dobranie sprzętu

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

dobranie sprzętu

Postprzez Kingusia87 » 9 lis 2008, o 14:44

hejka!

Mam do Was pytanko.
Posiadam radio z alpine, z 8 głośnikami. Sprzęt działa dobrze,ale brakuje mu tylko konkretnego basu.
Zastanawiam się nad kupieniem skrzyni basowej i wzmacniacza.
Tylko teraz: czy moc wzmacniacza musi być większa niż skrzyni? - jaka jest zależność, czy jest jaka proporcja między mocami max. (w opisach często pisze też moc RMS - czym to sie różni? i co to właściwie jest :P)
Ponad to myślałam nad podłączeniem głośników do wzmacniacza - czy to poprawi jakość ich grania?? - grają ok, ale zawsze mogą lepiej..
i czy wtedy bezpośrednio podłączyć głosniki do wzmachola albo radio?

i ostatnie pytanie - w sklepach i na tvn turbo :P widziałam kondensatory. Powiedzmy ze domyślam sie do czego służą, ale może byście mnie upewnili?? :)

z góry dziekuje :*
Kingusia87
Berbeć

dobranie sprzętu

Postprzez Golfik1986 » 10 lis 2008, o 00:53

jak dla mnie... wzmachol nie musi byc wiekszej mocy od tuby chociaz w poprzednim aucie mialem wzmachol 1000W jakiejs smiesznej firmy TWISTER i do tego tube 750W i efekt byl jak dla mnie piorunujacy. podbicie na wzmacholu mialem zmniejszone na min. bo na****ialo straszliwie. moc RMS to chyba moc muzyczna z tego co zdarzylem zauwazyc. Radio na pewno bedziesz podlaczala do wzmachola przez chinche. jesli kupisz 4 kanalowy wzmachol podpinasz sobie jeszcze zaluzmy skrzynie i zostaje ci miejsce na podpiecie jakis glosniczkow. ja osobicie nie mialem kondensatorow ale sa one chyba po to zeby trzymaly staly poziom napiecia jak bedziesz na maksa wykorzystywal sprzet qrde troche to zakrecilem ale chyba o to w tym chodzi :lol:
Ostatnio edytowano 10 lis 2008, o 01:30 przez Golfik1986, łącznie edytowano 1 raz
Golfik1986
Ekspert

Postprzez lysutki » 10 lis 2008, o 01:04

1. glosniki pod wzmacniacz: oczywiscie jesli glosniki sa mocniejsze od radia, tzn maja 30W RMS i wiecej to na pewno lepiej zagraja pod wzmacniaczem (chyba ze jakims typu FIRST za 70 zł nowy, to watpie :D)
ale zalezy od glosnikow, napisz co masz to wtedy sie okaze

2. moce suba i wzmaka: oczywiscie najlepiej jakby byly takie same w obu :D ale jak wzmacniacz bedzie mocniejszy niz sub to po prostu trzeba przykrecic GAIN na wzmacniaczu i nie bedzie problemu zadnego, a odwrotnie, jesli roznica nie jest wielka to trzeba podkrecic GAIN mocniej i tez zagra na pewno (grunt zeby parametry producenta byly w miare prawdziwe - tylko u dobrych producentow sa zblizone)

3. kondensator: takie cos co jest potrzebne przy duzych wzmacniaczach, kiedy slucha sie muzyki GLOSNO, dzieki niemu we wzmacniaczu zawsze jest wystarczajaca ilosc pradu, nie przygasaja swiatla w samochodzie w momencie duzego poboru pradu przez sprzet audio oraz odciaza akumulator - rowniejszy pobor mocy.

napisz co juz masz dokladnie oraz ile masz kasy na nowy sprzet, to moze cos pomozemy ;)

moc RMS to chyba moc muzyczna z tego co zdarzylem zauwazyc.

a CHYBA to jest ch** a nie informacja :D

GOD BLESS GOOGLE
Moc znamionowa podawana często jako moc RMS
Określa się ją przy wysterowaniu wzmacniacza sygnałem sinusoidalnym o częstotliwości 1 kHz. Jest to moc, którą wzmacniacz może wydzielić na określonej impedancji obciążenia, bez przekroczenia określonego współczynnika zniekształceń nieliniowych (najczęściej 1%), w ciągu 10 minut. W samochodowych wzmacniaczach mocy jest to najczęściej wartość 4 , 2 lub 1 Om .

Moc muzyczna
Określana jest podobnie jak moc RMS, różnica polega na tym że moc RMS mierzy się przy trwałym wysterowaniu wzmacniacza, natomiast moc muzyczną - przy chwilowym (np. przez 2 sekundy).

Moc PMPO (PMPO-->Peak Music Power Output)
Jest to moc jaką wzmacniacz może wydzielić w impulsie czyli w np. tysięcznej części sekundy.

Z naszego punktu widzenia – użytkownika wzmacniacza, moc wyjściowa RMS jest parametrem, który faktycznie określa moc wyjściową wzmacniacza. Na pozostałe parametry mocy nie powinniśmy zwracać uwagi. Niestety są producenci, którzy podają tylko moc PMPO wcale tego nie zaznaczając np. P = 1600W i wzmacniacz kosztuje 120 zł, są to ci sami, którzy na bazarowych „jamnikach” zasilanych z 4 baterii R6 piszą 200W. Nie dajmy się oszukać, jeżeli nie podana jest moc RMS to produkt taki nie zasługuje na zaufanie i go po prostu nie kupujemy.

Zniekształcenia nieliniowe
Współcześnie produkowane wzmacniacze posiadają zniekształcenia poniżej 1% . Przypomnę tylko, że statystyczny człowiek nie jest w stanie usłyszeć zniekształceń poniżej 1%. Jeżeli producent podaje, że zniekształcenia są mniejsze niż 1% to oczywiście lepiej.

Pasmo przenoszenia
Powinno zawierać się w granicach od 20 Hz do 20 kHz, najczęściej jest jeszcze większe np. od 5Hz do 30 kHz. Im szersze tym lepiej.

-------------------------------

i czy wtedy bezpośrednio podłączyć głosniki do wzmachola albo radio?

wzmacniacz podlacza sie do radia chinchami, chyba ze nie ma, to kablami glosnikowymi (HIGH INPUT), a glosniki do wyscia ze wzmachola

PS. W ogole GOLFIK, no krew mnie zalala :D
Kingusia to dziewczyna, wiec nie pisz do niej jak do chlopaka, a dwa to jak nie wiesz to nie pisz nic najlepiej
lysutki
Badacz tematu

Postprzez Golfik1986 » 10 lis 2008, o 01:34

lysutki napisał(a):a CHYBA to jest ch** a nie informacja :D

no dobra nie wiem wszystkiego napisalem co wiem teraz juz bede wiedzial szefuncio :lol:
lysutki napisał(a):PS. W ogole GOLFIK, no krew mnie zalala :D
Kingusia to dziewczyna, wiec nie pisz do niej jak do chlopaka, a dwa to jak nie wiesz to nie pisz nic najlepiej

eyy no dobra nie spojrzalem na nick zdarza sie najlepszym :-P
lysutki, czekalem na twoje sprawozdanie "wytnij" "wklej" z google :super:
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez Luzak54321 » 10 lis 2008, o 23:52

lysutki napisał(a):2. moce suba i wzmaka: oczywiscie najlepiej jakby byly takie same w obu :D ale jak wzmacniacz bedzie mocniejszy niz sub to po prostu trzeba przykrecic GAIN na wzmacniaczu i nie bedzie problemu zadnego, a odwrotnie, jesli roznica nie jest wielka to trzeba podkrecic GAIN mocniej i tez zagra na pewno (grunt zeby parametry producenta byly w miare prawdziwe - tylko u dobrych producentow sa zblizone)

Ja bym jednak nie ryzykował. Głośnik lepiej żeby miał większą moc niż wzmacniacz. Poniesie Cie fantazja muzyczna, podkręcisz muzyke i głosnik dostanie chrypy :)
Luzak54321
Czytacz

Postprzez lysutki » 11 lis 2008, o 01:29

lysutki, czekalem na twoje sprawozdanie "wytnij" "wklej" z google

czyzbym juz kiedys prostowal watpliwosci za pomoca google? :hyhy:
lysutki
Badacz tematu

Postprzez Golfik1986 » 11 lis 2008, o 18:04

lysutki napisał(a):czyzbym juz kiedys prostowal watpliwosci za pomoca google? :hyhy:

hehe cos tam chyba sie zdarzylo :lol:
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986
Ekspert

Postprzez Hellboy » 16 gru 2008, o 03:04

Witam! Nie będe zakładał nowego tematu, bo pytania mam zbliżone do autorki:)

Ostatnio pod wpływem impulsu kupiłem wzmacniacz Pyle PLAD413, według producenta ma 4x 200W w RMS, ale jak to producenci, kochają zawyżać:)

Moje pierwsze pytanko:
Jakiej realnej mocy moge się spodziewać po tym wzmacniaczu? Oto on:
http://allegro.pl/item489324456_wzmacni ... nowka.html

Drugie pytanko:
Czy skrzynia taka JBL dobrze pod nim zagra? :
http://allegro.pl/item501402425_jbl_gt5 ... 1100w.html
http://allegro.pl/item498141006_jbl_skr ... warto.html

Prosiłbym o ewentualne propozycje innych, najlepiej do ok 300zł..

Trzecia sprawa:
W moim radiu nie ma wyjścia na wzmacniacz. Czy takie coś:
http://allegro.pl/item499875784_jezeli_ ... niacz.html
nada się do tymczasowego podłaczenia? (na ok miesiąc) czy lepiej czegos takiego nie stosowac?

Czwarte:
Radio planuje zmienić w styczniu na coś z Alpine od CDE-9880R do 9884, CDA-9812RB, lub IDA-x200. Póki co mam Kenwooda KDC-W3534 i powiem szczerze że gra bardzo ładnie, gdyby miał RCA bym go nie zmianiał. Czy te Alpiny są dobre? Czy jest cos lepszego w tym przedziale cenowym?

Na koniec dodam że zazwyczaj słucham muzyki klubowej, troche rapu, troche reggae, czasem dance.

Z góry dziekuje za opinie. Pozdrawiam
Hellboy
Czytacz

Postprzez valenti.no » 16 gru 2008, o 10:19

no alpine dobrze gra ;-)
co do wzmacniacza to myśle, że raczej moc jest przesadzona... do 300 zł szukałbym czegos używanego markowego ;-)
audio:

Clarion DXZ958RMC
DLS R6A + Scan Speak D2904/600000 + Xtant X604 + 1/2 F
JL Audio 10w0 + JL Audio a2150 + 1/2 F
valenti.no
Badacz tematu

Postprzez Hellboy » 16 gru 2008, o 23:47

Dziekuje za odpowiedz.. Ale, eee.., mógłbym prosić o jakąś bardziej szczegółową odpowiedź?
Hellboy
Czytacz

Postprzez valenti.no » 17 gru 2008, o 12:11

ale suba rozumiem że chcesz tego JBL'a? jakieś głośniki na przodzie masz??
audio:

Clarion DXZ958RMC
DLS R6A + Scan Speak D2904/600000 + Xtant X604 + 1/2 F
JL Audio 10w0 + JL Audio a2150 + 1/2 F
valenti.no
Badacz tematu

Postprzez Hellboy » 17 gru 2008, o 13:48

Niekoniecznie JBL, to co pokazałem to akurat tylko woofery są JBL bo skrzynie są albo od starszych modeli JBL albo wogóle skądś. Patrzałem na stronie JBL i takich subów nie mają. Ale myślę że powinno w miarę zagrać.
Chciałbym wiedzieć co polecacie, niekoniecznie to musi być znanych firm, byle by dobrze grało.
Fajnie by było jak by dało rade to ustawić na 2Ohm ale niekoniecznie. I nie musi być wcale nowe:)

Pytałem też jakiej mocy moge sie mniej wiecej spodziewac po tym wzmacniaczu, bo według producenta ma 400W w mostku przy 4Ohm, ale dam sobie łeb odciąć że jak bym mu zapodał jakiegoś JL Audio 400W RMS to odleci w kosmos po minucie:)

Celuje wiec w jakiegoś suba 250-275RMS - bedzie ok?

Głośniki na przód póki co mam dwa komplety: Alpharda i Sony XPlode, mysle ze te soniacze zostaną na jakis czas. Jak zmienie radio i kupie suba to na przod wejdzie jakis zestawik odseparowany, mysle że Helix Dark Blue 2.
Hellboy
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio