Pasywna tuba bez wzmacniacza .... może tak być?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez morsdicti » 6 gru 2008, o 20:15

Witam,

Posiadam radio Sony CDX-R3300 dość starej konstrukcji .... o mocy 4x50W. Pod to radio do tej pory podłączone były 4 głośniki pod jeden kanał że tak powiem wszystkie na front i grało a raczej syczało a nie grało :) zdenerwowałem się pożyczyłem od kolegi tubę pasywną o mocy 120W i podłączyłem to w taki sposób, że odłączyłem dwa głośniki z drzwi przednich zostały tylko te sykacze na górze a pod lewy tył podłączyłem tubę .... gra aż miło posłuchać i łupie że się lusterko trzęsie ... ale moje pytanie jest następujące czy to tak prowizorycznie może zostać podłączone ? Kolega ma tak samo podłączone i u niego nić się nie spaliło ... jak Wy to widzicie ?
Radio ustawione tak, że cała moc przekazywana jest na tą tubę jakaś tam część na przednie sykacze żeby wogołe było słychać muzykę :)

Teraz może dziwne pytanie, po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki moje radio dalej gra (zawsze tak było) i czy ono nie ciągnie wtedy prądu ? i czy ta tuba nie rozładuje mi akumulatora ... znaczy czy nie ciągnie w sensie jak wyjmę panel :) i wtedy przestaje grać co jest oczywiste :) i w sytuacji w której ten panel jest wyjęty to czy radio wtedy nie pobiera prądu ? no i oczywiście czy jest możliwy w sytuacji jakiegoś zwarcia .... .samozapłon he nie spali mi się samochód od tego bo tu mnie straszą, żebym to odłączał na noc bo sie zapali :)

dzieki
morsdicti
Members

Postprzez valenti.no » 6 gru 2008, o 20:21

radio ma ok 20-22 W RMS.. to że gra po wyciągnięciu kluczyka to oczywiście że ciągnie prąd ;-) i napewno po paru- parunastu godzinach rozładuje akumulator..jak wyciągniesz panel to oczywiscie nie bedzie brało prądu..

co do takie połączenia to jestem na NIE.. to juz wole patent z podłączeniem kolumny głośnikowej z domu- przynajmniej troche średnich tonów bedzie.. moja złota zasada na dobrze grający system- odseparowany zestaw na przód, sub do bagażnika i do tego wzmak 4 kanały.. inne prowizorki to moim zdaniem szkoda uszu, ale to Twoje uszy :-P

co do samozapłonu od podłączenia głośnika tooo :zdziwko: jak nie ma panelna to radio nie bierze prądu (tyle co na pamięć) ale na koncówki mocy nie daje

ale czy coś sie popsuje to nie wiem.. jednym się zepsuje innym nie
valenti.no
Badacz tematu

Postprzez lysutki » 7 gru 2008, o 04:28

nie no, czlowieku, przeciez to nie gra!! chyba nie slyszales jak powinno grac, dlatego w ogole probowales to podlaczyc w ten sposob!!

jak kolega wczesniej, dwa glosniki na przod (zestaw odseparowany) i jesli masz kase na suba i wzmacniacz nawet jakis tani to kup,
a jak nie to mozesz sobie zbudowac porzadna polke na tyl (tylko taka zeby nie drzala - sztywna ma byc) i tam dajesz jakies... sony x-plod 40W - najtansza recepta na bas w auciem, wiem ze polka z glosnikami to temat dyskusyjny jesli chodzi o jakosc dzwieku ale nie ma tanszego sposobu zeby lupalo choc troche :D
jesli podoba Ci sie sub pod samym radiem na jednym kanale to jak uslyszysz polke to sie posikasz... :ok:
lysutki
Badacz tematu

Postprzez morsdicti » 7 gru 2008, o 13:16

No to Panowie poproszę jakieś konkretne propozycje z przykładami ..... Wzmacniacz + tuba albo zabudowa tylnej półki pod to radio które wymieniłem wyżej .... wybieram wersję tańszą chociaż nie wiem która jest tańsza więc pytam Was ;) tube juz mam jest dobrej jakości firmowo zabudowana (walec) nie jakaś samoróbka z pufika .... mam też większy 150W głośnik pasujący do tej skrzyni .... to chyba taniej będzie mi kupić wzmacniacz tak ? polecacie jakiś ? niedrogi niekoniecznie profesjonalny nie zamierzam podłączać więcej sprzętu :)
morsdicti
Members

Postprzez lysutki » 7 gru 2008, o 19:00

no jak masz juz glosnik i ta tube to raczej wzmaka dokuipsz i bedzie gralo.
nie wiem co to za glosnik tam masz te 150W, ale jak chcesz tanio miec a glosnik jest nie najwyzszej klasy to moze blaupunkt GTA260? wiem ze to nie miazdzy jakoscia :hyhy: ale jak mowilem nie wiem co za glosnik i ma byc tanio :D
lysutki
Badacz tematu

Postprzez valenti.no » 8 gru 2008, o 19:45

właśnie- napisz jaki tam głośnik dokładnie siedzi :-) i kupuj wzmaka do niego.. firmowkę.. daj znać coś sie znajdzie ;-)
valenti.no
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio