Gamma IV + Camubox

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Gamma IV + Camubox

Postprzez koloniusz » 18 sie 2008, o 19:28

Witam

zakupiłem niedawno u naszych zachodnich sąsiadów takie oto cudo:

Obrazek.

Nazywa się to camubox i jest alternatywą dla zmieniarek CD. Alternatywą nie byle jaką, bo w miejsce płyt CD obsługującą kości pamięci (te na USB i z gatunku MMC/SD). Szerszy opis znajdziecie na www.camubox.de. Z informacji znalezionych na forach niemieckich chodzi podobno niezawodnie.
Niestety, ja mam chyba pecha, bo nie chce to działać z moją Gammą IV :( Nawet dostałem drugi kabel, ale dalej nic nie gra. Niemiaszki sprawdzili u siebie dla pewności u nich działa owo urządzenie z Gammą IV. Więc pewnie u mnie coś z radyjkiem jest nie tak... :(

Kieruję więc prośbę do kogoś z forumowiczów, który ma w swoim golfiku takie radyjko i mógłby je wyciągnąć by sprawdzić camuboksa. Ja jestem z Poznania i szukam kogoś z Poznania, ew. z okolic. Gdyby ktoś był tak uprzejmy to proszę pisać na priv.
koloniusz
Berbeć

Gamma IV + Camubox

Postprzez PiJey88 » 18 sie 2008, o 20:52

o ile się dobrze orientuję, na końsu kabla jest kostaka ISO, a dokładniej to ta górna w tórej są podpięte głośniki (4 kanały, każdy po 2 przewody), więc jeśli odłączysz samochodową kostkę ISO od radia i podłączysz to cudo to radio bedzie zamiast wysyłać sygnał do głośników to będzie wysyłało do tego pudełeczka, więc wątpie zeby to w jaki kolwiek sposób mogło grać... :lol:

aby cos takiego działało, musi mieć końcówkę MiniISO LINE-IN czyli taką jaką posiadają zmieniarki VW lub Blaupunkta, a radio musi mieć opcję wejścia linniowego lub wejścia na zmieniarkę ;-)

http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... soshop.htm
na tej stronie znajdź schemat "Złącze Blaupunkt Fun Line 2, Skyline 2 i nowsze (nowe z 4 kostkami)"
7-dmy z kolei schemat
pod spodem masz opisane dokładnie jak wygląda kostaka iso w radiu które ma opcje ZMIENIARKI (niebieska złączka Mini-ISO)

Gamma IV (chyba, bo nie widziałem jak wygląda z tyłu) nie ma takiej złączki, więc nie ma opcji podłączenia zewnętrznego źródła dźwięku ;-)

Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić :roll:
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez koloniusz » 18 sie 2008, o 21:47

PiJey88, przepraszam, ale niezły masz tupet! Nie widziałeś Gammy-4 a się chichoczesz z mojego patentu!
To na zdjęciu to NIE JEST standardowe złącze ISO. Jakbyś dobrze spojrzał na fotkę to byś doliczył się 10 styków a nie 8. I to jest wtyczka pod zmieniarkę. Wcale nie musi być złącze miniISO (jak prawie wszyscy się nauczyli i gadają chórem :P). Może być też ISO C10. I ja takie mam. I zmieniarkę też mam, ale przestała działać :( Dlatego postanowiłem spróbować lepszego rozwiązania, które też nie chce mi działać... :(

Odsyłam do schematu 5-tego - Blaupunkt (DMS x1, x2, x3, 104, 105, 126, 127)- Złącze ISO C10
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/isoshop.htm
koloniusz
Berbeć

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio