Trochę drapnę w temacie
Co do mat Boll, APP (tych twardych i miękkich), jeżeli chcesz wygłuszyć drzwi budżetowo, ale w miarę solidnie, to : można zakupić około 8 mat twardych i rolkę taśmy Tytan, czy też polecam Den Braven o wymiarach 30 cm x 10 mb. Przykleić 1 - 1,5 maty na środek blachy zewnętrznej, na to następnie po całości dokładnie taśmą dekarską. Na otwory technologiczne, szczególnie ten pod kieszenią, dać gęsto żebrowanie np. z płaskowników aluminiowych, lub nawet całość zakryć blachą i zanitować. WAŻNE : trzeba odpowiednio wyprofilować i przykładać boczek, żeby później nie było zdziwienia, że nie chce wejść
Na otwory technologiczne położyć znowu maty, a na koniec po całości znowu dekarką. Oczywiście pamiętamy o montażu dystansu z MDF i odpowiednio trzeba boczek od strony wewnętrznej przygotować - jest gdzieś temat napisany przez jednego z Kolegów (slawek.ie zdaje się), gdzie mamy ładnie wszystko przedstawione.
Do odtłuszczenia (trzeba to zrobić bardzo dokładnie i należycie, żeby nic później nie odklejało się) można użyć benzyny ekstrakcyjnej, a jeszcze lepiej rozpuszczalnik silikonowy, taki jak stosujemy do odtłuszczania powierzchni przed malowaniem elementów karoserii w lakiernictwie. Do nakładania mat APP, czy też Boll trzeba zastosować opalarkę i dobrze je podgrzewać, żeby nam się formowały i dobrze przykleiły. Przy taśmie wystarczy delikatnie tylko podgrzać i ona będzie trzymać dobrze od razu.
Co do sensu wygłuszenia - nawet nędzne papierowe oryginalne głośniki potrafią już fajne zagrać w takich drzwiach, a nie mówię o mega mocnym wooferze, który potrafi mały subwoofer zastąpić
Co do DSK to nikt mi nie wmówi, że to jakioś w tych pieniądzach dobry zestaw, bo tak nie jest. Jazgoczący tweeter i jakiś tam budżetowy woofer
Jeżeli ktoś był by zainteresowany mocno basującym zestawem na przód, to mogę zdradzić na PW pewien w miarę budżetowy zestaw, który potrafi sporo dobrego narozrabiać w drzwiach
Żeby nie było - nie jestem handlarzem, ani nie prowadzę żadnej działalności CA
Filcu do wygłuszenia drzwi się nie używa, bo by zgniło wszystko i nic więcej, a o zapachu w środku nie będę wspominał
Ogólnie zawsze do montażu głośników należy założyć dystans i zrobić wygłuszenie, inaczej założenie lepszego głośnika na tapicerkę jest jak lokata
Głośnik pokaże z 10% swoich możliwości, a chyba nie po to wydaje się pieniądze, żeby się na koniec rozczarować