Jak i pod co podłączyć CB radio

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez macQ » 18 wrz 2008, o 14:51

Witam ponownie, a więc zakupiłem tak jak mi radziliście radyjko CB Uniden 520 XL a do tego antenke hustlera ic100 i szukam pomysłów w jaki sposób poprowadzić kabelki i jak lepiej podłączyć radyjko: pod gniazdo zapalniczki czy do akumulatora (jeżeli do aku to proszę o szczególiki z tym związane typu jak? gdzie? co potrzeba? :-D ) Radyjko mam zamiar "wsadzić" w miejsce pod popielniczka :-P . Liczę na waszą pomoc i porady bo jeszcze się na was nigdy nie zawiodłem ;-) POZDRAVWIAM
golf jest bogiem,
astra wrogiem. :P

!!~~VW~~!!
macQ
Czytacz

Postprzez mani51 » 18 wrz 2008, o 17:22

ja podłączyłem pod zapalniczkę ale od tyłu a nie przez wtyczkę...coś mi tam "gwizdało" jak dodawałem gazu i ktoś mi poradził żeby prosto do akumlatora to nie będzie zakłuceń od silnika. Podłączyłem i co? Dalej "gwizda"...muszę filterek przeciwzakłuceniowy założyć :zdegustowany:

jak będziesz do aku podpinał to obowiązkowo przez bezpiecznik a kable trzeba przeciągnąć gdzieś nad sprzęgłem, tam w przegrodzie jest gumowy korek przez który przechodą już kable. Od strony silnika jest dobrze widoczny. A w schowku gdzie chcesz umieścić radyjko masz prawie przy końcu u góry otwór, którym spokojnie przeciągniesz kabelki i jak będziesz mocował radio to przymierzaj z podpiętym kablem antenowym bo później może Ci się nie zmieścić i będziesz musiał jeszcze raz otwory robić pod uchwyt
mani51
Members

Postprzez macQ » 18 wrz 2008, o 18:12

No właśnie tesh rozważałem podpięcie się pod zapalniczkę z drugiej strony tyle ze czy nie będzie to kolidowało z innymi urządzeniami które podłącze do gniazda (typu ładowarka do telefonu)?? I czy mógłbyś mnie poinstruować pod jakie kabelki się podpiąć i w którym miejscu to najlepiej zrobić... aha no i czy nie potrzeba bedzie w tym wypadku dodatkowego bezpiecznika? Z góry dzięki za odp
golf jest bogiem,

!!~~VW~~!!
macQ
Czytacz

Postprzez flape » 19 wrz 2008, o 21:57

poszukaj na allegro rozgałęzienia gniazda zapalniczki, filtry czasem zdają egzamin a czasem winny jest alternator.
flape
Berbeć

Postprzez mani51 » 19 wrz 2008, o 22:43

jeśli nie masz bezpiecznika na kablu od radyjka a przeważnie jes to przy podpinaniu do zapalniczki nie jest konieczne stosowanie dodatkowego. To że podepniesz się pod kableod tyłu w niczym nie będzie przeszkadzać przy podłączaniu ładowarki itp. nie pamiętam kolorów ale przeważnie plus to czerwony a masa brązowy a przy radyjku czarny. Trzeba tylko podpiąć się pod grubsze kable bo do zapalniczki dochodzą też cienkie od jej podświetlenia...a tym wszystkim wtyczkom to ja bym nie ufał bo ciężko jest spotkać takie co dobrze łączą i może Ci się radyjko wyłączać na dziurach aż w koncu się spali. Najlepiej podpiąć na stałe. ja użyłem tych spinek co to bez przecinania kabli się zaciska i jest git
mani51
Members

Postprzez macQ » 19 wrz 2008, o 23:15

Dzięki mani51 zrobię tak jak radzisz a czy zamiast spinek mogę użyć kostki ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć tych spinek :zawstydzony: ... aha i czy dobrze rozumiem? Przy podpinaniu się do zapalniczki pod kable nie potrzeba dodatkowego bezpiecznika. Jeszcze raz wielkie dzięki i "+" w twoją stronę ;-)
golf jest bogiem,

!!~~VW~~!!
macQ
Czytacz

Postprzez mani51 » 20 wrz 2008, o 09:58

a jesteś pewien że na kablu czerwonym przy radyjko nie ma bezpiecznika powinno być takie białe "coś" a wewnątrz bezpiecznik...zapalniczka teżma swój bezpiecznik nr 21 więc dodatkowy nie jest konieczny.

może być kostka ewentualnie bezpośrednio bo jak założysz za dużą kostkę to i tak będziesz musiał ją odcinać żeby radyjko wyjąć chyba, że powiększysz ten otwór w schowku, przez który kable puścisz
mani51
Members

Postprzez macQ » 20 wrz 2008, o 11:27

przy radyjku jest bezpiecznik jak najbardziej na czerwonym kabelku.. no i właśnie ja chciałbym tak wykombinować żeby podłączyć się z tyłu zapalniczki tzn na stałe (bo ta wtyczka czasami nie łaczy) lecz w taki sposób żeby móc łatwo wyjać radyjko w każdym momencie... interesuja mnie właśnie te spinki o których wspomniałeś bez przecinania kabelków, móglbys dac mi namiary na nie? jeszcze raz dzieki za zainteresowanie
golf jest bogiem,

!!~~VW~~!!
macQ
Czytacz

Postprzez mani51 » 20 wrz 2008, o 13:02

http://www.allegro.pl/item434472974_szy ... 3_554.html

ale widziałem też takie że zaciskasz na kablu pod który się podpinasz i z tego wystaje konektorek męski i wtedy do tego kabelka co chcesz go podłączyć zakładasz konektorek żeński i w razie potrzeby łatwiej jest to rozpiąć...tylko teraz nie mogę tego namierzyć :-/

[ Dodano: 2008-09-20, 13:42 ]
a jak chcesz wyjmować w każdej chwili bez problemu to pociągnij od kabli zapalniczki jakieś kabelki do schowka i dopiero tu zrób kostkę żeby rozpinać i gotowe :-)
mani51
Members

Postprzez campus88 » 6 paź 2008, o 15:24

jak podlaczysz do zapalniczki z tylu i pozniej bedziesz chcial ladowac fona to beda zaklocenia ...
Geo
campus88
Berbeć

Postprzez guratri » 6 paź 2008, o 18:50

najlepiej podpiąć pod zapalniczkę od tyłu. zakólceń nie powinno być. miałem podłączony telefon samochodowy do zapalniczki i nie było żadnych zakłóceń przy ładowaniu telefonu komórkowego. pzdr
Golf MK3 1,6 GL
guratri
Czytacz

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio