Niecodzienny temat :)

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez BartheZz_3 » 8 gru 2012, o 08:35

Witam panowie :P
Na wiosnę mam plan zmienić głośniki z przodu, konkretnie to te w podszybiu i przednich drzwiach, dynks polega na tym, ze nie mam zamiaru pchać tam jakichś mega ultra BASSSSS głośników Lamignatow albo coś :P Od tego mam skrzynie w bagażniku którą będę starał sie zabudować, żeby w bagażniku miejsce zaoszczędzić :)
1. Czy mógłby ktoś polecić mi jakieś głośniki, lub zestaw odseparowany gdzie główną role nie graja niskie tony, a czystość i jakość brzmienia ??
2. Czy proponowane głośniki tez bym musiał pod wzmacniacz podciągnąć czy radio by dało rade (dla info, radio to Clarion DB288RUSB)
Kolejne info, drzwi mam wygłuszone samymi matami bitumicznymi dystanse założone, nic więcej... Pisze bo ktoś na pewno się pokusi o napisanie ze "wygłuszenie to podstawa" ;)
Pozdrawiam
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez bogib184 » 8 gru 2012, o 15:05

Wiadomo, że pod wzmacniaczem zawsze zagra lepiej jak pod końcówką radia. Gotowy zestaw, poprawnie grający i nie robiący na dole wielkiego bum, to Morel Tempo 6, jeżeli natomiast pokusił byś się o zrobienie zwrotnicy, to PROA Simplex 160 + PROA Simplex 25, grają już dobrze pod końcówką radia, a w razie wzmacniacza, wystarczy im jakiś XM-4520, 4525, 5520, 6020. Jest to jeżeli chodzi o jakość dźwięku bdb zestaw ;-) Dobrze, że podajesz informacje odnośnie wygłuszenia, masz dzięki temu spokój z postami tego typu :-D Jest jeszcze jedna opcja za około 350 PLN na przód, a robi wrażenie jak zestawy 2 x droższe, ale to jak będziesz chciał coś więcej wiedzieć, to możesz na pw podbić i powiem coś więcej.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Postprzez BartheZz_3 » 8 gru 2012, o 17:55

Powiem szczerze, dość drogi interes ;)
Ceny mocno się wahają na Allegro :o
A funduszy brak jak na razie :P na wiosnę dopiero będę kupować :P przynajmniej mam taki zamiar ;)
Myślałem nad zwrotnicami ale doszedłem do wniosku że chce jak najprostszą konstrukcję, ponieważ zabawa w CA do moich dziedzin nie należy :P ;) dopiero się uczę :P
No i tak tak wiem, zakładanie zwrotnic to prościzna ;) ale trzeba ściągać boczek :P
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Postprzez killah » 8 gru 2012, o 17:57

BartheZz_3 napisał(a):Powiem szczerze, dość drogi interes ;)
Ceny mocno się wahają na Allegro :o
A funduszy brak jak na razie :P na wiosnę dopiero będę kupować :P przynajmniej mam taki zamiar ;)
Myślałem nad zwrotnicami ale doszedłem do wniosku że chce jak najprostszą konstrukcję, ponieważ zabawa w CA do moich dziedzin nie należy :P ;) dopiero się uczę :P
No i tak tak wiem, zakładanie zwrotnic to prościzna ;) ale trzeba ściągać boczek :P

że what? możesz w deskę gdzieś je wsadzić. A bez zwrotnic to spalisz tweeter basem. Z resztą gdzie byś chciał w boczek je wsadzić? żeby stukały o tapicerkę? bo przecież masz wygłuszony to tam dużo się nie upcha
killah

Postprzez bogib184 » 8 gru 2012, o 20:35

Bez zwrotnic właśnie upalisz tweeter, można zastosować tak, jak to jest w ori tweeterach i ciąć tweeter pierwszym rzędem, czyli kondensatorek dać na + o odpowiedniej wartości, żeby odfiltrować niskie częstotliwości. Najprościej klasycznie zestaw odseparowany na zwrotnicach. No za 100 zł nie zrobisz czystego grania, to pewne.
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Postprzez BartheZz_3 » 10 gru 2012, o 09:22

killah napisał(a):e what? możesz w deskę gdzieś je wsadzić.

Hmm no bo gdzies kiedys czytalem, ze najlepiej jakby zwrotnice byly jak najblizej glosnikow :P
wiec fałsz :P czyli zwrotnice wracaja do gry w moich planach :P i dobrze :P
A to ze za sto zlotych nic nie zdzialam to wlasciwie moglem sie domyslic :P
Natrafilem na taki temat na elektrodzie (tylko przegladam :P )
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1030770.html
I tez sie zastanawiam czy dac do siebie kondensator... Przy tak amatorskim sprzecie (no nazywajmy po imieniu :P ) ma to sens ??
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Postprzez bogib184 » 10 gru 2012, o 10:33

Nie potrzebne Ci to :-D Lepiej dołożyć do czegoś innego ;-) Można tweeter dać bez zwrotnicy, a zastąpić ją małym kondensatorkiem na + o odpowiedniej wartości i wtedy jest git :-) Widziałem instalację na wooferach w drzwiach GMS 1865, które leciały pełnym pasmem, a gwizdki były Carpower DT284 na kondensatorku i cięciu około 2,5 kHz - bardzo przyjemnie to grało. Wzmacniacz był 4 kanałowy - np XM-4045 i jest już nieźle.
bogib184
Gaduła

Postprzez BartheZz_3 » 10 gru 2012, o 12:04

mi bardziej chodzi o to zeby przod byl pod radiem :P
Wzmacniacz mam 4-kanaly a na dwoch mostek i do subwoofera, ale moc na czterech kanalach, bo na dwoch to juz za mocny bas jest :zakrecony: wiecej nic nie trza :P tak wiec z przodu beda zwrotnice :super: i jakis zestaw :) a moglbys jakies jeszcze zestawy podac, lub jakies parametry na ktore powinienem zwracac uwage przy wyborze glosnikow takich jak potrzebuje ?? :)
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Postprzez bogib184 » 10 gru 2012, o 13:27

Teoretycznie ważnym bardzo parametrem jest skuteczność podana w dB i najlepiej przy 1 W, do tego lekka membrana, czyli najlepiej papierowa :) Wtedy jest szansa, że głośniki zagrają czysto przy większej głośności bez zniekształceń :) Jak masz 4 kanały i 2 wolne to ja bym jednak podłączył, nie lubię jak się coś marnuje ;-) Nie chodzi, że basu Ci przybędzie, będzie dużo czyściej przód grał, mniejsze zniekształcenia, a chyba o ta chodzi ;-) Sporo dobrego można usłyszeć o tym zestawie :
http://allegro.pl/autotek-hifonics-a6-2 ... 68028.html
bogib184
Gaduła

Postprzez BartheZz_3 » 10 gru 2012, o 13:59

bogib184 napisał(a):http://allegro.pl/autotek...2829568028.html

O!! ta cena juz lepsiejsza :lol:
bogib184 napisał(a):Teoretycznie ważnym bardzo parametrem jest skuteczność podana w dB

no dobrze, a ta skutecznosc, im wyzsza tym lepsza, czy tez zalezy to od czegos innego??
:hyhy:
zaraz sie tu wszystkiego naucze :)
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Postprzez bogib184 » 10 gru 2012, o 15:12

Tak, im wyższa, tym lepiej, tylko patrz czy jest podana przy 1m/1W, bo często jest podana przy 1m/2,83W i wtedy jest to już parametr naciągnięty, na cele marketingowe.
bogib184
Gaduła

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio