy nie skorzystam z niego poprzez same radyjko?

Co sie ma jeszcze sprawy glosnikow, zdecydowalem sie wstepnie na taki krok, bo nie jestem zwolennikiem tub. Spoko, lubie bass ale tuba mnie specjalnie nie przekonuje. Chcialem zamontowac cos w rodzaju jak uprzednio wkleilem bo jestem zdania ze dwu lub troj drozne glosniczki powinny zagrac calkiem sympatycznie...
Nie tak dawno zakupiona " bestia " w postaci : Golf III, 1.9 TD, 75 km. Pozostawia wiele do zyczenia... A idealow, mowia, ze nie ma ;)
danonek
Berbeć

Postprzez dragonfly » 28 lip 2008, o 06:28

Schemat prawidłowej sceny wygląda tak:
na przodzie w podszybiu,słupku lub koło lusterka-tweetery,dlatego że są one słyszalne najbliżej,
w drzwiach midwoofery,
a w bagażniku subwoofer,dlatego ze jego dźwięk jest słyszalny najdalej.
Nie kupuj głośników dwu-lub trzydrożnych bo to strata pieniędzy.Najlepsze sa zestawy odseparowane.Oczywiście wszystko podłączone przez zwronice.Co do tuby to lepiej kupić skrzynkę, ma ona bardziej zdefiniowany bass.Tuba bardziej buczy,lepiej spisuje się w sedanach.
dragonfly
Czytacz

Postprzez danonek » 28 lip 2008, o 06:50

Bylbys w stanie w tej kwestii polecic mi jakies konkretne glosniczki?
danonek
Berbeć

Postprzez dragonfly » 28 lip 2008, o 16:01

Wszystko zależy od twoich funduszy.Ja na przód zamontowałem ten oto zestaw a na tył polecam coś z JBL albo MAGNATA.Tanie i dobre są głośniki phonocar.
dragonfly
Czytacz

Postprzez danonek » 28 lip 2008, o 23:40

Patrzac na wszystkie mozliwe chyba :) produkty na allego, postanowilem na 99 % zeby zakupic

radyjko : SONY MEX-BT2500 ( tutaj nie powinienem zdania zmienic ), podobal i nadal podoba mi sie Pionnerek,a tutaj sadze, ze to samo za mniejsza kase... kumpel ma ten model albo wyzszy i wszystko ladnie, czysto gra

co do glosnikow mam wiekszy chaos i rozwazam nad ( nadal polka )
JBL GTO 937
HERTZ DCX 690

Zobaczymy co z tego wyniknie...
danonek
Berbeć

Postprzez dragonfly » 29 lip 2008, o 06:21

Na temat półki w aucie było już pisane. Poszukaj i sie zastanów.Szkoda pieniędzy.
dragonfly
Czytacz

Postprzez Pascal » 3 sie 2008, o 01:03

Wybierz radyjko z Pionka.Sam posiadam PIONEER DEH 5000UB.Funkcje posiada te same co DEH P-6000UB tylko plus 10 kolorów podświetlenia.Odrazu dopasujesz sobie je do wnętrza auta.Głośniki...-może tanie i dobre sam posiadam Zestaw HELIX. :-D
Pascal
Members

Postprzez danonek » 4 sie 2008, o 16:44

A wiec co do ' zestawu ' zdecydowalem sie na zakup tak jak wyzej wspomnialem SONY MEX-BT2500 i JBL GTO 937. Gra to moge osobiscie powiedziec ze dobrze, chociaz z drugiej strony nie porownywalem do jakichkolwiek innych glosnikow. Zamontowalem na tylnej klapie, robionej ze sklejki, oryginalna deska w postaci prasowana tektura stanowczo za gietka byla.
Doszedlem jednak tez do wniosku odlaczajac calkowicie front panel, ze z przodu tez powinno cos grac, zdecydowalem ze zamontuje cos w drzwi, ale to w niedalekiej przyszlosci.

Jako ze wszystko robilem sam a nie jestem stolarzem :) moge powiedziec,ze uzyskalem efekt wstepnie mnie zadowalajacy

Pozdrawiam
danonek
Berbeć

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio