Jak akutualizować mapy w nawigacji?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez kajtek » 28 lut 2010, o 11:38

Z racji że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o nawigacje prosze o porade, w 2008 roku kupiłem nawigacje Garmin nuvi 760 i od tamtej pory nie przeprowadziłem żadnej aktualizacji map bo sie na tym kompletnie nie znam, na ogół nawigacja lezy nie używana ale jak czasem jest potrzebna i wpisuje adres to czasem nie znajduje bo jak sie pozniej przeważnie okazuje adres ten to akurat jakieś nowe osiedla :/ jak moge wgrać nowe mapy czy przeprowadzić jakąs aktualizacje, żeby mieć spokój chociaż na rok czasu???
kajtek
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 28 lut 2010, o 11:51

kajtek, sa od tego specjalistyczne fora. Np peb.pl lub http://www.my-navia.pl

W skrócie, jeśli nie chcesz bulić za oryginalne upgrade przez internet to trzeba najpierw urządzenie programowo odblokować żeby przyjęło nowe oprogramowanie. Nic trudnego, na w/wym forum znajdziesz to tego gotowce z dokładnymi instrukcjami.
Oczywiście polecam kupno oryginalnego softu. Upgrade np mapamap do pełnej wersji (jeśli taka była oryginalna w urządzeniu ) kosztuje chyba stówkę.
Ostatnio edytowano 7 mar 2010, o 20:14 przez pablomed, łącznie edytowano 1 raz
pablomed
Members

Postprzez kajtek » 6 mar 2010, o 22:46

dzieki ;-)
kajtek
Members

Postprzez PabloSBT » 7 mar 2010, o 08:02

a jak sie nazywa twoja mapa ?? Na ogół jak kupisz nawigacje z mapą to możesz pobrać darmowe aktualizacje ;) Jeśli masz mape GP Mapa to odwiedź stronę http://www.gpmapa.pl/ zarejestruj sie i kliknij aktualizacje map po zarejestrowaniu GPSa powinieneś móc je za darmo pobrać przynajmniej ja tak miałem jak aktualizowałem MapaMap a aktualizacja jest banalna ściągasz aktualizacje instalujesz na komputerze i poprosi cie o podpięcie gpsu to podłączasz kablem i sie wszystkie mapy usówają i na nowo wgrywają ;) i masz nowszą mape :)
PabloSBT
Members

Postprzez strzeliniasty » 7 mar 2010, o 10:42

aby aktualizowac mape jedyna rzecz jaka musisz miec - legalna wersje programu z kluczem i zarejestrowana

sa i na to sposoby ;p
strzeliniasty
Members

Postprzez piter1404 » 7 mar 2010, o 21:44

To ja się podłączę do tematu > mam nawi kupioną w zeszłym roku z MapąMap najnowszą jaka była na czas listopad 2009r. I to jest oczywiście tylko mapa Polski. Jest naprawdę świetna, pokazuje dosłownie wszystko. Oczywiście wszystko jest oryginalne i zarejestrowane na necie skąd też można pobierać dodatki. A teraz chciałbym dograć jakąś dobrą mapę europy i czy wgrywać to na pamięć nawigacji? Nie będzie to kolidować z oryginalną mapą polski? Czy lepiej wgrać na kartę SD i będzie wtedy dobrze hulać? No i przy kontroli policji to będzie tylko kwestia wyciągnięcia karty :-)
piter1404
Badacz tematu

Postprzez strzeliniasty » 12 mar 2010, o 12:11

piter1404, napisz jakie masz urzadzenie nazwe i model.

MapaMap szczerze ---> wg mnie anjgorszy program nawigacyjny jaki istnieje.

jak kupilem swoja rowniez byla MapaMap a ze siedzialem troche w nawi to odblokowalem swoje urzedzenie wykasowalem MapaMap i wgralem sobie najnowsza wersje AutoMapa z mapami na Europe, dodatkowo wgralem sobie mape fotoradarow i stacji z LPG w UE, na AutoMapie jezdze odkad mam nawi i goraco polecam ten program.

Piotrek jak cos zgadamy sie i jak cos moge wgrac ci to wszystko lacznie z odblokowaniem nawi

kajtek, a odnosnie twojej nawi troche poczytalem i AutoMapa z nia nie bedzie wspolpracowac - na twoim miejscu opchnalbym ja na allegro i kupil jakas np z biedronki z ktora dziala kazdy program a cena max do 199zeta :P
strzeliniasty
Members

Postprzez kajtek » 12 mar 2010, o 14:29

strzeliniasty napisał(a):na twoim miejscu opchnalbym ja na allegro

już krzaku ściąga jakieś mapy do niej takze myślę że będzie dobrze
PS widzimy się jutro ;)
kajtek
Members

Postprzez strzeliniasty » 12 mar 2010, o 14:40

kajtek, bedziesz w opolu??
strzeliniasty
Members

Postprzez kajtek » 12 mar 2010, o 18:03

no ba, od samego rana :) jak coś to pisz PW
kajtek
Members

Postprzez pablomed » 13 mar 2010, o 11:43

Ja polubiłem Igo i nie chce mi się innej używać. Ale przyznają że na Polskę Automapie nie zdarzają się wpadki z planowaniem trasy które spotkałem w IGO (np dwa razy wykierowała mnie na droge gruntową mimo pozaznaczania wszystkich odpowiednich opcji)
pablomed
Members

Postprzez sebastianW » 3 kwi 2010, o 22:57

Dokładnie tak jak piszesz pablomed. Troche przerobiłem tego tematu z racji, że zajmuję sie sprzedaża nawigacji Igo 8 ma to do siebie, że jeżeli chodzi o algorytm liczenia trasy to czesto pokazuje jakieś dziwne rzeczy. Dokładność mapy jest bardzo fajna-mam tu na mysli oczywiście małe miejscowości, czego w dalszym ciagu brakuje w nowej automapie 6.2 dobrym rozwiązaniem jest miec dwie aplikacje na navi:) np: wspomniane igo 8 do małych miast i automapę do duzych i średnich.

A co do garmina to tam sie nic nie odblokowuje ponieważ te urzadzenia nie działaja na windowsie CE. Gpmapa i city navigator to tylko wyłacznie te mapy na Garminie działają.

[ Dodano: 2010-04-03, 23:00 ]
Pomijam oczywiście darmowa mapę UMP-pcPL
sebastianW
Czytacz

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio