Głosniki w tylną półkę

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez komando » 23 maja 2008, o 20:39

chłopaki maja racje głósniki w tylnej pułce to niezbyt dobre rozwiazanie radio moze nie ucignac a pozattym musiał bys je zabudowac bo inaczejn po jakims czasie były bydo wyzucenia poszła by membrna :( rwniez propomuje jakas skzynke wcale nie musi byc duza i wymiana głosnik w drzzwiach
komando
Czytacz

Postprzez lysutki » 26 maja 2008, o 23:27

a ja jestem bardzo zadowolony z glosnikow w polce, chociaz jest podstawowa sprawa, polke trzeba sobie samemu zbudowac :D
i graja swietnie.
a co do uciagniecia przez radio... jest duzo glosnikow za 200 zl ktore da sie wsadzic w polke i radio je uciagnie, tylko zeby mialy max 40W RMS i tak kolo 150-180 mocy muzycznej, graja wporzadku - bez wodotryskow, ale bardzo mily basik z bagaznika sie wydobywa i tuba nie jest potrzebna, jak ktos nie slucha shitu umpa umpa tylko MUZYKI i nie koniecznie miazdzacej bebenki to jest bomba, na prawde.

oczywiscie kazdemu zalezy na czyms innym, ale jesli sie dobrze domyslam o co Bialemu stg chodzi to przy takim budzecie juz fajnie beda graly x-plody albo pioneerki - mam i jest OK.

[ Dodano: 2008-05-26, 23:30 ]
najlepiej by bylo odseparowane rzecz jasna
lysutki
Badacz tematu

Postprzez komando » 27 maja 2008, o 01:04

jesli zdecydujesz sie juz na głósniki w pólce i zrobisz zabudowanie to proponował bym tez zrobic jakis wylot powietrza lepszy efekt i odciazy membrny spradza sie to w głossnikach sredniej i duzej mocy jesli masz jakies niewielkie to nie musi byc wylotu ale z nim ładniej wyglada
co do x-plod to masz racje miałem jakis czas i naprawde super jakosc wy teraz wymienilem na JBL tez super z x-plod to radio mi zostało
komando
Czytacz

Postprzez lysutki » 27 maja 2008, o 09:57

nie no, wylotu nie potrzeba, przeciez 1. bagaznik ma tak duza pojemnosc w stosunku do glosnikow ze na prawde mozna to olac a 2. to polka i siedzenia sa na tyle nieszczelne ze to powietrze sobie spokojnie przelatuje (chyba ze rozmawiamy o polce innego rodzaju :D mnie chodzilo o zbudowanie polki na wzor orginalnej, tylko z innego materialu, z reszta pozniej wrzuce fotke swojej - sprawuje sie super)
lysutki
Badacz tematu

Postprzez Matulek » 27 maja 2008, o 19:07

a ja powiem tak. wcale nie polecam glosnikow w tylynch drzwiach. drzwi totalnie niewygluszone. ostatnio zamontowalem sobie dwa nowiutkie woofery i nawet przy malej glosnosci wszystkie plastiki lataja i strasznie pierdzi wszystko. beznadziejny efekt.
Matulek
Berbeć

Postprzez komando » 27 maja 2008, o 23:52

a czego sie spodziewałes jak nie wygłuszyłes drzwi ?????? nawet na zwykłyzh głosnikach przy głosniejszym słuchaniu sa odczuwalne inne dziwne odgłosy drgajacych elementów spróbuj wygłuszyc i wtedy sorawdz napewno zmienisz zdanie

[ Dodano: 2008-05-27, 23:58 ]
tak mas racje bagaznik jest duzy jak masz małe glosniki to nie trzeba ale jak juz montujesz jakis konkretny sprzet a go nie zabudujesz to szlak trafi głosniki a jak zabudujesz a bedzie zbyt mały rezonanas to tez je moze powyrywac :):) tylko w tym przypadku zrobi to cisnienie odsrodkowe mówie teraz o powazniejszym sprzecie szcelnej zabudowie bo fakt jak masz taki pic z licznymi przepustami to nie potrzebne sa wyloty zawsze jakos prysnie niepotrzebne podcisnienie czekamy na zdj
komando
Czytacz

Postprzez lysutki » 28 maja 2008, o 00:08

jasna sprawa, ale przypominam, rozmawiamy o glosnika za 200 zł (czyli co zrobic zeby nie wydajac 50% wartości auta miec fajne naglosnienie :D)

a na sprzecie za gruba kase, ktory potrzebowalby wysoce precyzyjnych zabiegow malo sie znam wiec sie nie kloce :D
lysutki
Badacz tematu

Postprzez MediaX » 28 maja 2008, o 16:45

tak was czytam i smiech mnie bierze ;/ za takie pomysly powinna byc kara!
glosniki z tylu po 1 psuja efekt dzwiekowy i sa straszne sprzecznosci w dzwieku powstaje tzw chaos ;/
jesli juz chcesz glosniki pod same radio to kup helix dark blue 62.1 i zamontoj same dystanse na przod bez wygluszania a juz ci to jakos zagra !
jednak basu nie bedzie ani z samego przodu ani z polki czy tez tylnych glosnikow!
jesli jednak chcesz bas to musisz kupic suba i wzmaka.....
co do drzwi przdnich seryjnie nie sa one dosc dobrze wygluszone tylko wogole nie sa ;/ ta pianka co jest montowana seryjnie nic nie pomaga wogole

radze ci poczytac troche postow.....
jesli nadal chcesz sie upierac przy polce to radze zastanow sie 2 razy gdyz jest to rowniez latwa okazja jak i promocja zachecajaca dla zlodzieja :)
MediaX
Czytacz

Postprzez lysutki » 28 maja 2008, o 19:06

chyba nie wszyscy dobrze rozumieja ze nie trzeba subwoofera zeby sprzet gral niskie tony, oczywiscie, bez suba, nie łomoce jak glupie i nie gra tylko bardzo malych czestotliwosci, ale niskie tony sa.
tak na przyklad, z tego co sie orietntuje, sprzet audiofilski (a ten chyba gra najlepiej :D) nie zawiera subwoofera, jedynie najwyzszej jakosci wzmacniacz, dwie zaj***** kolumny z glosnikami i czytnik CD/DVD itd. (pilota tez nie ma!) i co wiecej, w cale nie ma tysiecy Watt i nie nap**** ze uszy bola.

poza tym subwoofer jezeli ma byc jakosciowo dobry dzwiek, powinien grac tylko te tony, ktorych nie graja glosniki i to po cichu, jako uzupelnienie calej gamy dzwiekow, a nie jako glowny glosnik w aucie dajacy najwiecej.
i nigdy sie nie zgodze ze glosnik w drzwiach bedzie swietny, bo do swietnego dziweku potrzeba duzo przesteni za glosnikiem, np. kolumna (w naszym wypadku moze byc to bagaznik, ktory ma nieregularne krztalty i duza pojemnosc)

[ Dodano: 2008-05-28, 19:09 ]
a co do poczytania postow... na tym forum przewaza opinia ze
TRZEBA MIEC SUBA I PRZEDNIE GLOSNIKI NA WZMAKU BO INACZE NIE HULA

ale w koncu to forum Golfa, nie ;)
lysutki
Badacz tematu

Postprzez Matulek » 28 maja 2008, o 19:09

wszystko pieknie i ładnie. pewnie sie nie starałem, ale nie widzialem nigdzie dystansów do tylnych drzwi. zazwyczaj sa wyprofilowane tylko na przednie. a nie jestem az taka zlota rączka zeby samemu profilowac dystanse;) czyli pozostaje przelozenie wooferow do przodu na MDF'ach i zakup skrzyni basowej. teraz pytanie bo brakuje mi RCA i wiem, ze mozna kupic przejsciowke, ale niektorzy twierdza, ze to szajs. Co Wy na to?
Matulek
Berbeć

Postprzez MediaX » 28 maja 2008, o 19:24

lysutki,
chyba nie wszyscy dobrze rozumieja ze nie trzeba subwoofera zeby sprzet gral niskie tony, oczywiscie, bez suba, nie łomoce jak glupie i nie gra tylko bardzo malych czestotliwosci, ale niskie tony sa.
tak na przyklad, z tego co sie orietntuje, sprzet audiofilski (a ten chyba gra najlepiej :D ) nie zawiera subwoofera, jedynie najwyzszej jakosci wzmacniacz, dwie zaj***** kolumny z glosnikami i czytnik CD/DVD itd. (pilota tez nie ma!) i co wiecej, w cale nie ma tysiecy Watt i nie nap**** ze uszy bola.

poza tym subwoofer jezeli ma byc jakosciowo dobry dzwiek, powinien grac tylko te tony, ktorych nie graja glosniki i to po cichu, jako uzupelnienie calej gamy dzwiekow, a nie jako glowny glosnik w aucie dajacy najwiecej.
i nigdy sie nie zgodze ze glosnik w drzwiach bedzie swietny, bo do swietnego dziweku potrzeba duzo przesteni za glosnikiem, np. kolumna (w naszym wypadku moze byc to bagaznik, ktory ma nieregularne krztalty i duza pojemnosc)

heh masz ty pomysly;/ sprzet tego typu ma specjalnie wylioczy litraz kolum wysokiej klasy czytniki cd ktorych nie ma co porownywac ze zwyklymi cd czy tez dvd
po za tym procesor jak i koncowka mocy ewentyalnie, jest bardzo wysokiej klasy i potrafi odtworzyc czestotliwosci jakich nie odtworzy zwykly wzmacniacz....

co do kolum i glosnikow po to sie kaze...mowi...radzi... by wygluszyc drzwi by glosnikom zamocowanym na mdf-ie wyeksoponwac uszczelniona przestrzen zastepujaca tzw,,kolumne"

po za tym z glosnikow 16cm jeszcze dodadkowo zamocowanych w tapicerce lub tez tylko na samych mdf(z tego wzgledu gdyz ludziom nie chce sie wygluszac drzwi lub tez innego typu powodow) basu nie uzyskamy jedynie zatrzesie nam nogawkami i to bedzie dobrze :)

Po za tym glosniki w domu maja inna charakterystyke i inne parametry jak i rowniez ma duzy wplyw wykonianie ich jak i z dobrego materialu jak i zamontowanie odpowiedniej klasy glosnikow

natomiast w samochodzie poleca sie suby....ale nie tak jak to nektorzy robia wlana suba 300w rms i gain na max z czego nic nie slychac tylko sam bas wali, tak jak mowi kolega ale po to by podkreslic bas bardziej go uwydatnic jak i bardziej zwiekszyc jego slyszalnosc :)
MediaX
Czytacz

Postprzez lysutki » 28 maja 2008, o 19:38

mam fotki:
ta pólka pochodzi z Castoramy :D + troche pierdół z komorki, np.aluminiowy krztaltownik zeby byla sztywna i nie skakala na nierownosciach, zawiasy prawie jak orginalne ale metalowe i takie tam...
glosniki zamaskowalem - mam dystanse :D zeby nikogo nie kusilo :D
a poza tym dystanse dodatkowo wzmacniaja polke i nadaja sztywnosc.
material obiciowy przykleja sie latwo, wiec nie ma problemow

Obrazek

te zapadniete czesci materialu widac tylko z wewnatrz i pod katem jak dobrze sloneczko zaswieci, w sumie poleczka wyglada na super gladka

Obrazek

i wbrew pozorom, daje na prawde przyjemny dzwiek, caly zakres od niskich tonów poczawszy. Basik miekki, rozchodzi sie pocalym aucie nawet jak jest cicho. jedyny minus to to ze glosniki maja 35W RMS - nie ma wzmacniacza wiec imprezy nie obsluza (chyba ze w aucie ;)

[ Dodano: 2008-05-28, 19:47 ]
sory za rozmiar ale pozniej poprawie - net mi pada :/
lysutki
Badacz tematu

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio