koloystyka kabli do rdia

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez batonszalony » 23 paź 2008, o 19:56

włożyłem radyjo do busa i tak samo, oddałem do sklepu...dzieki za odp:p
batonszalony
Berbeć

Postprzez Basior1997 » 23 paź 2008, o 22:05

koledzy macie coś do dostosowana tuby(skrzyni basowej) do mocy głośników w litrach czy w czymś tam z góry dziękuje za pomoc :-) pozdrawiam :-)
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Basior1997
Members

Postprzez Sac » 24 paź 2008, o 16:47

i co sądzicie o tym radiu ? bo ja sie zastanawiam czy by własnie swojego nie zmienić na właśnie te...
Sac
Berbeć

Postprzez Adriano_ad » 25 paź 2008, o 21:29

Zico63, a jak to jest z tym wzmacniaczem anteny?? Czy po włączeniu radia pojawia się tam prąd? jeśli tak to o jakim napięciu? i jak to wogole działa? z samochodu do kostki zasilającej wchodzą mi jeszcze niebieski z białym paskiem, i siwy podejrzewam ze ten siwy to od podświetlenia(bo miałem podświetlone w poprzednim radiu przy włączonych światłach) Natomiast od czego może być ten niebieski z białym paskiem? dodam że w ogóle nie mam go podłączonego.. a mam nowe radio i z niego wychodzą wszystkie możliwe piny..
Z radia wychodzi mi między innymi kabelek do podłączenia czujników hamulca recznego jak i nożnego, gdzie go podłączyć??
Wychodzi mi także "mute" i na rysunku jest narysowane podłączenie do tel? jak to ewentualnie zrobić? PozraVWiam :-)
Adriano_ad
Czytacz

Postprzez Zico63 » 25 paź 2008, o 22:28

Do pinu 1 wtyku radia może być doprowadzony sygnał prędkości pojazdu, tzw. GAL (prawdopodobnie właśnie kolor niebiesko-biały).
Do pinu 2 wtyku można podłączyć światła cofania (dla nawigacji), o STOP lub sprzęgle - źródła nie podają.
Do pinu 3 podpina się (zgodnie z instrukcją telefonu) kabel sygnałowy wyciszenia.
Niebieski z radia (pin we wtyku 5) to STEROWANIE A NIE ZASILANIE anteny, wzmacniacza i tp. - włącza się przy włączaniu radia i z nim wyłącza, jest to +12V ale obciążalność tylko ok. 0,15 A.
Szaro-niebieski z pinu 6 to podświetlenie.
Ważne by sprawdzić czy do właściwych pinów (w/g rysunku) dochodzą właściwe kable.
Obrazek

Rys. zaczerpnięto z instrukcji Blaupunkt Brisbane
Zico63
Members

Postprzez Adriano_ad » 25 paź 2008, o 23:06

Sterowanie właśnie to chciałem powiedzieć, Mam jeszcze kabel różowy który na obrazku (mam obrazkowe podłączenie) idzie do skrzyni biegów, dokładniej na pozycje wstecznego" R" i prawdopodobnie gdy wszystko będzie prawidłowo podłączone włączy mi się SAMOCZYNNIE kamera cofania, jak włączę wsteczny. Teraz pytanie gdzie podpiąć ten różowy przewód żeby załączało kamerkę.. Wiem gdzie podłączyć "stop" do radia bo mam to narysowane, pytanie tylko co bedzie jak go podłącze? jaka to spełnia funkcję?

ten różowy pewnie pod światła wstecznego pod ciągne kabelek..
Adriano_ad
Czytacz

Postprzez Zico63 » 26 paź 2008, o 00:17

Ze skrzyni wychodzi kabel czarno-niebieski i idzie do skrzynki bezpieczników wtykF pin 7. Dalej wychodzi już jako czarno-biały (wtyk K pin8) prosto do lamp wstecznego.
Co będzie się działo z tym STOP-em to nie wiem; jakie to ma zadanie w tym radiu - czy coś mówi o tym instrukcja?
Słowo "sterowanie" wytłuściłem by zaznaczyć to (także dla innych Kolegów używajacych tego kabelka np. do sygnału włączenia dla wmacniacza AUDIO), że nie należy używać go do zasilania urządzeń a tylko do pobrania niewielkiego prądu sterującego.
Obrazek
Zico63
Members

Postprzez sambir » 27 paź 2008, o 20:08

Co do radia DENVER CAU-410, dzisiaj go montowałem w swoim aucie i powiem tak:
Z dostarczonej przez producenta kości ISO można odczytać jaki kabelek do czego ma iść, i tak:
kabelek czerwony to +12v (Napięcie) i on powinien iść pod stacyjkę (jeśli takiego kabelka pod stacyjkę niem to można go sobie samemu zrobić pod pierwszym zimnym bezpiecznikiem(zimny-taki pod którym bez kluczyka nie ma napięcia))
Kabelek czarny to MASA (gdy już mamy podłączony czerwony z ze stacyjką w zasadzie metodą prób i błędów możemy szukać masy (dotykamy kolejnymi kabelkami masy i próbujemy włączyć radio)(nie spalimy w taki sposób radia), Kabelek żółty to PAMIĘĆ i musi on być połączony z kabelkiem który jest cały czas pod napięciem.
Kabelek niebieski to do wzmacniacza ANTENOWEGO, jeśli go nasza antena nie ma to trudno.

I teraz kolejno kabelki głośników:
Metodą prób i błędów szukamy kolejno wg wtyczki zaczynając od:
Szarych (Prawy przedni (R-front) głośnik), gdy go znajdziemy zostawiamy podpięte kabelki.
Białe (Lewy przedni (L-Front) głośnik) gdy go już znajdziemy podpinamy i sprawdzamy balansem czy jest tak jak powinno być
Fioletowe (Prawy tył (R-rear) głośnik) jak powyżej
Zielone (Lewy tył (L-rear) głośnik) jak powyżej.
Dla ułatwienia przed szukaniem tyłu, można zmienić zanikanie przód/tył na tył wtedy przednie podłączone głośniki nie będą nam przeszkadzać.

Mi podłączenie tego radia zajęło 30 minut - efekt wielkie moje zdziwienie - gra całkiem, całkiem

Jeszcze jedna rada - jeśli w aucie są gołe kabelki bez końcówek (z koszulki/izolacji wystają druciki, wielkim ułatwieniem w montażu do kabelków kostki ISO będą kostki elektryczne. Laga takich kostek (12sztuk) kosztuje w okolicy 3-4 zł.
Ostatnio edytowano 2 gru 2008, o 00:03 przez sambir, łącznie edytowano 1 raz
sambir
Berbeć

Re: koloystyka kabli do rdia

Postprzez ciapektcz » 25 lis 2008, o 13:51

Witam pytanie ... okradziono ni autko Glofa 3 wyrywajac radio wyrwali mi kostke iso od zasilania powyzej jest niby napisane jak podlaczyc ale kolry mam innne czyli:

Oryginalne kable w samochodzie to:
bialo czerwony
brazowo niebieski
brazowo bialy
czarny

a w radiu ktore zakopilem czyli kenwood kdc-w6027

zolty
niebieski
pomaranczowy
czerwony
czarny

jakie kable do jakich polaczyc pomozcie z gory dziekuje
diller
ciapektcz
Berbeć

Postprzez Zico63 » 26 lis 2008, o 17:53

Trzeba odszukać we wnęce radia jeszcze brązowo-czerwony, bardzo cienki - to sygnał włączania za stacyjki, nie jest konieczny jeśli radio ma grać cały czas bez kluczyka. Drugi do odnalezienia to brązowy dość gruby albo można dać jakikolwiek i dopiąć do jakiejkolwiek blachy - to masa. Połączić według opisu z pierwszej strony.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez sambir » 2 gru 2008, o 00:17

Gdy już zdarzy nam się taka sytuacja, że zostaliśmy pozbawieni kostki ISO, można sobie poradzić w wyszukiwaniu kabelków +12v za pomocą najprostszego miernika elektrycznego, a nawet za pomocą żaróweczki od kierunkowskazów i dwóch kabelków.

Jak wiadomo jedna końcówka "miernika" to masa (ja otwieram drzwi i masuje do ogranicznika drzwi), drugą natomiast końcówką dotykamy kolejnych kabelków, jak wiadomo gdy wskazówka miernika się wychyli mamy do czynienia z kablem pod napięciem (to samo tyczy się żarzenia żarówki), i wiadomo +Stacyjka do +czerwony, +bez stacyjki do +12 żółty (pamięć radia), no i oczywiście masa (nawet do blachy karoserii wystarczy)

I jak pisałem już wcześniej metodą prób i błędów w kilkanaście minut można sobie poradzić.
sambir
Berbeć

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio