Kilka pytań o CA

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Kilka pytań o CA

Postprzez rufi89 » 22 maja 2013, o 17:18

Witam. W przednich drzwiach mam głośniki JBL GT5-652 (45W RMS, 135W max) w tylnych Blaupunkt GTc 552 Mystic (50W RMS, 220W max) + jakieś wysokotonowe koło klamek podpięte to mam pod radio Pioneer DEH-1530r (niedługo zmienię na inne).

1. Będę zakładał dystanse w przednie drzwi i chciałbym też założyć w tylne tylko jakie? Na allegro są tylko do drzwi przednich.
2. Co z wygłuszeniem drzwi dużo to daje?
3. A może lepiej tylne głośniki wmontować w półkę za siedzeniami?
4. Może polecicie mi jakiś wzmacniacz pod te głośniki? Niezbyt drogi wolę używany a lepszy.
5. Co do radia to myślę nad Pioneer DEH-1500UBG ktoś go posiada? Jakieś opinie albo inne propozycje?
6. Dawać jakieś głośniki w podszybie?

Za wszelkie odpowiedzi będę wdzięczny. Pozdrawiam
rufi89
Badacz tematu

Kilka pytań o CA

Postprzez lukaszek750 » 22 maja 2013, o 17:57

1. Prawdopodobnie są takie same jak do przodu.
2. Daje i to bardzo dużo. To tak jak z kolumnami w domu, porównaj sobie brzmienie takich w drewnianej obudowie o solidnej konstrukcji do takich chińskich plastikowych gratów.
3. Głośniki w półce to zło. Po pierwsze ich umieszczenie jest niewłaściwe (jak idziesz na koncert to stajesz tak, żeby scene mieć za plecami), a ponadto będą się gryzły z subwooferem jesli sie na taki zdecydujesz. Kiedyś czytałem, że może nawet skutkować uszkodzeniem słuchu pasażera.
4. jest tego do wyboru do koloru, poszukaj sam czegoś znanej firmy. Moc wzmacniacza powinna być równa mocy nominalnej głośników (jeśli bedzie wieksza to wzmacniacz bedzie miał wiekszą kontrolę nad membraną, ale przy niewłaściwym użytkowaniu może uszkodzić głośniki)
5.Co do radia to nie wiem czy ten model jest godny polecenia. Marka Pioneer jest jedną z lepszych według mnie.
6. Podszybie, oryginalnie montują tam tweeterki i lepiej niech tak zostanie (ewentualnie możesz je zmienic na jakieś lepsze, nic większego tam nie zmieścisz)
lukaszek750
Czytacz

Postprzez gawior » 23 maja 2013, o 14:05

Odp. 1
Nie zastanawia cię czemu nie ma dedykowanych dystansów na tył ?
To odpowiem: dla tego, że na tył głośników się nie zakłada ( tak samo w półkę ).
Tutaj kłania się FAQ Nazar-a
Kod: Zaznacz cały
www.car-audio.waw.pl/PolskiCarAudioFAQ.pdf

Jak idzie się na koncert to stoi się przodem do sceny a nie tyłem.
Muzyka jest tak stworzona że ma grać w naszą stronę, a nie za nami. Psuje to całą scenę dźwiękową itp. itd.

Nie są takie same jak z przodu. Żeby zrobić dystanse na tył, to trzeba kupić jakieś "uniwersalne" i trochę przy tym pogrzebać, podrasować itp.
Jednakże każdy trochę ogarnięty w CA, ci montaż z tyłu odradzi.

Odp. 2
Daje to bardzo dużo. Żaden zestaw nie zagra ci poprawnie bez wygłuszenia.
Prosty przykład:
Wyciągnij głośniki z kolumny głosnikowej w domu i połóż luźno na ziemi np.
Będziesz wtedy słyszał różnice i sam sobie odpowiesz na pytanie.
Ewentualnie podjedź do kogoś kto ma zrobione drzwi i posłuchaj.
Do mnie masz 150km i jak byś był w okolicy, czy przejazdem, to zapraszam na odsłuch.

lukaszek750, trochę źle porównujesz moim zdaniem.
Głośniki w plastikowej obudowie mają komorę ciśnieniową i podusze powietrzna przez to ( tutaj bardziej chodzi o samo tłumienie drewna, a plastiku, rezonanse itp. ), a głośniki w tapicerce w Golf-ie 3 grają bardziej jako "free air".

Odp. 3
Odpowiedź zawiera się w odpowiedzi 1

Odp. 4
Po primo to jaka kwota ? Dolicz do tego 100-120zł na kable zasilające i sygnałowe. Do tego kable od wzmacniacza do głośników i nagle podłączenie samego wzmacniacza to 150zł ( koszt materiałów + twoja praca ).
lukaszek750, jak bym nie polecał w tym przypadku czegoś znanej marki, albo inaczej, nie tak formułował bym to stwierdzenie.
Dla tego, że zaraz polecą nazwy JBL, Blaupunkt, Magnat itp. ( czyli marki tzw. z Media Markt ), a w większości nie jest to w ogóle dobry sprzęt.

Wzmacniacz nie musie mieć mocy równej mocy głośników.
Sam z zadowoleniem kawałek czasu napędzałem głośniki mające po 125W wzmacniaczem mającym 39W

Teraz zestaw mający 100W ( producent podaje cały zestaw 100W, a sam woofer ma 150W ) sosteje ponad 150W

Tutaj kłania się ustawienie tego odpowiednio, czyli odpowiednia regulacja GAIN ( na słuch wystarczy ).

Odp. 5
To taka sama kiepszczyzna jak masz teraz.
Tutaj wiele się nie zmieni po wymianie radia.
Do tego też ma tylko parę wyjść RCA ( przedwzmacniacza ) i ograniczy cię to, bo albo wzmacniacz na zestaw przedni, albo na suba.

Chcesz coś lepszego i przyszłościowego pod względem rozbudowy zestawu grającego i w nie za wysokiej cenie, to poszukaj Alpine CDA-9812 ( oznaczenie RR - czerwone przyciski, a RB - niebieskie przyciski ).
Ostatnio znajomy za 250zł wyrwał.
Jest to model z wyższej serii CDA, który ga jakościowo, ma 3 pary wyjść RCA itd. a można go dostać w nie za wysokiej cenie.
Rozrzót cenowy jest jednak spory, bo od 250zł do 550zł w zależności od stanu wizualnego. Za te 250zł nie masz co liczyć na ładne i zadbane radio.
Raczej pogodzić musisz się w tej cenie na trochę rysek na panelu.
Jednakże warto w porównaniu do tego Pionka co podałeś.

Odp. 6
Do tego co masz, to nie dawaj, bo nałożą ci się pasma wyższe i będzie młyn.

Najlepiej było by pogonić to co masz i kupić coś innego.
nawet Diora GDS1607, które kosztują 150-160zł z wysyłką zagrały by lepiej w poprawnej aplikacji.
Nie widziałem tych Balupunktów co masz, ale GTC 662 to zestaw odseparowany. Jeżeli GTC 552 też jest zestawem odseparowanym 16,5cm, to daj to na przód i wywal te Dżibijele, oraz zasil to wzmacniaczem.
Jeżeli GTC 552 to odseparowany 16,5cm, to błędem było danie go na tył, a na przód głośniki coxialne ( współosiowe ) !
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio