moc radia

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

moc radia

Postprzez jaro3220 » 11 gru 2011, o 17:27

Witam
Moje pytania może wydać się troche śmieszne. Obecnie posiadam w golfie radio fabryczne 2x20W. Chcę kupić sobie nowe, upatrzyłem sobie takie z wyjściem 4x50W. Oczywiście wiem, że podepne tylko te 2 głośniki, ale chodzi mi o to, czy ich nie rozsadzi oraz czy ta moc będzie odczuwalnie większa.
jaro3220
Berbeć

moc radia

Postprzez arthorius » 11 gru 2011, o 17:32

Głośniki nie wytrzymają zbyt dużej mocy jeżeli będziesz przesadzać z muzyką. Odczujesz to w postaci dudnienia membrany. Ważniejsza jest zgodność ohm-ów. Oczywiście jak dasz im popalić na pełnej mocy radia to z czasem je uszkodzisz i z jakości dźwięku będzie nici pozostawiając Ci do wymiany zestaw tych głośników. Reasumując głośniki nie przepuszczą odczuwalnie większej mocy, gdyż ich zdolność do przeniesienia dźwięku jest niższa. Jak napisałem będą wówczas dudnić membrany.
Pozdrawiam
arthorius
Badacz tematu

Postprzez slavwek.ie » 11 gru 2011, o 21:27

KAŻDY głośnik zasilony większą mocą zagra lepiej, oczywiście adekwatnie do tego, czego głośnik jest przeznaczony.
Wbrew pozorom słabszym wzmacniaczem można zabić mocniejszy głośnik!! I nie jego mocą a zakłóceniami jakie generuje słaba końcówka mocy.
Dlatego też dobierając wzmacniacz do głośnika powinno się kierować zasadą Mocniejszy wzmacniacz - słabszy głośnik.
jaro3220, tak jak przedmówca napisał, grając z głową nic złego głośnikom się nie stanie.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez jaro3220 » 11 gru 2011, o 22:33

dzięki za info :-D
jaro3220
Berbeć

Postprzez slawek5t » 12 gru 2011, o 03:31

Smiało Kupuj to radio. Powinno grać troszke lepiej. No i będzie mały "zapas" mocy na później.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 13 gru 2011, o 15:11

z instalacji 12V nie wyciągniesz więcej niż około 37W tak że nawet jak masz radio 50W to nie wyciągniesz z niego nic więcej bez zwrotnic

A od czego to wynika?? Wynika to z prawa ohma

A co do samej jakości to na pewno na nowym radiu odczujesz różnicę

Miałem gdzieś fajny artykuł na ten temat ale nie mam teraz swojego komputera ale na szybko znalazłem coś na popularnym portalu dla elektroników gdzie jeden z użytkowników ładnie całość opisał

Kod: Zaznacz cały
z moca radyjek to jest tak:
zakladajac napiecie 12 V i glosniczki 4 omy mamy
I=U/R --> 12v / 4om = 3A
P=UxI --> 12v x 3A = 36 W

wiec mamy 36 W ale jako ze wydziela sie cieplo (czyli sa straty) co oznacza ze efektywnosc spada o ok 1/3 czyli tak naprawde mamy 24 W
oczywiscie na tym nie koniec
odbiornik skldada siie z wielu elementow ktyrych sprawnosc nie osiaga 100% ponadto wiele elementow charakteryzuje sie tym ze wraz ze wzrostem temperatury traca na sprawnosci (np trranzystory krore sa odpowiedzialne za moc), niektore elektroniczne elementy sa w stanie zniesc obciazenie maxymalne tylko chwilowo a nie w sposob ciagly dlatego sie ogranicza ich pulap sprawnosci
oczywiscie to nie wsszystko ale z grubsza mozna przyjac ze to sa znowu straty rzedu 1/3 mocy czyli tak naprawde uzyskujemy moc rzedu 14-17 W i to z dobrego radioodbiornika i przy zalozeniach 12V i 4 om
wiec nie ma co sie chwalic ze ktos ma radyjko 4 x 60 albo wiecej bo i tak z niego nie wyciagnie nawet polowy
marcinkoz2910
Members

Postprzez slavwek.ie » 13 gru 2011, o 15:39

marcinkoz2910 napisał(a):nawet jak masz radio 50W to nie wyciągniesz z niego nic więcej bez zwrotnic
A co mają zwrotnice do osiąganej mocy?

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez BartheZz_3 » 13 gru 2011, o 15:45

Ja sie nie znam, ale tak zapytam dla wlasnej wiedzy, czy czasem nie jest tak ze zwrotnice "filtruja" jakie pasmo dzwieku ma byc przenoszone na dany glosnik ??
A zeby wyciagnac wiecej mocy z glosnika no to raczej pod wzmacniacz by trzeba bylo podlaczyc, bez wzgledu na to jaki to glosnik ??
I z innej beczki jesli moge, czy kondensator nalezy naladowac przed uzywaniem go ??
Tak przeczytalem tutaj na forum ale nie mam pewnosci :-P
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez slavwek.ie » 13 gru 2011, o 16:05

BartheZz_3 napisał(a):zwrotnice "filtruja" jakie pasmo dzwieku ma byc przenoszone na dany glosnik ??
Oczywiście że tak, takie jest zadanie zwrotnicy.
BartheZz_3 napisał(a):czy kondensator nalezy naladowac przed uzywaniem go ??
Tak, zawsze powinno się ładować kondensator, niezależnie, czy ma on elektronikę sterującą, czy nie.
Tak samo sprawa wygląda w odwrotnym kierunku, odłączając kondensator z instalacji (np wyjmując AKU), powinno się go najpierw rozładować.

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez marcinkoz2910 » 13 gru 2011, o 18:47

co innego myślałem a co innego napisałem ale juz się wyjaśniło
marcinkoz2910
Members

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio