Jakie głośniki na tylnią pułkę ,jaki zmacniacz i skrzynia?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez Markus740i » 17 wrz 2012, o 11:07

Witam!Jestem posiadaczem gulfa ze słabym car audio.Na tylnej półce są jeszcze stare głośniki co prawie nic nie grają,są na wykończeniu.W przednich drzwiach mam kupione przeze mnie głośniki boschmann 16 i w deskę rozdzielczą nowe syczki. Wracając do tylnej półki chciałem kupić jakieś głośniki typu jajeczka(tak mi radzą znajomi) .Chcę ogólnie uzyskać duży bass.Mam na oku skrzynię JBL i jakiś wzmacniacz. .
Mam radio LG napisane jest 53W.Sądzę ,że w późniejszym czasie kupię jakieś alpina.
Ogólnie mam na wydanie około 700zł na dobrą skrzynię jakiś wzmacniacz,głośniczki i oczywiście dobre kable. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
;-)

[ Dodano: 2012-09-17, 10:22 ]
Dodam ,że nie znam się na dobieraniu sprzętu :) :wstyd:
Markus740i
Berbeć

Postprzez prezesik » 17 wrz 2012, o 11:37

Skrzynka jak najbardziej, ale głośniki w półce to porażka - zero ładnego brzmienia dźwięku. Także w półkę załóż tylko jakieś kratki maskownice bez głośników, a w bagażnik zapodaj skrzynkę. Odnośnie sprzętu to już niech się ktoś inny udziela, ja się tak dokładnie na tym też nie znam :)
prezesik
Members

Postprzez PrzemkoXVI » 17 wrz 2012, o 11:50

Kolego, tylną półkę odpuść! Nijak ma się to z porządnym brzemieniem. Lepiej kupić wzmaka, Hertze w podszybie, w drzwi oraz tweeterki i gra muzyka :dj:
PrzemkoXVI
Members

Postprzez Markus740i » 17 wrz 2012, o 12:19

Aha czyli w ogóle nie ładować nic na tylną półkę:) ?Czyżby wyjąć te dwa małe śmietniki co mam na niej i zostawić żeby był efekt dźwiękowy czy jak ;P ?Lepiej chyba w drzwi coś wpakować:) Zdemontować te bo :] schamann\y co mam i może większy głośnik tam wstawić:) ?
Markus740i
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 17 wrz 2012, o 14:56

Markus740i, opcja ta sama co w innych tematach tego typu, z tyłu subwoofer + głośniki na przód (zestaw 165mm + tweeter w deskę)

Markus740i napisał(a):Wracając do tylnej półki chciałem kupić jakieś głośniki typu jajeczka(tak mi radzą znajomi)

sami specjaliści jak widzę :lol:
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Markus740i » 17 wrz 2012, o 15:05

Spotkałem w te wakacje w ustce pewnego Pana Macieja(posiadacz mk3 1.9tdi) (chyba tak miał na imię )doradził mi:wyciszyć ładnie drzwi i na przód dobre głośniki.Ale wracając do tych głośników z przodu ,Subwoofera oraz wzmacniacza..Jaki dobrać zestaw ?? Te Boschmann co mam obecnie zdjąć z drzwi i coś mocniejszego?:) Możecie podać przykład takiego zestawu oraz jakiś Tweet :) :ok: :?:
Markus740i
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 17 wrz 2012, o 15:45

Markus740i, na forum jest mnóstwo tematów z odpowiedzią na twoje pytanie, poczytaj i będziesz już wszystko wiedział, co warto kupić, a czego nie warto kupować.
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez maciej78 » 17 wrz 2012, o 17:19

Markus740i,

Witam ponownie :ok:
Szkoda ze wydales kase na boschmanny.
Na przód najlepszy jest zestaw odseparowany.
Czyli glosnik 165mm + tweeter a to wszystko na zwrotnicy.
Tu Ci chlopaki napewno cos ciekawego podesla (link)
A tyl , hmm. Zostaw, kup nowa pulke (szrot) bez dziur na glosniki.
Aha to co pisze (moc) na radiu to jest przesada.
Maja okolo 17-20 watt.
Pzdr ;-)
maciej78
Gaduła

Postprzez Markus740i » 17 wrz 2012, o 18:06

Maćku kupiłem te głośniczki tylko przejściowo.Gdy znajdę na ich miejsce inne lepsze zdemontuję te które mam.Znalazłem coś takiego:
Nie są powalające pewnie ,ale chcę się zmieścić w tych 7stówkach.
Znajdę jakąś półkę i założę ją.Kupię lepsze głośniki na przód,ale zamontować
coś na tylną półkę czy ją zostawić i wpakować skrzynkę ?Wzmacniacz kupię jakiś dobry używany? :roll:
Markus740i
Berbeć

Postprzez bogib184 » 17 wrz 2012, o 19:35

Nie bierz takich głośników z tego linku :-o
Wszystko zależy, czy robiłeś jakieś wygłuszenie drzwi i czy głośniki masz w oryginalnym miejscu, czy może montowałeś już dystans z MDF ?
Jeżeli masz dystans, to polecę Ci te głośniki:

mają nieco większą średnicę montażową i trzeba trochę rozpiłować dystans w środku, ale grają dobrze dołem (nisko) i ogólnie za te pieniądze warto brać, ewentualnie:

Na bas do golfa wystarczy coś takiego (basu z tego malucha jest, że ho ho :-D ):

Wzmacniacz :

wiele osób nie lubi Sony w wykonaniu Xplode, ale to akurat dobry wzmacniacz:

Kable:

Jeżeli radio ma 2 pary RCA, to potrzebne będą jeszcze jedne sygnałówki, jeżeli ma 1 parę, to rozdzielacz RCA typu Y:
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Postprzez slavwek.ie » 17 wrz 2012, o 21:25

bogib184 napisał(a):Nie bierz takich głośników z tego linku :-o
Mógł byś po krótce wyjaśnić dlaczego?
Zaproponowałeś Phonocary ProTech, słyszałeś je kiedykolwiek?
PrzemkoXVI napisał(a):Lepiej kupić wzmaka, Hertze w podszybie, w drzwi oraz tweeterki i gra muzyka :dj:
Dżisas.. a co to miało by być?
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez bogib184 » 17 wrz 2012, o 22:32

No słyszałem, a co ? Przyzwoity zestaw za takie śmieszne pieniądze, a masz jakieś konkurencyjne w tym przedziale, które je "deklasują" :-| chyba, że Diora na dłubniętej zwrotce :-D Nie ten przedział... Co do Spectrona, znam firmę, nie jest to krzak, ale cena nie zachęca zdecydowanie do eksperymentów, jak również jakiś mało naturalny kształt górnego zawieszenia... podobnego do tanich subwooferów Houston Accoustic. Do 300 PLN, to już wolę "podróbę" HSK, bo mimo niektórych opinii negatywnych (oczywiście tych, którzy wybulili za oryginały) grają (porównywałem) dla mnie identycznie i są bardzo wytrzymałe na katowanie, czy Beyma SCK65, niewiele drożej przyzwoite u-Dimension El Comp 6. Propozycje budżetowe - pamiętamy ;-)
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Następna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio