jak i do czego to wszytsko podłączyć?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez seboljeiv » 8 gru 2008, o 00:15

potrzebuje kilka wskazowek odnosnie tego jak podlaczyc sprzet z nizej zamieszczonych zdjec,
na chwile obecną mam
-wzmacniacz 4kanałowy
-2 tweetery i 2 woofery + 2 zwrotnice

narazie chce zeby graly same glosniki z przodu, a za miesiac podlacze jeszcze subwoofer

tak wiec prosze o pomoc :
kabelki glosnikowe od wzmacniacza do zwrotnicy skąd mają wychodzić? czy np w sumie 4(8)od wzmacniacza do zwrotnicy i na zwrotnicy wszystko polaczyc w jedno czy jak to ma być, bo na zwrotnicy jest jedno wejscie na + i minus ? czy poprostu z jednego kanalu kabel idzie na lewy przod a z drugiego na prawy przod?

czy to radio co jest na zdjeciach to jest dwu- czy czterokanalowe? i jesli chce narazie podlaczyc same glosniki(bez subwoofera) to czy mają byc podlaczone wszystkie te kable sygnalowe (chinche) czy wystarczą tylko 2?

i ostatnie do czego sa te wszystkie pokretła na wzmacniaczu i suwaki,mam tam cos ustawiac?

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
seboljeiv
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 8 gru 2008, o 00:25

Z radia sygnałowymi kablami Chinch spinasz radio i wzmak, nie zapominając a zasilaniu i sterowaniu wzmakiem.

ze wzmaka SPEAKER INPUT masz 4 kanały np. dwa środkowe na INPUT zwrotnicy. Zwrotnica zawsze przed głośnikiem czyli ze wzmacniacza na zwrotnice a ze zwrotnicy na głośnik (lub głośnik + syki czy co tam masz innego).

Sama regulacja to już puszczasz sobie muzykę i kręcisz BASS i SOPRAN widzę ze tam masz jeszcze BASS BOOTS ale to musisz sie wsłuchać i powoli dostrajać moc na wzmaku to tak 80% reszta na radiu bedziesz dodawał
marcinkoz2910
Members

Postprzez valenti.no » 8 gru 2008, o 12:56

teoretycznie na wzmaku jak najmniej.. wzmacniacz wzmacnia to co mu radio podaje- jak dasz dużo na wzmacniaczu to wzmocni mocno szumy własne urządzenia i bedziesz miał mniejszą kontrolę nad głośnością.. najlepiej na wzmacniaczu ustaw malutko a na radiu tak ok 3/4 głośności. potem kręć wzmacniaczem coraz mocniej az usłyszysz że głośniki 'harczą' wtedy zmniejszasz aż bedzie ok.. oczywiście wszystko powoli i deliktanie..

wzmaka masz helix dark blue, widze po zwrotnicy że głośniki dls'a- jaki model? i jakie radio?

pokrętło gain- potencjometr mocy (tym ustawiasz to o czym pisałem wyżej)
bass boost- podbicie basów
x over to pokretła od zwrotnicy wewnetrzej wzmaka- do przednich głośników ustawiasz na full i nic nie zmieniasz, do suba(chyba że masz filtr na radiu to nie musisz) przestawiasz na LPF i pokretłem LPF ustawiasz odcięcie basu na ok 80Hz (wysłuchasz jak Ci bedzie pasowało)
input select na low input (bo masz wyjścia RCA na radiu)

do line input podłączasz RCA (chinche które poprowadziłeś od radia)

line out to wyjście na ewentualnie kolejny wzmacniacz- czyli nic z nim nie robisz

do speaker out tak jak kolega powiedział (pamietając koniecznie o prawidłowej polaryzacji)
speaker out do input na zwrotnicy, ze zwrotnicy woofer do głośników srednioniskotonowych, a tweeter do wysokotonowych (pamietaj zeby dobrze podłączyć do odpowiedniego wyjscia każde głośniki)!

tam gdzie jest narysowana bateryjka podłączasz kabel + 12v ciagniety od akumulatora, do gnd kabel "-" z akumulatora albo z masy , do tego środkowego podłączasz kabel sterowania z radia (np załączenie anteny, albo specjalny oznaczony jako sterowanie wzmacniaczem)
valenti.no
Badacz tematu

Postprzez seboljeiv » 9 gru 2008, o 01:34

marcinkoz2910, dzieki serdeczne za pomoc - zawsze mozna na Ciebie liczyć!!
kolego valenti.no, rownież wielkie dzięki - super mi to opisaleś, tego wlasnie potrzebowalem, juz wiem teraz wszystko, choć mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie:
bo zgadza sie ze wzmak dark blue 4kanały, radio alpine 9874, i zwrotnice są od dls'ów R6A ale glosniki mam inne - EMPHASER XT3, czy jest mozliwość że to wogle wszystko jakoś razem zagra bo kazdy element z innej firmy???
i czy pod tym wzmacniaczem da rade wogle ten zestaw przedni glosnikow i subwoofer zmostkowany z dwóch kanałów, czy bedzie poprostu za slaby?
seboljeiv
Czytacz

Postprzez valenti.no » 9 gru 2008, o 11:24

myśle ze nie powinno być problemu- teoretycznie najlepiej jak zwrotnice sa dedykowane, ale raczej powinno to grać.. mocowo mysle ze wzmacniacz powinien dać rade (sprawdz na głośnikach niskotonowych jaką mają moc RMS)- ten wzmacniacz ma kanał, przy impedancji 4 Ohmów moc 60 W, przy napięciu 13.8V. co do suba na mostku to myśle bez problemu jakiegoś 200, maksymalnie 250 W RMS obsłuży :)
valenti.no
Badacz tematu

Postprzez seboljeiv » 10 gru 2008, o 03:14

valenti.no, dzieki za odpowiedz - jestem Ci wdzieczny za pomoc, i mam ostatnie pytanko czy dobrze zrobie jesli schowam wzmacniacz pod tylną kanapę, czy sa jakieś przeciwwskazania przeciw takiemu pomyslowi?:)
seboljeiv
Czytacz

Postprzez valenti.no » 10 gru 2008, o 21:00

hmm musisz spróbować. tam sa różne urządzenia- np u mnie komputer od abs'u itd.. ale spróbuj- jesli nie bedzie dawać zakłóceń to całkiem dobry pomysł jest.. musze u siebie popatrzeć :-)
audio:

Clarion DXZ958RMC
DLS R6A + Scan Speak D2904/600000 + Xtant X604 + 1/2 F
JL Audio 10w0 + JL Audio a2150 + 1/2 F
valenti.no
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio