OBALAMY MITY ;] GŁOŚNIK 12" w półce bagażnika

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez gbcolin » 10 wrz 2010, o 21:04

Temat dla tych, którzy wpadli na pomysł montowania głośnika w półce bagażnika.

Ja użyłem głośnika JBL GT5-12" (4Ohm 275WRMS lecz wzmak 215WRMS). Wpisałem wszystkie parametry do WinISD Pro i zasymulowałem dwie skrzynie. Pierwsza z nich to mój bagażnik z zabudowaną podłogą z powodu butli w miejscu zjazdówki czyli około 240 litrów. Druga to skrzynia 70 litrowa bass reflex którą posiadam.

Z charekterystyk wynika że moja skrzynia br osiągnęła maksymallny Spl równy 115,5dB przy 45Hz.
Głośnik ten grający w zamkniętym bagażniku osiągnął Spl max równy 108,6dB przy 41Hz.

Wykonałem eksperymentalnie takową wzmocnioną półkę. Polegało to na tym, że wyciąłem zagłębienie półki po to aby płyta wiórowa którą będziemy przykręcać od spodu półki leżała idealnie płasko. Płyt ędociętą idealnie do półki umocowałęm wieloma wkrętami do gipsu (to tylko eksperyment więc bez przesady z tym mocowaniem). Głośnik został przykręcony do płyty wiórowej od góry półki przez co musiałem wyciąć część płaskiej powierzchni u mnie metalowej siatki (golf 97 rok), przy czym przestrzeń po wyciętym zagłebieniu to 28 cm a więc było to około 3 cm aby kosz się zmieścił. Głośnik solidnie skręciłem z płytą wiórową. Następnie przylutowałem przewody i pozostał już tylko odsłuch.

Charakterystyki nie kłamały. Spl spadł tragicznie, a wręcz na tyle, że popieram że to pomysł porażka. W takim wykonaniu jakie zrobiłem nie było problemu żeby coś trzeszczało, nie było tragicznie. Ale wrażenia odsłuchowe były kiepskie ( podczas szybkiej pracy membramy od czasu do czasu można było usłyszeć jej trzepot ( zbyt duży litraż ), a więc zaczął grać jak free air. Przy mniejszej mocy zagrał miękcej w dolnym paśmie charakterystyki tak jak pokazała symulacja, lecz trudno go było wysterować na tyle aby przy zadanej większej mocy nie trzepotał membramą.

Wniosek: Odradzam takiego rozwiązania głośnika 12" w tylnej półce, gdyż zabieg taki przynosi więcej strat odsłuchowych niż zysku. Głośnika nie można dobrze wysterować i tracimy aż 7dB kosztem obniżenia charakterystyki o 4 Hz niżej.

Przepraszam za wszystkie błędy jakie znajdziecie w temacie.
gbcolin
Badacz tematu

Rocznik: 1997
Silnik: 1.8 aam
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez swatu » 11 wrz 2010, o 10:40

gbcolin wielkie podziekowania w twoja strone ze jako jedyny postanowiłes wypróbowac to o co wiekszośc sie spiera. :ok:
Ale ja mam tu małe zastrzezenie .mianowicie skoro uzyles głośnika JBL GT5-12" a z zasady jest polecany do skrzyń zamknietych to nie dziwie sie wyniku SPL.
mozna by było porobic takie próby na innych "gorszych" głosnikach .
Przykładowo głosnik zakupiony gdzies w sklepei nie majacy zadnych danych które by pomogły w wyliczeniu litrazu skrzyni (bez tego ani rusz) najlepeij sprawdzi sie w skrzyni closed a jestem ciekaw jak by własnie zagrał jako
free air? :cwaniak:
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB

Postprzez gbcolin » 11 wrz 2010, o 19:30

Robiłem wiele konstrukcji pare lat temu i takie oemowe głośniki o których mówisz używałem do walcowych skrzyń w których spisywały się znakomicie (grały bardzo miękko i nisko schodził bass) jak ktoś gdzieś już użył słów skrzynia tradycyjna gra bum bum bum a walec wooooo woooo ;] (wiadomo, że walce oszukują częstotliwości no ale mają swóje dostojne whooo ;]) Jako free air nie mam pojęcia jakby się spisały, nigdy nie robiłem free airów. Nigdy nie miałem także owalów w półce, ale słuchając ich u kogoś pod jakimś byle jakim radyjkiem zawsze jestem pełen podziwu jak one potrafią miękko grać (przy niskich poziomach "mocy"), bo wiadomo jak ktoś rozkręci radio ze stonki ile "fabryka" dała no to wiadomo karton.

Dzięki za uznanie półka leży może jeszcze coś kiedyś przetestujemy :super:
gbcolin
Badacz tematu

Rocznik: 1997
Silnik: 1.8 aam
Paliwo: PB+LPG

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio