Głośniki w drzwiach - maskownice

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez nitroo » 21 maja 2009, o 17:45

Mam takie dość laikowe pytanie - czy maskownice głośników w tapicerce z drzwi są fabryczne, czy są one częścią oryginalnych głośników? Bo chcę wymienić te głośniki z drzwi, bo są zdecydowanie słabsze od mojego tyłu i po prostu nie wyrabiają. Nie wiem jednak, czy mam kupować z maskownicami, czy bez. Aha i to są 16,5cm, tak?
nitroo

Postprzez K@mil » 21 maja 2009, o 18:01

nitroo napisał(a):czy maskownice głośników w tapicerce z drzwi są fabryczne, czy są one częścią oryginalnych głośników?

Sa to maskownice VW byly one montowane nawet jak nie bylo wkladanych głośników...

nitroo napisał(a):Nie wiem jednak, czy mam kupować z maskownicami

To zalezy jakie glosniki kupisz, jak kupisz takie zeby membrane mialy schowane i zeby stara maskownica sie zmiescila to bez obawy... a jesli kupisz z wysuniętą maskownicą to wtedy bedziesz potrzebował maskownic od danych glośników.

nitroo napisał(a): Aha i to są 16,5cm, tak?

tak srednica 165mm
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez nitroo » 21 maja 2009, o 18:07

Mam Radio Sony i z tyłu głośniki Sony X-Plod i chcę też w tym stylu włożyć w drzwi.

http://allegro.pl/item637413403_sony_xs ... _2009.html - wybrałem takie. To zakładam maskownice i wkładam w tapicerkę, tak?
nitroo

Postprzez K@mil » 21 maja 2009, o 18:19

najpierw glosnik musisz wkrecic w dystans. pozniej w drzwi no i maskownice.
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez nitroo » 21 maja 2009, o 18:21

K@mil napisał(a):najpierw glosnik musisz wkrecic w dystans. pozniej w drzwi no i maskownice.

Dystanse także mam kupić?
nitroo

Postprzez K@mil » 21 maja 2009, o 18:31

nitroo napisał(a):Dystanse także mam kupić?

niee... masz juz w golfie... rozkrec i zobacz sobie.
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez nitroo » 21 maja 2009, o 18:32

A co sądzisz o tych głośnikach?
nitroo

Postprzez K@mil » 21 maja 2009, o 18:43

Wydaje mi sie ze za ta cene to dobre glosniczki...

to zalezy tez jakie masz glosniki w podszybiu no i z tylu bo pisales ze tez cos tam masz.
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez nitroo » 21 maja 2009, o 18:53

K@mil napisał(a):Wydaje mi sie ze za ta cene to dobre glosniczki...

to zalezy tez jakie masz glosniki w podszybiu no i z tylu bo pisales ze tez cos tam masz.

http://allegro.pl/item631662175_sony_xs ... tem_4.html - coś podobnego z tyłu i radio Sony CDX 410U. Do tego tubę aktywną z tyłu.

W podszybiu i w drzwiach mam oryginalne głośniki.
nitroo

Postprzez lysutki » 22 maja 2009, o 15:21

mialem prawie takie same X-plody w drzwiach z przodu (czasowo, zanim kupilem sprzet)

wiec tak, jesli nie chcesz wydawac wiecej kasy, to po prostu wyjmij glosniki z drzwi i wsadz te, powinny sie zmiescic bez problemu. dystansy nie potrzeba na takie glosniki.
zeby to srobic potrzebujesz tez lutownice i wtyczki glosnikowe (kilkadziesiat gr w sklepie elektronicznym, audio, elektrycznym lub innym podobnym)
obcinasz orginalne wtyki i montyjesz te wtyczki co kupisz lutownica rzecz jasna.
pozniej wyjmujesz zaslepki z podszybia, wyjmujesz wysokotonowe (po prostu mocno pociagnac, w koncu wyjdzie, tylko z uczuciem, po co je polamac...) i odpinasz wysokotonowe, nic wiecej nie musisz tam robic.

jak nie wypniesz wysokotonowych, to bedzie lipa, bo beda graly te z drzwi i te z podszybia - bez sensu...

opcja druga, to kupic same sredniotonowe i podpiac w drzwi, np zolte phonocary (kolo 90 zł) i zostawic syczki

opcja trzecia to wydac wiecej kasy i kupic zestaw odseparowany np pioniery kolo 170 zł kosztuja i fajnie graja lub Helixy za 200...

jakosc grania z opcji pierszej bedzie srednia, bo kiepsko slychac wysokie tony z miedzy nog :D basy w takim rozwiazaniu nie bardzo bedzie slychac, ale tyl da rade wiec ujdzie...

lepiej bedzie opcja 2, a najlepiej 3

takie moje zdanie, bo wszystko co opisalem przerabialem dokladnie tak ja pisze w swoich 2 samochodach i w koncu wyladowalem z tym co mam w opisie :D
lysutki
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio