Witam, mam problem, otóż podłączyłem głośniki w moim golfie, ze wzmacniacza przez zwrotnice, i woofery grają słabo, a tweetery nie grają wogóle (tylko szum i zgrzyty). Jestem laikiem w sprawie car audio, nie wiem czy zle podłączyłem czy wina wzmacniacza czy zwrotnicy nie mam pojęcia. Czy ktoś z was miał taki problem ? I jak go można rozwiązać
Nikt nie będzie w stanie Ci pomóc nie wiedząc w jaki sposób to podłączyłeś i czy zgodnie z zasadami. Dajrze chociaż więcej szczegółów.
Kable podpięte we właściwe miejsca w zwrotnicy? Jaki wzmacniacz?
Wzmacniacz to: Magnat special two, podłączone jest wszystko tak jak ma być, + do +, - do -. Minus do wzmacniacza pociągnięty jest z akumulatora. Wszystkie kable podpięte we właściwe miejsca.
Głośniki do zwrotnic podłaązone poprawnie, we właściwe wyjścia dla danego głośnika?
Żeby wyeliminować usterkę wzmacniacza musiał byś podpiąć głośniki pod radio lub użyć innego wzmacniacza.
Woofery działają normalnie (przez zwrotnice), tylko trochę charczą, a tweetery podłączałem do radia (bez zwrotnic) i działają normalnie Wzmacniacz jest nowy, a pod wzmacniaczem chodzi skrzynia basowa, więc wzmacniacz działa.
Chwila, bo gubisz się w zeznaniach.
Piszesz, że głośniki dziwnie grają pod wzmacniaczem a teraz twierdzisz ze skrzynia gra pod nim... wiec jak podłączyłeś głośniki i skrzynię do 2 - kanałowego wzmacniacza?
Na przyszłość, nie podpinaj nigdy tweeterów bez zwrotnicy bo je upalisz.
Źle się wyraziłem, skrzynie mam teraz podłączoną, bo głośniki w drzwiach charczały, więc je odłączyłem, i zamiast głośników gra skrzynia. A gdy podłączyłem głośniki z drzwi, to podłączałem jeden pod jeden kanał, drugi pod drugi.
A nie miałeś włączonego filtra LPF we wzmacniaczu w momencie kiedy grały pod nim głośniki?
Skoro pod radiem grają dobrze to wypada wnioskować ze coś jest nie tak ze wzmacniaczem, nie masz od kogoś pożyczyć innego na próbę?